Strona 8 z 41 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 405

Wątek: Pierwszy ślub/wesele - dylemat.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Karol - to co napisałeś doskonale świadczy o tym, ze jesteś teoretykiem i nie rozumiesz problemu, a te "porady" mogę potraktować tylko lekkim uśmiechem. I pewnie w ten sam sposób potraktuje je każdy, kto problem zna, zwłaszcza jeśli miał do czynienia z niezadowoloną Panną Młodą "bo ciocia Jadzia, kiedy kręciła "Walkę o ogień" swoją Nokią, zasłoniła mnie przy torcie, czy da się ciocię Jadzię usunąć w Photoshopie?", "bo wujek Staszek tym nowym Kodakiem z funcją macro próbował z bliska zrobić zdjęcia naszych obrączek przy zakładaniu i zasłonił nasze ręce zupełnie, czy nie masz może ujęcia z sufitu?"

Tak jak napisał Bodzip, moi klienci oświadczają w umowie, iż zostali poinformowani przeze mnie o tym, ze obecność innych fotografów i/lub operatorów kamery podczas reportażu może negatywnie wpłynąć na jakość fotografii. Co z tego, skoro jeden lub drugi z gości naczyta się na forum mądrości o tym, że albumy przygotowuje się ze zdjęć 5 gości, w czasie np. przysięgi czy zakładania obrączek, które trwają kilkadziesiąt sekund, nie ma czasu na jego delikatne klepanie po plecach czy szukanie innych pozycji.
    No i teoretyk zawsze wtedy powie że to fotograf dał d..., powinien to przewidzieć i sobie radzić, najlepiej użyć aparatu z rentgenem.
    Na szczęście dla mnie i dla moich klientów, 90% z nich nie chce aby latał w koło nich jakiś starszy pan z kamerą, a goście chyba czują lekki respekt i rzadko przeszkadzają

I masz całkowitą rację, co do pierwszej części wypowiedzi... w drugiej z lekka po prostu marudzisz... a raczej walczysz z wiatrakami. Ciocio-wujkowie będa zawsze nawet bez mądrości na forum. I będa też osoby, które składają albumy ślubne z niewiadomo czego.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Jak się samochód zepsuje to trzeba najpierw samemu go rozgrzebać zanim odda się do serwisu.

trochę może obok tematu, z własnych doświadczeń, czasami to się opłaci, mnie serwis wydoił i nic nie zdziałał, dopiero samodzielne rozgrzebanie i wczytanie się w fora załatwiło sprawę
    e-510 + 14-54 + 14-42 + 40-150, dcr-250, metz 36 af-4o, a720 is. super takumar 55 1.8

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grafzero Zobacz posta
    Witam
    Otóż otrzymałem ostatnio "propozycję nie odrzucenia" :] - mam robić zdjęcia na ślubie/weselu przyjaciółki. Ze ślubną sesją sobie poradzę, problemem może byc fotografowanie w kościele i sali. Mam jednak trochę czasu, na ćwiczenia na sucho. Zdaję sobie jednak sprawę, że będzie konieczna rozbudowa sprzętu, a jestem dość ograniczony finansowo. I tu pojawiaja się dwa problemy:
    1. Zewnętrzna lampa błyskowa : czy FL-36R czy odgrzebywać starą lampę od Zenita i bawić sie w jakieś dodatkowe urządzenia zmieniające napięcie (o ile to w ogóle możliwe) - w tym drugim przypadku więcej pieniędzy zostanie na ew. obiektyw.
    2. Obiektywy - Posiadam zestaw E520 - 14-42 mm 3.5-5.6, 40-150 mm. Plus Heliosa 44M ew. może jakiś manualny ZD w najbliższym czasie. Czy jest sens dokupywać do tego np.: Zuiko Digital 25 mm f 2.8, bądź w ostateczności Zuiko Digital 9-18 mm ?? Czy lepiej zostać na razie przy kitach i porządnej lampie??

Poszperałem trochę po forum, ale przyznam szczerze nadal mam mętlik w głowie :/

Pozdrawiam
    grafzero
    Ostatnio, bo w zeszłym roku, fociłem wesele znajomych gościnnie dwoma manualami pod M42:
    - Takumar 17/4
    - Takumar 50/1.4
    oraz słabszą lampą. I jakoś podołałem, zrobiłem prezent w postaci foto-książki, podobał się. Chociaż ja nie byłem do końca zadowolony... .... .

Jednak moja konstatacja z tego wydarzenia jest następująca:
    - musi być max. mocna lampa, od przybytku głowa nie boli ;
    - w kościele jasne szkiełko AF za milion złotych lub ew. jasny manual
    - rozplanowanie pracy i zasadniczych punktów ceremonii- o co mi chodzi itp., nie może być chaos...
    - posiadanie conajmniej jednego, szerokiego szkiełka z AF i ..

