Witam
Przymierzam się do zakupu statywu i w związku z tym mam kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi. Zaznaczę, że szukam lekkiego statywu na długie piesze wycieczki. Znalazłem kilka interesujących mnie modeli:
1) Slik Sprint II Pro 3way - lekki i mały po złożeniu. Niestety brak opinii na jego temat:
Maksymalna wysokość - 160.5 cm
Obciążenie - 3 kg
Głowica - 2-kierunkowa
Min wysokość - 17.5 cm
Waga - 1.08 kg
Długość po złożeniu - 48 cm
2) Slik Pro 330DX - często polecany jako tani statyw, jednak fajnie by było, gdyby miał mniejszą wysokość minimalną:
Maksymalna wysokość - 160 cm
Obciążenie - 4 kg
Głowica wymienna, 3-kierunkowa
Min wysokość - 51 cm
Waga - 1.57 kg
Długość po złożeniu - 60 cm
3) Velbon Sherpa 600 - również często polecany, ma wszystko co mi potrzeba, jednak troszkę ciężkawy:
Maksymalna wysokość - 170
Obciążenie - 3.5 kg
Głowica wymienna, ruchoma
Min wysokość - 29 cm
Waga - 2.15 kg
Długość po złożeniu - 65 cm
4) Manfrotto 718B DIGI - statyw zagadka. Bardzo mało informacji o nim, kompletny brak opinii, ale bardzo mi odpowiada, jednak nie chcę kupować w ciemno:
Maksymalna wysokość - 166.3 cm
Obciążenie - 2.5 kg
Głowica 3-kierunkowa
Min wysokość - 47.6 cm
Waga - 1.4 kg
Długość po złożeniu - 49 cm
(powyższe dane pochodzą ze skąpca).
Na statywie montowane będzie e-620 z gripem i obiektywem 70-300 (jeśli będzie mnie stać na cięższe szkła, to i na lepszy statyw również). Pytanko brzmi: który z tych statywów byłby najbardziej odpowiedni. Jestem amatorem, uczę się sztuki fotografii i statyw będzie wykorzystywany do różnych typów zdjęć.
Chciałbym również prosić o opinie na temat pozycji 1 i 4, ponieważ pani z google prawie nic mi o nich nie powiedziała. Może miał ktoś z nimi styczność i ma wiedzę na ich temat. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.