Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 123

Wątek: 45 F2.8 OIS Macro - nowy obiektyw w m4/3?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Przeczytałem, a raczej oglądnąłem sample z ciekawością. Jak na moje oko nie jest dobrze. Zdjęcia nie zachwycają, absolutnie nie, zważywszy na cenę jak i logo na obiektywie. To co się dzieje na szeroko pojętych brzegach kadru to jakieś nieporozumienie. Żeby nie być gołosłownym - tam jest zdjęcie pan45_fot08 - lewy dolny róg (okolice tabliczki Plac Zamkowy) - obiektyw przymknięty do f4, a afekt jak z "wypalcowanego" obiektywu w kompakcie. Najpierw pomyślałem, że to się nie mieści w GO, ale na innych zdjęciach jest podobnie. Nie wiem co o tym myśleć, w każdym razie na tych samplach szkło pazurków nie pokazało, szkoda, że nie ma więcej przedmiotów z bliska, w końcu to do tego obiektyw.
    Szkoda też, że nie porównali tego obiektywu z działkę jaśniejszym i połowę tańszym, niezależnie czy patrząc na nowe czy na rynek wtórny, ZD 50/2. Wydaje mi się, że Zuiko optycznie deklasuje "Leicę".

BTW - jak się zachowuje ZD 50/2+przejściówka z mikrusami, chodzi o AF po kontraście - nie działa, szarpie, czy jak?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    To szklo jest swietne do Macro i portretow - czyli jak cos jest w miare blisko. I do tego jest lepsze od 50'ki Oliego (w Macro ostrzejsze, w portretach lepszy bokeh).
    Sa w tym watku wczesniej linki porownawcze.

Do takich zdjec jak wspomniane z placu Zamkowego - to albo przymka sie je do f/8 (albo co najmniej f/5.6), albo podpina kit zoom 14-45mmm lub 14-140mm. Albo zaklada szklo 43 - fakt!

Mialem, uzywalem i potwierdzam - nie da takich zdjec to szklo jest stworzone. Ale do takich do jakich zostalo stworzone - jest genialne. Ja osobiscie w 90% uzywalem go otwartego, ale jedynie do zblizen: badz macro, badz ludzi. Ludzi - nie tylko glowy, calych postaci tez.

Tu troche sampli: http://forum.getdpi.com/forum/showthread.php?t=11594
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 10.01.11 o 22:43

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    To szklo jest swietne do Macro i portretow - czyli jak cos jest w miare blisko. I do tego jest lepsze od 50'ki Oliego (w Macro ostrzejsze, w portretach lepszy bokeh).
    Sa w tym watku wczesniej linki porownawcze.
    Z ciekawosci sprawdzilem na dpreview porownanie z Canonem 100L na 50D:

http://www.dpreview.com/lensreviews/...ration.xml%3F4

Wg wykresu wygladaja podobnie, ale jakos ogladajac sample w sieci mam wrazenie ze makro Canona jest duzo lepsze - ale moze wynika to z tego, ze jest wiecej zdjec i lepszych, bo np te co dales w linku w ogole mnie nie zachecaja do tego szkla - a troche kusi, bo mozna za ok 2100 miec i jeszcze to live view.
    Martwi mnie troche ten wyrazny spadek ostrosci wraz z przymykaniem, przeciez skoro macro to czesto chcialoby sie miec duze f.
    Czy Raynox-250 winietuje na tym szkle (chyba nie powinien)?
    GF1, 14-45, 20

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Malo kto o tym wspomina, 45'ka daje cieplejsza, przyjemniejsza kolorystyke, niz "zimna" przy niej 20'ka.

Awatar olgierd
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Mam ten obiektyw od dość niedawna i choć nie miałem jeszcze okazji używać go w celach, do jakich jest przeznaczony, wydaje mi się, że owe minusy nie mogą przesłaniać plusów.
    Słowem jak dla mnie bardzo fajny sprzęt, jakość obrazu znacznie lepsza, niż z 20-tki, bokeh bardzo przyjemny.

A z lupką, fakt, nie podchodzę do zdjęć nigdy.
    pozdrawiam, Olgierd

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    W komentarzach Optycznych - pojawila sie opinia praktyka macro, czlowieka, ktory wydaje ksiazki ze swoimi zdjeciami, warto przeczytac:
    http://www.optyczne.pl/211.12-Test_o...B3w_(43)_.html

A.Chmiel | 2011-01-11 17:34:57
    A.Chmiel | 2011-01-11 17:42:52

Albo Panas poprawia szkla nic nie mowiac, albo rozrzut jest spory...

Awatar kbns
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    A.Chmiel | 2011-01-11 17:42:52
    IMO tu zbłądził: ,,Im mniejszy kąt (= dłuższa ogniskowa)''

Skrajny przykład: czy 50mm naostrzone na nieskończoność, a 50mm na 20cm mieszka mają takie same kąty widzenia?
    Skracanie ogniskowej ma miejsce tylko w obiektywach z wewnętrzym ogniskowaniem, a tam się wtedy rusza wszystko, więc i wyciąg też się zmienia (a wątpię, by w stronę 1:1 wyciąg miał sie zmiejszać )

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Fajne szkiełko. Na allegro pojawiło się już jako nówka na gwarancji za 2100zł.
    Taki zestaw G1 + 45mm makro... brzmi całkiem obiecująco. Niewielki i ze sporym potencjałem.
    Jednakże wg mnie do makro lepszą alternatywą od 45mm i zd 50mm jest nadal Sigma 105mm.
    Może i ma gorsze zewnętrzne ogniskowanie i jest dużo większa od Panaleici 45mm,
    ale za to odległość dla 1:1 od przedniej soczewki wynosi 11cm,
    a tu jest bodajże 2x mniej, co przy fotografowaniu owadów ma spore znaczenie.
    Jak Olympus w końcu puści korpus z odchylanym LCD na kształt Samsunga EX-1 lub Panasia G1,
    to przy okazji zniknie problem dublowania bądź braku stabilizacji dla zestawu makro,
    jaki jest teraz czasem w przypadku brania body i obiektywu dwóch producentów
    PS najfajniejszym wyjściem było by pewnie zapowiadane (kiedyś) ZD 100mm ale nic z tego.
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Ahhh
    Też bym sobie tej 100 życzył, ale już chyba nie ma co na nie liczyć, choć mogę się założyć, że to szkło olek ma już gotowe - marketing nie pozwoli nam go ujrzeć

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    Ahhh
    Też bym sobie tej 100 życzył, ale już chyba nie ma co na nie liczyć, choć mogę się założyć, że to szkło olek ma już gotowe - marketing nie pozwoli nam go ujrzeć
    Wieść gminna niesie, że Olek pokaże za jakiś czas obiektyw makro dla m4/3, ale będzie to mała wersja ZD 50.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook