Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Wesele i SP-560 UZ

| OlyJedi Awatar fotoamator2891
    Mieszka w
    Nysa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Wesele i SP-560 UZ

Witam

Jestem posiadaczem Olympus SP-560 UZ. We wrześniu będę gościem na weselu i pośród różnych atrakcji związanych z tą imprezą jest okazja na fotografowanie. Już wiem że nie będę mógł wziąć ze sobą ciężkiego sprzętu w postaci statywu. Czy mogę prosić o kilka rad?? Czy są jakieś sposoby na zrobienie przyzwoitej fotki tym aparatem?
    PENTAX k-r
    http://tomaszpszonak.net/

---------------
    Pozdrawiam
    Tomek

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Zostaw aparat w domu i nie przeszkadzaj fotografowi, wszyscy będą zadowoleni, a Ty najbardziej.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Zostaw aparat w domu i nie przeszkadzaj fotografowi, wszyscy będą zadowoleni, a Ty najbardziej.
    To się nazywa koleżeńska pomoc!Lepiej żebyś nic nie napisał.Człowiek prosi o radę i nigdzie nie pisze,że będzie głównym i jedyny fotografem.
    Z tego co napisałes wnioskuję,że nigdy nie fotografujesz zabytków jak nie możesz zabrac ze sobą ławy optycznej i walizki szkieł.

| OlyJedi Awatar fotoamator2891
    Mieszka w
    Nysa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Przyznam szczerze ze ta odpowiedz mnie zaskoczyla Ale ja mam jeszcze jedno pytanie Dlaczego aparat za ktory zaplacilem 840 zl ma zostac w domu? Wiem ze to nie jest lustrzanka i ze ograniczenia sa spore, ale narazie nie stac mnie na nic innego. Zdaje sobie sprawe ze warunki na takiej imprezie nie sa najlepsze, ale skoro zdjecia ze zwyklej "malpki" wychodza przyzwoite to dlaczego z mojego aparatu nie moga takie wyjsc? Tym aparatem fotografowanie jest nielatwe. Z AUTO zdjecia nie sa zadowalajace. A ja kupilem aparat po to by sie czegos nauczyc Na zewnatrz umiem zrobic "poprawne zdjecia, ale na sali weselnej panuja trudne warunki Prosze o rade
    PENTAX k-r
    http://tomaszpszonak.net/

---------------
    Pozdrawiam
    Tomek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    U mnie na weselu (niedużym) kilka osób miało ze sobą małpki . Pozbieraliśmy wszystko , znajomy wrzucił to do siebie na serwer i wszyscy którzy chcieli obejrzeć to mieli okazję.
    e-500

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Jest lato,może bedzie okazja aby sfotografować weselników na powietrzu.Cóz tu radzić,maksymalne uzyteczne ISO,lampa błyskowa i poszukiwanie ciekawych kadrów i momentów.
    Jest szansa,że niecodzienne ujecie okaze sie wazniesze niz techniczne mankamenty zdjecia.
    Warto popróbować.
    Ograniczenia aparatu znasz.Nie jestes odpowidzialny za slubne zdjęcia.Bez komleksów pstrykaj.....mozliwe,że będziesz autorem ciekawych i niepowtarzalnych zdjęć.
    Jesli nie,to zdobędziesz bezcenne doswiadczeniePOWODZENIA!
    .

kowalikster
    Gość
    Tak naprawdę nikt Ci nie sprzeda recepty na zdjęcia kotletowe. Po pierwsze nie znasz warunków pogodowych jakie będą. Po drugie my (być może Ty też) nie znasz warunków oświetleniowych jakie będą panowały w kościele, na sali weselnej czy też w domu.
    Według mnie będzie dobrze jak będziesz dobrze kadrował i komponował kadr. Reszta wyjdzie w praniu, bo przecież podgląd zrobionych będziesz miał na bieżąco.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wadowice/manchester
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    stary, nie łam się bierz aparat i wdrogę na weselicho.
    W 2004 roku mój kolega z sekcji miał slub. Robiłem zdjęcia w kosciele i na weselu. Jak je odgrzebie gdzieś na kompie to cos wrzucę. Używałem aparatu olympus camedia c-730 czy coś takiego
    pozdrowka

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Nigdy nie robiłem za weselnego fotografa, czasem pstryknąłem na jakichś "imieninach" w pomieszczeniu, więc nie mam doświadczenia. Mam natomiast trochę doświadczenia (?- rok ) z SP550UZ. Powiem Ci więc, że główne ograniczenie to ISO. Nie próbuj robić zdjęć na ISO wyższym niż 100- pewnie i tak wyjdzie ziarno nie do zaakceptowania. Poza tym, jeśli tylko warunki oświetleniowe pozwolą, rób co się da Zawsze to jakieś nowe doświadczenie, krok do zdobywania wiedzy
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Kolwalikster, to nie ma być kotlet, kolega pisze, że będzie GOŚCIEM.

Rób w rawach, jak pisał helmuth - unikaj iso wyższego niż 100, staraj się robić tam, gdzie najwięcej światła. I rób to, czego nie będzie robił główny fotograf - ludzi, to co się dzieje w tle.