Strona 18 z 42 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 419

Wątek: Olympus, Nikon, Pentax, bądź Canon.. Który?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Qben Zobacz posta
    I jeszcze aparat trzeba włączyć.. Ciężkie jest życie fotografa
    I co jeszcze?Streszczaj sie,bo ide spac!

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Adamss68 Zobacz posta
    Jeszcze zaznacz,że trzeba je przymknąc,o wypieciu z bagnetu i zmianie,nie wspominam!Do Oly taliba jest mi daleko.
    ??
    Po co przymykać? Chyba, że chcesz przymykać do takiej samej dziury jak to ZD.
    O przepinaniu uwage przemilcze...

alcybiades
    Gość
    Jeszcze zaznacz,że trzeba je przymknąc,o wypieciu z bagnetu i zmianie,nie wspominam!
    Ale za to jakość masz o wiele lepszą, niż ta oferowana przez zoom. Wolę dobrą i jasną "stałkę" niż zoom. Nawet jeśli ma to być 12-60 SWD. Szczególnie za tą cenę.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    ??
    Po co przymykać? Chyba, że chcesz przymykać do takiej samej dziury jak to ZD.
    O przepinaniu uwage przemilcze...
    Wszystkie sa ostre od pełnej dziury?

alcybiades
    Gość
    Na pewno mają lepszą ostrość przy w pełni otwartej przysłonie, niż nie jeden zoom.

S4INT
    Gość
    28 nie znam, 35 tak, 50 od f2, 85 od f2. To nadal jest od 1 do 2EV jaśniej niż 12-60. Przymykając do pelnej dziury ZD będą ostrzejsze.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ja swoje najlepsze foty zrobiłem Olkiem E500 z kitowymi szkłami. Potem im lepsze miałem szkła i im lepsze korpusy tym gorsze robiłem foty.

Mam nadzieję, że ta tendencja się w końcu zmieni.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    28 nie znam, 35 tak, 50 od f2, 85 od f2. To nadal jest od 1 do 2EV jaśniej niż 12-60. Przymykając do pelnej dziury ZD będą ostrzejsze.
    Czyli reasumując,to te obiektywy trzeba przymknąć bo co się dzieje przy 1.8,co widać na zdjęciu?Zaznaczam nieświadomym,że Zuiko 12-60 to zoom.

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alcybiades Zobacz posta
    Matryca to mały problem?.
    Patrząc szeroko, w skali czasu i szybkich zmian w sprzęcie elektronicznym, to mały problem. Jak na dzisiaj potrzeba lepszej jakości, to się bierze to, co bardziej odpowiada i już.

Poza tym, czy system który tak naprawdę został "porzucony" przez firmę która go stworzyła, ma przyszłość? Nie ma wsparcia, ze strony innych producentów. Brak jest nowych modeli zarówna aparatów, jak i obiektywów
    Tego nie rozumiem. Jest mały przestój spowodowany stworzeniem nowej linii produktów. Nic nie zostało porzucone. Nie ma powodów do wyciągania tak daleko idących wniosków. Wsparcie innych producentów jest małe, bo i system mało popularny, więc się mało opłaca firmom trzecim. To jednak też nie jest nic, co jest ukrywane i można sobie pomyśleć zanim się "wejdzie w system". System 4/3 ma lub mieć może taką samą przyszłość jak każdy inny, tylko nie będzie raczej rozwijany tak dynamicznie jak by niektórzy chcieli (bo mało popularny i kasy nie tyle, co u większych). I znowu, jak się ma potrzebę częstych premier, to są inne systemy. Można sobie nakupić multum korpusów albo wymieniać co rok Byle kasy starczyło
    Każdemu wedle potrzeb. I co tu filozofować o przyszłości tego, czy tamtego.

Tyle,
    Pozdrawiam

alcybiades
    Gość
    Czyli reasumując,to te obiektywy trzeba przymknąć bo co się dzieje przy 1.8,co widać na zdjęciu?Zaznaczam nieświadomym,że Zuiko 12-60 to zoom.
    Chyba jedynym "nieświadomym" jesteś tu Ty sam. Nie wiem czy widziałeś zdjęcia robione dobrą "stałką" przy f/1.8? Co według Ciebie dzieje się wtedy na zdjęciu? Wiadomo, że będzie wtedy płytka głębia ostrości, ale o to właśnie chodzi.