Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Oly e-330 vs Canon 350 D

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Oly e-330 vs Canon 350 D

Hmm,

Podejrzewa, że prośba o porównanie camunia do olka na forum olka to samobójstwo

jako doświadczony laik mam do wyboru do zdjęć wewnątrzustnych:
    przetestowany przez wszytskich dookoła Canon 350 D
    lub eksperyment w postaci E-330

Rozmawiałem dzisiaj z moim kolegą który jest dla mnie autorytetem w wieli dziedzinach i powiedział ze z testów wynika że Camuń ma mniejsze szumy
    E330 ciągnie do ISO 400
    350D aż do 800
    Wiecej mi nie powiedzaił bo na chrzciny sie szykował

I teraz mam rozterke. Kiedy uzyje ISO 800??
    Czy do zdjęć wewnątrzustnych = swiatło lampy unitu stomatologicznego + ring Flash odległośc góra 50 cm potrzebuje az takich wartości - chyba nie.

Do słabszych war. oświetleniowych albo do serii lepsze wyzsze ISO. Czyli ze Canon jest uniwersalniejszy

Jest jednak jedno ale które ciągnie nas z zona do Olka. Oddanie kolorów. Wydaje mi sie ze Olek najładniej odwzrowuje kolory.
    Miałem okazje pobawic sie Nikonem D50 i pastele obrzydliwe wyszły. Nie wiem jak Canon 350 D zachowuje kolory, ale w testach tez wypadaja bardziej pastelowe niż w Olku.
    I masz babo placek. Co kupić biorąc pod uwagę priorytet makro.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    W E330 iso jest dobre do ok 1000-1250. 800 jest okej, ale nie mam bezposredniego porownania do 350D.

Ja bym wybierala body pod wzgledem zastosowania -> szkiel, ktore kupie... Zobacz, co Cie interesuje, co jest w kazdym systemie, a potem do obiektywow dobierz puszke

Ceny ringflashy sa podobne...

Przejdz sie do sklepu i zobacz, czy malutki 350D nie bedzie za maly :]

A makro w E330 jest swietnie! Tryb B z powiekszeniem 10x, ZD35 [1:1], ZD50 [1:2], Sigma105 [1:1] - a dla aparatu 35mm skala odwzorowania x2 To juz w ogole super
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria

Re: Oly e-330 vs Canon 350 D

Cytat Zamieszczone przez moonwalker37
    Hmm,

Podejrzewa, że prośba o porównanie camunia do olka na forum olka to samobójstwo

jako doświadczony laik mam do wyboru do zdjęć wewnątrzustnych:
    przetestowany przez wszytskich dookoła Canon 350 D
    lub eksperyment w postaci E-330

Rozmawiałem dzisiaj z moim kolegą który jest dla mnie autorytetem w wieli dziedzinach i powiedział ze z testów wynika że Camuń ma mniejsze szumy
    E330 ciągnie do ISO 400
    350D aż do 800
    Wiecej mi nie powiedzaił bo na chrzciny sie szykował

I teraz mam rozterke. Kiedy uzyje ISO 800??
    Czy do zdjęć wewnątrzustnych = swiatło lampy unitu stomatologicznego + ring Flash odległośc góra 50 cm potrzebuje az takich wartości - chyba nie.

Do słabszych war. oświetleniowych albo do serii lepsze wyzsze ISO. Czyli ze Canon jest uniwersalniejszy

Jest jednak jedno ale które ciągnie nas z zona do Olka. Oddanie kolorów. Wydaje mi sie ze Olek najładniej odwzrowuje kolory.
    Miałem okazje pobawic sie Nikonem D50 i pastele obrzydliwe wyszły. Nie wiem jak Canon 350 D zachowuje kolory, ale w testach tez wypadaja bardziej pastelowe niż w Olku.
    I masz babo placek. Co kupić biorąc pod uwagę priorytet makro.
    Najwyraźniej Twój kolega nie ma bladego pojęcia o E330, po drugie nie wiem czy jesteś świadomy tego, że na odbitkach szumu nie widać. E330 ma jedną wielką przewagę w porównaniu do 350D - LV - nie wyobrażam sobie kadrowania przez wizjer z całą ekwilibrystyką nad pacjentem i drugą mniejszą przewagę, czyli ergonomię trzymania

Tu masz link do porównania szumów http://www.dpreview.com/reviews/olympuse330/page17.asp

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nie ma pojecia bo pewnie nie trzymał e-330 w reku. Ja nie mam pojecia o Canonach bo zadnego nigdy nie uzywałem. Body 350 D jest b. popularne wsród stomatologów bo Canon ma lepszy marketing niż Olek i stąd wynika różnica. Dla mnie kiedys firma był Canon. Rodzice 10 lat temu kupili jakies idotenkompakta Olympusa to ich wyśmiałem. Jak 3 lata temu kupiłem Olka to mi sie oczy otworzyły. Olki nie sa popularne bo sa droższe w serwisie, osprzecie itd.
    Do Camunia kupisz obiektyw nonOEM na kazdym pchlim targu za grosze (opinie z forum Canona) a do Olka nie. To jak z czesciami do Fiata)
    Mysle ze przekonałeś mnie od e-330.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    To ja Cię jeszcze utwerdzę...

zdecydowanie e330... zwłaszcza do takich zastosowań... ZDECYDOWANIE, nawet jakby szumiał 4razy bardziej.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Canony są super. Ale system ma jedną wadę - bardzo drogie obiektywy. Kitowe to dziadostwo totalne, pośrodku nie ma nic, zaś eLki są bardzo dobre, ale i bardzo drogie.

