Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 123

Wątek: 45 F2.8 OIS Macro - nowy obiektyw w m4/3?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Niesamowite, jakim snopem światła walisz punktowo w próbkę?
    to zależy do czego, mam regulację. Zależy jaki sposób obserwacji, czy światło przechodzące, czy odbite. Wiele czynników wpływa na to jak mocne światło ustawiam (jednym z nich jest zdrowie), ale mam obiektywy o światłosile nawet poniżej 2. Od Leici mają rozdzielczość rzędu 1300 linii, od Zeissa 1000, od Olka 900 linii. Oczywiście trzeba także wziąć pod uwagę fakt, że obserwuje się w dwóch okularach (system binokularny), co dubluje rozdzielczość dla oka.

Za kilka dni dostanę binokular badawczy Olympusa z obiektywem który może pracować w zanurzeniu. Coś niesamowitego
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 28.11.09 o 01:33

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Jak chcesz to targac - prosze bardzo
    Jesli zarabiasz na fotografii - to tez chyba nie ma watpliwosci?
    http://www.dpreview.com/lensreviews/...omparedto2.jpg
    Cena nie wynika z kosztow, ale z braku konkurencji w swiatku u43. Bedzie wiecej alternatyw dla kogos, kto oczekuje malego rozmiaru - bedzie mniejsza cena. Panas nie ma na razie powodu do obnizek, sprzet nie lezy w magazynach. Zreszta cena i tak spada powoli, mozna nabyc juz za ~550 GBP.
    Jest konkurencja: ZD50/2. Tanszy, lepszy, jasniejszy, wiekszy (ale tylko z przelotka). Biorac pod uwage swiatlo i jakosc jestem w stanie zaakceptowac te kilka cm wiecej.
    Stabilizacja, niech jeszcze Olek sie ogarnie i przy kolejnym liftingu E-P3 doda lampke.

rodzyn
    Gość
    w Panasie ZD 50 tylko MF !!!
    a tu link do listy kompatybilności:
    http://panasonic.jp/support/global/c...onnect/g1.html
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 28.11.09 o 12:16

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    No to do macro chyba wystarczy?

rodzyn
    Gość
    Wystarczy i mając możliwość dużego powiększenia w wizjerze b . łatwo się pracuję , polecam też manualnego Tamrona adaptalla 90/2,5 macro.

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Koszt - 720 funtow
    Nowy canon 100/2.8L IS koszt - 828 funtow, a to znacznie wiecej szkla i metalu

Gdyby ten pierwszy przynajmniej rzucal na kolana jakoscia obrazka.....
    Ten pierwszy rzuca na kolana. Ceną Tylko dlaczego musisz o tym przypominać za każdym razem, gdy jeden z dwóch fascynatów panasonicowych pseudo micrusów umieści posta ku chwale ich zabawek?

Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Niestety ale ta mikro lupka z przodu obiektywu nie zwiastuje jakości. Praw fizyki nie przeskoczysz.
    Oszukasz. qbic jesteś programistą. Jak inni pójdą drogą Panadenkaodsłoika, to Ci się rynek pracy zwiększy

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    No tak, kompatybilnosc.....

Do macro MF wystarczy, ale szkoda ograniczac obiektyw tylko do macro.
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 28.11.09 o 12:41

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    E tam ZD 50/2
    Fajne szklo, do 43. Albo jak ktos sie przesiada z 43. Wtedy jasne.

Nie ma co uzywac slow "ale tylko z przelotka" w watku u43, bo bez niej nie podepniesz tego szkla!

Wielkosc mozesz porownac tutaj: http://www.four-thirds.org/en/produc...ing/index.html
    Elmarit idealnie jest dopasowany do GF1, po prostu swietnie sie nosi ten zestaw, micro zestaw

Jak dla kogos nie ma znaczenia rozmiar, to lepiej pewnie zostac przy 43, taniej, AF dziala, itd.

A wracajac do porownania - ponoc bokeh tego ZD wypada slabo przy tym Elmaricie, pisza to osoby ktore znaja 50mm macro dobrze.

ZD lepszy? Przeciez to bardzo wzgledne. Zalezy do czego i dla kogo. Wspomniane szklo nie ma AF, stabilizacji (przydatnej rowniez w wideo) podczas pracy z GF1, GH1, G1. I nie daje bodajze macro 1:1, ale to nie moja domena, nie wnikam

Mialbym za to zaplacic 1847 PLN plus przejsciowke? Przepraszam, dla mnie, wchodzacego do u43 - duzo ciekawsza alternatywa niz ZD jest np. CANON FD 55mm F/1.2 SSC ASPHERICAL, przyklad:

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Jest konkurencja: ZD50/2. Tanszy
    Nie wiem skad masz wczesniejsza kwote 720 GBP... Dopiero przed chwila zobaczylem, ze ZD 50mm na Skapcu mozna kupic od prawie 1900 pln... Szklo ktore jest juz dlugo na rynku... A Elmarita mozna znalezc ca 2 300 PLN... W momencie kiedy dopiero wszedl na rynek.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 28.11.09 o 18:18 Powód: Automatyczne scalenie postów

rodzyn
    Gość
    Jerry_R:jeszcze dodaj parametry dodanej foty!
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 28.11.09 o 18:11

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    GF1 + Canon FD 55mm 1.2 SSC ASPHERICAL: przyslona 1.2, czas 1/80, ISO - 100.
    Doswietlone wbudowana lampa.