Helmuth, zrobiles dobry uczynek z tym prostowaniem. Wielkie dzieki.
Lepiej wiedziec za duzo, niz nie miec pojecia jak sie do tego zabrac

| OlyJedi
| OlyJedi

Helmuth, zrobiles dobry uczynek z tym prostowaniem. Wielkie dzieki.
Lepiej wiedziec za duzo, niz nie miec pojecia jak sie do tego zabrac
Jesli przesladuje cie pokusa, uciekaj powoli aby mogla cie dogonic

| OlyJedi
| OlyJedi

I ja coś dorzucę po namowie dałem się przekonać
Jak zrobić zdjęcie złożone z kilku zdjęć pokazujące fazę jakiegoś ruchu.
Ważny jest temat, jak to w fotografii, czy to będzie narciarz motor samochód, bez znaczenia, technika zawsze jest podobna.
Podstawą takiego zdjęcia jest szybkie robienie zdjęć, więc aparat na tryb H im więcej klatek na sek tym lepiej, tu nas ogranicza aparat ale przy 3 klatkach na sek tez można zrobić coś ciekawego.
Pomocny będzie statyw, albo jakaś solidna podstawa, gdyż będziemy rejestrować ruch wewnątrz kadrowy, aparat całkowicie zablokowany, Same ustawienie aparatu to jak najwięcej manuala,
stały czas stała przysłona z przyczyn chyba wiadomych.
Należy tez zwrócić uwagę aby obiekt poruszał się równolegle do płaszczyzny obrazowej odpada wtedy problem z ostrością.
Czas naświetlana [powinien być tak dobrany aby zatrzymać w kadrze obiekt, trudno podać dokładną wartość bo ona zależy od szybkości fotografowanego obiektu.
Na początek wrzucamy foty do programu, soft dowolny co obsługuje warstwy i maski. Wrzucamy wszystkie jakie mamy w danej sekwencji,
kopiujemy na pierwsze zdjęcie wszystkie zdjęcia tworząc tyle warstw ile mamy fot w sekwencji, ułatwieniem jest umieszczanie ich w kolejności tak jak zostały zrobione. Ułatwi to dalszą pracę.
Na początek należy wspomnieć, że im starannie wykonane zdjecia tym mniej roboty ze sklejaniem sekwencji. W moim przypadku nie użyłem statywu bo jakoś nie mam w zwyczaju, co niestety spowodowało delikatne rozjechanie kadru, i przez to jest więcej roboty.
Po stworzeniu wszystkich warstw ustawiamy wszystkie na przezroczystość ok 15 % do 30 % co by sobie podejrzeć które foty będą potrzebne przy sklejaniu całości. W moim przypadku odpadła fota 2 4 i 6 bo obiekt zachodził na siebie, oczywiście też można zrobić taki wariant
no to zaczynamy samo łączenie wybieramy warstwę która leży wyżej, włączamy na niej maskę warstwy, za pomocą pędzla bądź tez dowolnego narzędzia usuwamy to co nie potrzebne na zdjęciu.
Postępujemy tak z każdą warstwą, tło zastawiamy z warstwy najniższej.
Ja na tym zdjęciu musiałem odrobinkę powiększyć obszar roboczy gdyż podążałem za obiektem.
Wyłączamy najniższa warstwę i wycinamy dokładnie co to nam nie potrzebne.
Włączamy warstwę i wszystkie użyte warstwy ustawiamy na 100% krycia. Spłaszczamy obrazek i poddajemy dalszej obróbce. To chyba tyle w razie pytań pytać, mogę udostępnić ten materiał do ćwiczenia.
fota nie jest doskonała ale chodzi o zasadę.
Pozdrawiam
Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.