Wynika z tego, że zawsze można mieć gorzej
    Powodzenia
    Ostatnio edytowane przez Kaz de Wro ; 11.07.10 o 23:52
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    No tak, nie było mnie parę dni a temat się rozwija
    Odpowiadam tak ogólnie do wszystkich:
    - temat pozwoleń na fotografowanie znam, wprawdzie pozwolenie z archidiecezji będę miał dopiero po ślubie, ale mam zamiar pogadać z księdzem jakiś czas wcześniej i mniemam, że problemów nie będzie :]
    - ktoś sugerował, że obiektywy mi się później nie przydadzą. Chciałem tylko zauważyć, ze pierwszym poście zaznaczyłem, że posiadam Heliosa 50 mm (jest to obecnie chyba najczęściej używany przeze mnie obiektyw). Tak wiec np. jaśniejsza Sigma 50 mm z AF będzie dla mnie jak najbardziej wskazana
    - Z argumentem o odbieraniu chleba to przykro mi, ale nawet nie będę podejmował dyskusji....
    - Co do rezygnowania z zabawy na weselu - odsyłam do jednego z moich poprzednich postów w tym temacie

Kaz de Wro - szczególne dzięki za ten post M42 rulez jak widzę
    Dzięki też wszystkim za zaprezentowane zdjęcia

I na koniec dość istotne dla mnie pytanie do osoby, która pisałą o tym że posiada kilka Sigm. W recenzjach na optycznych.pl widzę, sporą dysproporcję pomiędzy Sigmą 50 mm, a szerszymi obiektywami. Czy rzeczywiście jest aż tak źle i w zamian za lepszą jakość zrezygnować z "szerokości" ??

Alleg_pl
    Gość
    nie wiem jak u was ale ja zawsze rozmawiam z ksiedzem prowadzacym ceremonie aby jesli moze wyszedł przed msza jak juz ludzie w kosciele na ambonkę, i pierdyknal kazanko ze jest wynajety fotograf i (ksiadz) uprasza o nie fotografowanie podczas ceremoni zaslubin

to NAPRAWDE działa. wiece respektu maja ludzie do sułtanny niz do młodych i ich prośb.

aaa btw, linkowane
    Kod:
    http://www.flickr.com/photos/bdewey/2963826530/sizes/o/
    jak dla mnie jest MEGA tragiczne... :/
    Ostatnio edytowane przez Alleg_pl ; 13.07.10 o 22:58

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Kaz de Wro Zobacz posta
    Ostatnio, bo w zeszłym roku, fociłem wesele znajomych gościnnie dwoma manualami pod M42:
    - Takumar 17/4
    - Takumar 50/1.4
    oraz słabszą lampą. I jakoś podołałem, zrobiłem prezent w postaci foto-książki, podobał się. Chociaż ja nie byłem do końca zadowolony... .... .
    Komfort pracy musiał być tragiczny.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

Nie mam "na teraz" pod reke wszystkich zdjec a te co znalazlem w pracy (jpg)
    byly obrabiane pod lab i silnie wyostrzone.
    Specjalnie zmniejszalem rozmiary do mniej niz 300 kb, wiec
    kompresja zwiekszyla sie.

Pozdrawiam
    Nie przejmuj sie, Twoje zdjecia wcale nie sa zle, sa normalne i na pewno moga sie podobac wielu ludziom. No troche podostrzyles, ale skoro musisz.
    czesc.ch.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Bierzcie pod uwagę, że nie każdy przykłada wagę do tych fot (np. znajomy wcale nie chciał, dopiero pod naporem narzeczonej poprosił "kumpla z lustrzanką o parę fot") po drugie nie każdy potrzebuje i doceni zdjęcia poziomu np. mariusha - dla wielu ważne jest jedynie żeby byli na tych zdjęciach. Po trzecie jest wielu fotoziutków, którzy robią gorszymi sprzętami, sam byłem na ślubie, gdzie gość robił d40 z kitem i tą śmieszną małą lampą nikona, do tego przez większość wesela jedząc i rozmawiając z kamerzystą - wynikiem był fakt, że w albumie jest więcej moich zdjęć niż jego (a byłem gościem, wziąłem sprzęt jedynie by kilka fot zrobić podczas wesela).

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Tak trochę offtopując na poprawę humoru:
    http://www.joemonster.org/filmy/2665...graf_chrzestny

Mam nadzieję, że nic podobnego mi się nie trafi :]

Alleg_pl
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grafzero Zobacz posta
    Tak trochę offtopując na poprawę humoru:
    http://www.joemonster.org/filmy/2665...graf_chrzestny

Mam nadzieję, że nic podobnego mi się nie trafi :]