W Olku masz bardzo przyzwoite kity (nie ma porównania do Canonowskich) i jasny uniwersalny zoom 14-54 2.8-3.5 za nieduże (stosunkowo pieniądze).

Jeśli masz pieniądze (a pewnie masz boś dentysta ) i plany na rozwijanie stajni sprzętowej, to wejdź w Canona. Jeśli poprzestaniesz na kitach, to tylko Olek.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Nie ma pojecia bo pewnie nie trzymał e-330 w reku. Ja nie mam pojecia o Canonach bo zadnego nigdy nie uzywałem. Body 350 D jest b. popularne wsród stomatologów bo Canon ma lepszy marketing niż Olek i stąd wynika różnica. Dla mnie kiedys firma był Canon. Rodzice 10 lat temu kupili jakies idotenkompakta Olympusa to ich wyśmiałem. Jak 3 lata temu kupiłem Olka to mi sie oczy otworzyły. Olki nie sa popularne bo sa droższe w serwisie, osprzecie itd.
    Do Camunia kupisz obiektyw nonOEM na kazdym pchlim targu za grosze (opinie z forum Canona) a do Olka nie. To jak z czesciami do Fiata)
    Mysle ze przekonałeś mnie od e-330.
    Skąd taka opinia, że Olki są droższe w osprzęcie? Szczególnie na start dostajesz więcej niż u konkurencji - dwa obiektywy pokrywające zakres 14-150, lepsze niż jakiekolwiek kitowe obiektywy konkurencji z tej półki. Co do serwisu - serwis Canona "na Żytniej" - nigdy nie miałem z nim do czynienia ale w Necie są wręcz legendy o ich "serwisowaniu". Na grupie Canona możesz poczytać o problemach z puszkami i szkłami Canona - a to jakiś BF a to kalibracja obiektywów i takie tam cuda. Owszem - obiektywów większy wybór do Canona ale co z tego - zamierzasz wykupić je wszystkie czy poprzestaniesz na kilku? Owszem Canon oferuje najwięcej dla zawodowców ale ich amatorskie konstrukcje - szkoda gadać - fotografowałem Rebelem XT... W każdym razie nie kupiłbym Canona poniżej 30D. Nie zrozum mnie źle - system Canona ma swoje zalety nie do podważenia - główne to matryce i FF w perspektywie. Sugeruję - wybierając aparat - oglądnij sample z niego - do wyboru i koloru w Necie, poza tym pomacaj oba korpusy w sklepie - to będzie Twój wybór... IMHO 330 i 350D to inne konstrukcje - zastanów się na ile ważny jest podgląd na żywo na odchylanym ekraniku do Twoich celów - mi się wydaje, że to się w takiej fotografii bardzo przydaje i do takiej zostało to stworzone, ale ja nie jestem stomatologiem. Widziałem jednak jak w pewnym dużym mieście wojewódzkim asystentka ortodonty pracowała E-330, sam lekarz bardzo go chwalił...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny

Jeśli masz pieniądze (a pewnie masz boś dentysta ) .
    Ulegasz złudnym stereotypom
    Skoro to takia dochodowa branża to dlaczego mamy w PL tylko 16 tys stomatologów i kilkaset tysiecy managerów po OIZ i MIZ

i plany na rozwijanie stajni sprzętowej, to wejdź w Canona. Jeśli poprzestaniesz na kitach, to tylko Olek.
    Hmm, nie interesyje mnie body + 10 obiektywów. Chcemy body + 2-3 obiektywy. Do macro i na coddzien. Olek chyba bedzie lepszy. Tymbardziej że kolory w Camunie nie te moim zdaniem

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Jeśli masz pieniądze (a pewnie masz boś dentysta ) i plany na rozwijanie stajni sprzętowej, to wejdź w Canona. Jeśli poprzestaniesz na kitach, to tylko Olek.
    Nie mogę się zgodzić z tym, że do tego konkretnego zastosowania jakikolwiek istniejący Canon będzie lepszy od Olka E330.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ulegasz złudnym stereotypom
    Być może. Mam w rodzinie dwie dentystki i gdyby one zaczęły fotografować, to wybrałyby Canona i stajnię eLek bez uszczerbku dla budżetu .
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.