Przepraszam za mój wpis, nie miał na celu nikogo obrazić. Chciałem tylko wyrazić swoją opinię, że nie jest to najszczęśliwszy przykład, ten efekt ma sens w niektórych kadrach i przede wszystkim w umiarkowanych ilościach.
Cały wątek natomiast jest bardzo ciekawy, kibicuję autorom i czekam na wpis e510, bo zastanawiałem się wiele razy jak to robisz.
pozdrawiam

| OlyJedi
| OlyJedi

Ja myślę, że powinniśmy zachęcić e-510 kolejnymi wpisami z prośbą o publikacje.

I dobrze bo efekt końcowy fajny a opis krok po kroku (profi tutek)
Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ano po to żeby fota była fajna (prosta) .
Dzięki helmuth .
Pozdrawiam
Dziękuję za pracę i poradnik, na pewno przyda się nie raz.
Pozrawiam
Krótko, rzeczowo i na temat. Lepiej chyba tej techniki nie można z obrazować.
Dzięki.
Jolly !
Wielkie THX za wątek !!
Ostatnio edytowane przez Saboor ; 26.04.10 o 14:45 Powód: Automatyczne scalenie postów
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Jak przedstawić samochód ?
Zdjęcie z wątku Nikona,
http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...oto=nextoldest
ale nie umiem tam wstawić więc je tu wstawiam, może kogoś zainteresuje.
Ostatnio edytowane przez Dziadek ; 2.05.10 o 11:30
pozdrawiam
Jasiu z Rybnika

| OlyJedi
| OlyJedi

Świetny sposób na pozbycie się nieciekawego tła (płot, sad, barak albo kombinacja tego wszystkiego) ze zdjęcia na którym chcemy pokazać fajne auto.
Oczywiście jak zwykle, efekt zależy od dokładności wykonania masek
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Ja ze swojej strony moge polecic filtry firmy Topaz Labs. Nie sa one darmowe ale kazdy wie ze w dzisiejszych czasach, w praktyce wszystko jest darmowe :P
Nie mam niestety odpowiedniego zdjecia (po przygodzie z "Dziadkiem" nie wrzuce pierwszego lepszego) ale te filtry oszczedza kupe czasu, naprawde, polecam. Dla tych co uzwyaja olympusow (czyt. dla olympusclubu) specjalnie polecam Topaz Denoise, ktory poprostu genialnie odszumia. Topaz Adjust to zbior przeroznych efektow ktore juz wiele razy mi sie przydaly. Gdyby ktos z forum mial z tymi filtrami stycznosc, to fajnie by bylo zaprezentowac efekty jakie mozna nimi otrzymac. Jak bede mial chwile czasu i kilka ODPOWIEDNICH zdjec to wrzuce cosik

| OlyJedi
| OlyJedi

To ja chciałby się podzielić z Wami tym, jak ja próbuję robić zdjęcia. (Z naciskiem na próbuję, staram się itp.)
Dla mnie to przede wszystkim proces myślowy.
Na początku jest jakiś pomysł/miejscówka. Zapisuję pomysł, leży sobie zapisany oraz u mnie w głowie. Jeśli po jakimś czasie nadal wydaje mi się dobry, to zaczynam go realizować.
Miejscówkę oglądam sobie wcześniej, robię pstryki testowe.
Każde zdjęcie przez zrobieniem staram się zwizualizować w głowie. Jakie elementy mają być w kadrze? o jakiej porze ma być robione? przy jakiej pogodzie? Szeroki kąt czy tele? No i przede wszystkim światło, światło i jeszcze raz światło (dopiero to niedawno trochę to zrozumiałem).
Nie interesują mnie za bardzo megapiksele i tabele testowe. Uważam, że do moich amatorskich poczynań wystarczy jakakolwiek lustrzanka i że większy skok jakości uzyskam poszukując lepszego światła a nie lepszego aparatu.
No a potem przynoszę te RAWy z sesji i jak zwykle załamka.... chyba jeszcze nie zrobiłem zdjęcia, które by mi się całkiem podobało. Ale kiedyś może zrobię.