Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 123

Wątek: 45 F2.8 OIS Macro - nowy obiektyw w m4/3?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Dopiero przed chwila zobaczylem, ze ZD 50mm na Skapcu mozna kupic od prawie 1900 pln... Szklo ktore jest juz dlugo na rynku... A Elmarita mozna znalezc ca 2 300 PLN... W momencie kiedy dopiero wszedl na rynek.
    Chciałem tak delikatnie nadmienić, że szkło to nie puszka i się nie starzeje tak jak ona, co przelicza się na cenę, która utrzymuje się raczej na tym samym poziomie przez cały czas życia tego produktu. 3 lata temu kupiłem sigmę 30/1.4, wiesz, w tej chwili kosztuje nawet więcej niż wtedy. Na optycznych sadzisz korporacyjnymi cytatami, a tak prostej rzeczy nie wiesz ?

Ciekawi mnie także, czy Elmarit jest uszczelniony. Poza tym jest o 1EV ciemniejszy. Więc narzekania to chyba powinny być w drugą stronę, czemu Elmarit jest taki drogi ?
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 28.11.09 o 18:46

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Dzemski ciekawe rzeczy poruszyles!

Szklo sie nie starzeje - stara dobra prawda!
    A jak patrze na liste kompatybilnosci sprzetu, to zastanawiam sie w jaka strone wszystko idzie. Calkiem nowe szkla od L1, niektore nienajstarsze Olympusa, ale juz nie do konca kompatybilne z nowymi body u43. Np. nie dziala AF.
    http://panasonic.jp/support/global/c...onnect/g1.html
    Elektornika, wspomagacze, itp. I..? Raczej z zalozenia cykl zycia krotszy...

Reasumujac - jezeli patrzec na szklo jedynie pod katem dawania obrazu oraz nastawiajac sie na manualne ustawianie ostrosci, jak sie da rowniez przyslony - mozna z nich naprawde dluuugo korzystac. Wiekszosc ostatnio wypuszczanych szkiel (przynajmniej firm wypuszczajacych je pod swoje body) niestety nie umozliwia wybierania przyslony pierscieniem, nie ma skali ostrosci.

Zobacz jak swietne szkla LEICI poszly... Chociazby ten:
    http://optyczne.pl/622-Leica_D_Vario...obiektywu.html
    Jasny zoom, rowazalem kiedys jego zakup. Cena startowa 4 999 PLN. Dzis? Za 1 500 mozna znalezc. Ile lat minelo? Dwa z kawalkiem...

Tez kiedys kupilem jeden jasny zoom i dwie stalki pod 5D. Po pol roku sprzedalem nic nie tracac. Tak samo bylo z samym 5D II. Nie byla to jednak wlasciwosc szkiel, ale kursow walut.

Jesli chodzi o cene Elmarita - chyba sporo razy wczesniej pisalem, ze cena jest duza. Dla wielu za duza. Nie ulega watpliwosci.
    Jak chyba wiekszosc co pokazalo sie w u43 jesczcze. Moze poza 20mm F/1.7.

Ale niech sympatyczni polecajacy nie patrza jedynie ze swojego punktu widzenia, pod swoim katem, piszac, ze ZD 50 jest tanszy, lepszy, itd.

Mialem w rekach Elmarita przez kilka dni. Podzielilem sie odczuciami i samplami w watku o tymze szkle. Zdecydowanie zasluguje na wieksza uwage, niz moznaby sadzic po tescie na DP Review. Nie ma co sie obawiac recznego ostrzenia (pisze, bo byly obawy wczesniej na forum). Ludzie na zachodnich forach, ktorzy znaja np. ZD 50mm 2.0 Macro - maja rowniez pozytywne odczucia
    , w szczegolnosci co do bokeh.

To chyba tyle. Cena? Jest drogi, za drogi.

Ale prosze nie wyjezdzac z ZD 50mm, jako lepsza i tansza alternatywa dla kogos, kto wszedl do u43, nie bedac w 43. Inna sprawa, jak ktos siedzi w 43.

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta

Ciekawi mnie także, czy Elmarit jest uszczelniony. Poza tym jest o 1EV ciemniejszy. Więc narzekania to chyba powinny być w drugą stronę, czemu Elmarit jest taki drogi ?
    Bo nie ma w U4/3 konkurencji i jest to cena nowości!

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Dzemski ciekawe rzeczy poruszyles!

Szklo sie nie starzeje - stara dobra prawda!
    A jak patrze na liste kompatybilnosci sprzetu, to zastanawiam sie w jaka strone wszystko idzie. Calkiem nowe szkla od L1, niektore nienajstarsze Olympusa, ale juz nie do konca kompatybilne z nowymi body u43. Np. nie dziala AF.
    To jest akurat smutna ulomnosc 4/3, najmlodszy system a brak kompatybilnosci. Nie wiem czy jest inny system w ktorym jest podobny problem z AF po kontrascie.

W jaki spadek cen wierzysz? 10-20%?

Dobre szkla nie traca duzo na wartosci jesli system ma sie dobrze. Spojrz na dobre L-ki lub nikkory.
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 28.11.09 o 22:04

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    To jest akurat smutna ulomnosc 4/3, najmlodszy system a brak kompatybilnosci. Nie wiem czy jest inny system w ktorym jest podobny problem z AF po kontrascie.
    Dokladnie...

Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    W jaki spadek cen wierzysz? 10-20%?
    Dopoki nie pojawi sie konkurencja (Samsung? Fuji?), to pewnie na taki jak do tej pory, dla przykladu:
    - 45-200mm - wyjsciowa 349 USD, dzis 283 USD (19%)
    - 20mm 1.7 - wyjsciowa 549 USD, dzis 399 USD (27%)

Po wejsciu konkurencji - spodziewam sie o wiele wiekszych spadkow.
    Ale moge sie mylic oczywiscie...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Bokeh comparison, ZD50 and PL45: http://m43photo.blogspot.com/2010/07...-and-pl45.html

Sharpness comparison, PL45 and ZD50: http://m43photo.blogspot.com/2010/08...-and-zd50.html

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Sharpness (2) comparison, PL45 and ZD50: http://m43photo.blogspot.com/2010/09...s+Photography)

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria