Przeczytałem, a raczej oglądnąłem sample z ciekawością. Jak na moje oko nie jest dobrze. Zdjęcia nie zachwycają, absolutnie nie, zważywszy na cenę jak i logo na obiektywie. To co się dzieje na szeroko pojętych brzegach kadru to jakieś nieporozumienie. Żeby nie być gołosłownym - tam jest zdjęcie pan45_fot08 - lewy dolny róg (okolice tabliczki Plac Zamkowy) - obiektyw przymknięty do f4, a afekt jak z "wypalcowanego" obiektywu w kompakcie. Najpierw pomyślałem, że to się nie mieści w GO, ale na innych zdjęciach jest podobnie. Nie wiem co o tym myśleć, w każdym razie na tych samplach szkło pazurków nie pokazało, szkoda, że nie ma więcej przedmiotów z bliska, w końcu to do tego obiektyw.
Szkoda też, że nie porównali tego obiektywu z działkę jaśniejszym i połowę tańszym, niezależnie czy patrząc na nowe czy na rynek wtórny, ZD 50/2. Wydaje mi się, że Zuiko optycznie deklasuje "Leicę".
BTW - jak się zachowuje ZD 50/2+przejściówka z mikrusami, chodzi o AF po kontraście - nie działa, szarpie, czy jak?