Strona 9 z 41 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 405

Wątek: Pierwszy ślub/wesele - dylemat.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    przykro mi, było, nawet dwa razy w humorze
    ale zacne
    Oj to przepraszam, muszę tu częściej zaglądac zatem

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Grafzero, skoro nie zraziłeś się i nadal chcesz to zrobić, wydaje mi się, że trzeba Tobie pomóc.

Helios na ślub nie jest zły. Jedynym jego mankamentem jest mydlenie przy fotografowaniu pod światło. Osłona przeciwsłoneczna i czarna ramka z tyłu obiektywu powinny odrobinę poprawić obraz. Potrzeba też trochę miejsca na kadrowanie. Nie zawsze da się uchwycić wszystkich w kadrze. Helios przyda się do portretowania młodych, rodziców i gości. Do zbliżeń, bo w końcu to ponad 100 mm. Zoom w nogach. Dobrze jest poćwiczyć "natychmiastowe" ostrzenie w punkt i śledzenie ostrości. Preselekcja przysłony w obiektywie bardzo się przydaje.
    Do ważnych części ceremonii użyłbym ZD 14-42. Zwykle przydaje się ogniskowa między 14 a 30 mm. Nikłym rozmyciem nie należy się przejmować. Ważne by było ostre wszystko co potrzeba.

Podpowiedź Allega jest dobra. Zwykle ludzie reagują lepiej na księdza, niż na jakiegoś "misia z aparatem". A młodymi się nie przejmują, bo co tam młodzi mogą wiedzieć .
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Jeszcze dopiszę... Tak z grubsza sprawdza się Helios na ślubie https://forum.olympusclub.pl/showpos...3&postcount=50
    Ostatnio edytowane przez hades ; 14.07.10 o 00:45 Powód: Automatyczne scalenie postów

Alleg_pl
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Podpowiedź Allega jest dobra. Zwykle ludzie reagują lepiej na księdza, niż na jakiegoś "misia z aparatem". A młodymi się nie przejmują, bo co tam młodzi mogą wiedzieć .
    Ksiadz tez jest zwykle chétny na takie rozwiazanie, ponieważ ich tez to drażni. a kiedy wie ze jedyna(jedynymi) osoba która sie koło niego kreci sa osoby które przynajmniej teoretycznie wiedza co robią, tez jest mu wygodniej.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Komfort pracy musiał być tragiczny.
    Komfort miałem zapewniony, bo imprezę obsługiwał zlecony fotograf. A ja sobie chasałem jako wolny strzelec tak, aby nie wchodzić jemu w paradę.
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Hades - zważywszy na sprzęt jakim robiłeś wbiłeś mnie w podłoże tymi zdjęciami :] Ale jednocześnie porządnie mi namieszałeś w głowie :] Ale nic, kościół ostatnio dobrze sobie przypomniałem - to neoromańszczyzna - więc jasno nie będzie. Ale dodatkowe okrągłe witraże u góry dają pewną nadzieję

Alleg_pl - dzięki za radę, zapytam księdza :]

No nic pozostaje mi teraz tylko: zakupić lampę, przemyśleć obiektyw i ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Dziadek
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grafzero Zobacz posta
    No nic pozostaje mi teraz tylko: zakupić lampę, przemyśleć obiektyw i ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć
    No i nie zapomnij pokazać jak Ci poszło

Trzymam kciuki za Ciebie
    pozdrawiam

Jasiu z Rybnika

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Hades - zważywszy na sprzęt jakim robiłeś wbiłeś mnie w podłoże tymi zdjęciami :] Ale jednocześnie porządnie mi namieszałeś w głowie :]
    Przepraszam . Z perspektywy czasu wstydzę się tylko obróbki. Ale Heliosem pracowało się naprawdę super. Gdybym miał teraz robić wymieniłbym go na Zuiko 50 f/1,4.

Helios i generalnie manuale to trudny sprzęt w akcji reporterskiej. Jako fan manuali myślę, że tam gdzie chcemy mieć pewność trafienia, powinniśmy mieć AF. Zwłaszcza, że na co dzień jesteśmy do niego przyzwyczajeni. Ale warto też nawet dla samego siebie poćwiczyć ustawianie ostrości ręcznie, choćby dlatego, że AF czasami "nic nie widzi" bo powierzchnia jest jednolita, mało kontrastowa. Wychodzę z założenia, że na sprzęcie nie można do końca polegać i umiejętności z czasów analogowych przydają się. Zwłaszcza przy użyciu tanich korpusów i szkieł. Trzeba wypracować sobie metody pracy oraz dobrać sprzęt, który daje nam pewność znajomości jego ograniczeń. Innymi słowy musimy dopasować się do sprzętu i sprzęt dopasować do siebie. Gonienie wciąż za nowościami powoduje tylko skołowacenie. Warto wiedzieć jaki obraz dostaniemy patrząc tylko na ustawienia. Nie dlatego, że to takie "profesjonalne" nie patrzeć na ekran podglądu. Zwykle nie ma na to czasu, a poza tym po co tracić energie na 2 sekundowe włączanie ekranu by podejrzeć czy trafiliśmy z ostrością i naświetlaniem. Na to jest czas w trakcie ćwiczeń. Trzeba skupić się na fotografowanym temacie/akcji.

I na koniec warto zainwestować w dobry sprzęt, choć nie koniecznie sugerować się tym co piszą inni. Zawsze jest to ich subiektywna ocena.

Do lampy dokup filtry by nie okazało się, że masz "wymieszane" światło i jest problem z balansem bieli.

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Do lampy dokup filtry by nie okazało się, że masz "wymieszane" światło i jest problem z balansem bieli.
    Ten problem można rozwiązać ujednolicając światło w PS. Używanie filtrów łatwym nie jest, a czasu na eksperymenty z reguły nie ma. O tym również warto pamiętać.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Rozważania na temat tradycji weselnych przeniosłem do tego wątku https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=74256.

Alleg_pl
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Ten problem można rozwiązać ujednolicając światło w PS. Używanie filtrów łatwym nie jest, a czasu na eksperymenty z reguły nie ma. O tym również warto pamiętać.
    W kosciele oczywiscie, lepiej wyrównac swiatlo w postprodukcji,
    natomiast iltry to byla moim zdaniem bardzo trafna uwaga na czas wesela, gdzie na sali mozna sobie ladnie na spokojnie ustawic i WB i filtr na lampie.
    dużo mniej pracy POTEM