Strona 8 z 18 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 180

Wątek: E3 czy canon 7d?

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Chodzilo mi o zdjecie na pelnej dziurze
    Jak jeździsz samochodem to pewnie wciskasz gaz do dechy?

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    ....nudzi ciągłe czytanie Twoich docinek - idź "pogłaskaj" aparat lepiej .
    Jakiś plener, sanatorium, praca fizyczna - no ta prawdę rozładowuje napięcie .

no offence
    rumpel

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rumpel Zobacz posta
    ....nudzi ciągłe czytanie Twoich docinek - idź "pogłaskaj" aparat lepiej .
    To wolny kraj - nie czytaj
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez rumpel Zobacz posta
    Jakiś plener, sanatorium, praca fizyczna - no ta prawdę rozładowuje napięcie .
    Ale które napięcie?
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 1.07.10 o 22:56 Powód: Automatyczne scalenie postów

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Istnieje pewna mała grupka ludzi (naprawdę niewielka - kilka takich osób spotkałem), którym wystarcza jedno zdjęcie pstryknięte w odpowiednich warunkach (najlepiej raw przedstawiający widoczek na świeżym powietrzu w słoneczny dzień, widoczek z jakimiś krzaczorami, głębokim cieniem i podprzepalonym niebem). Takie zdjęcie powie właściwie wszystko [...]
    Niestety nie znam się na wykresach dlatego muszę postępować jak wyżej wspomniałeś. Uważam jednak, że niektóre portale przeprowadzają testy, których wyniki potwierdzają się w praktyce.

Ale które napięcie?
    Chyba miał na myśli seksualne, bo coś o głaskaniu pisał. Na Twoim miejscu uważałbym na plecy

Pozdrawiam

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Niestety nie znam się na wykresach dlatego muszę postępować jak wyżej wspomniałeś. Uważam jednak, że niektóre portale przeprowadzają testy, których wyniki potwierdzają się w praktyce.
    No, raczej tak powinno być
    Ale nie należy traktować wszystkich testów obligatoryjnie z racji ich nieścisłości.
    Np. jest taki parametr jak ''transmisja'' (czyli tłumienie biorące się głównie z odbić). Portale skupiają się na nieliniowości pasma (zafarbie) zapominając o rzeczy znacznie istotniejszej od ledwo zauważalnyc podkoloryzowaniach, o spadku kontrastu i ''rozlewaniu'' się świateł. Tej ostatniej cechy nie sposób praktycznie opisać, a podobne współczynniki tłumienia mogą dać zupełnie inne efekty w postaci ''halo'' czy innych ''chmurek światła'' wokół bardzo jasnych elementów. Do tego kształt blików, ''gwiazdki'', bokeh itd.; parametrów niemierzalnych od groma...

| OlyJedi Awatar glos_ludu
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    kiedy jest dyskusja o wysokim ISO, każdy potrzebuje gładziutkiego 3200 lub wyżej inaczej jest be, kiedy jest potrzebna ostrość od pełnej dziury leci porównanie do gazu wciśniętego w podłogę.
    wszystko jest względne
    Stary E-500 | OM-2 prawie nówka
    kity | M24/2.8; Z35/2.8; Z50 1.8
    znaczenie słowa "bynajmniej"

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez glos_ludu Zobacz posta
    kiedy jest dyskusja o wysokim ISO, każdy potrzebuje gładziutkiego 3200 lub wyżej inaczej jest be, kiedy jest potrzebna ostrość od pełnej dziury leci porównanie do gazu wciśniętego w podłogę.
    wszystko jest względne
    Nie przypominam sobie żebym mówił iż moim priorytetem jest używanie iso 12800, swoja droga używam swoje szkła często na maksymalnym otworze i jakoś nie mam rozmydlonych rogów jak kolega DarekW.

zonkinho
    Gość
    Witam!

Używałem ponad rok Zuiko 50mm f/2 i na pełnej dziurze też zauważałem, że rogi kadru oraz ogólnie miejsca w kadrze poza osobą fotografowaną przeze mnie są jakieś takie nieostre, rozmyte, no i istny bigos właśnie. Na początku myślałem, że to e-510, ale nie... kupiłem E-3 i było to samo (pewnie dlatego, że matryca ta sama).

Nie wiedząc co zrobić kupiłem Nikona. Pomyślałem, większa matryca to i więcej ostrości uchwyci zapewne. Jakie było moje zdziwienie, kiedy podpinając obiektyw 85mm zacząłem otrzymywać jeszcze bardziej nieostre zdjęcia na brzegach kadru, nawet gdy przymknąłem go do f/2.8 czy f/3.5...

Teraz już wiem Darku, że nie jestem sam na tym świecie. Aż łezka się w oku kręci, jak patrze teraz na moje stare wakacyjne zdjęcia wykonane Canonami Powershot A75, a później S2 IS... Wtedy ostrość na całym kadrze rozkładała się mniej więcej równomiernie, i nie trzeba było obiektywu przymykać.

Pozdrawiam!
    Mariusz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Skoro każdy na forum ma swoje preferencje - odnośnie sprzętu (by nie było niedomówień i kosmatych myśli) to można uznać, ze testujący również lubi jedna firmę mniej, inna bardziej (czar sprezentowanych gadżetów) ?
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zonkinho Zobacz posta
    Teraz już wiem Darku, że nie jestem sam na tym świecie. Aż łezka się w oku kręci, jak patrze teraz na moje stare wakacyjne zdjęcia wykonane Canonami Powershot A75, a później S2 IS... Wtedy ostrość na całym kadrze rozkładała się mniej więcej równomiernie, i nie trzeba było obiektywu przymykać.
    Ha, ha
    Przypomniała mi się awantura, nawet tu na olku, o tym jak raczyłem powiedzieć, iż do studia w większości wypadków im mniejsza matryca, tym lepiej (oczywiście do momentu kiedy nie pojawią się wady obalające zalety). Oj, co się działo, nawet bardzo konkretne przykłady nie przekonały tych ''co zapłacili więc niech im tu żaden biedak nie miesza, bo go nie stać i mu zazdrość''
    Otóż miliony co rok przesiadają się z kompaktów na lustra i wpadają w rozpacz, bo nagle ich talent upada rodząc mnóstwo rozmemłanych, przepalonych lub niedoświetlonych knotów. No ale przecież każdy profi ma drogo...

I gdyby tylko ktoś zdjął tę przeklętą szybkę znad matrycy olka, nie zastanawiałbym się długo...