Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 167

Wątek: Jak zrobiłam/łem to zdjęcie?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar masakrer
    Mieszka w
    Denia -Costa Blanca
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Helmuth, zrobiles dobry uczynek z tym prostowaniem. Wielkie dzieki.
    Lepiej wiedziec za duzo, niz nie miec pojecia jak sie do tego zabrac
    Jesli przesladuje cie pokusa, uciekaj powoli aby mogla cie dogonic

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dziadek Zobacz posta
    Mam sugestę do modów, by wyczyścili ten wątek z komantarzy nie dotyczących samych porad
    w tym oczywiście i ten
    Gdyby pozostał sam poradnik, pole dzilenia się doświadczeniem - zachęciłoby to wielu innych.
    A tak po co się wysilać jak wiadomo, że zdaniem "fachowców" "lepszym sprzętem zrobi się zdjęcie nie wymagające obróbki".
    Myślę, że potrzebne jest jakieś sprzężenie zwrotne. Dobrze by było przeczytać oprócz porad także informacje, że komuś się to przydało lub podoba się ten wątek.

Cytat Zamieszczone przez e-510 Zobacz posta
    Dlatego,chyba wstrzymam się z publikacją mojego artykułu,bo pokazuje tam m.in.jak uzyskać żywy,wibrujący kolor,który można przecież uzyskać fotografując np.na slajdzie Velvi.
    Hmmm... Ciekawe jakiej zachęty potrzebujesz by go tu wreszcie umieścić?

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    I ja coś dorzucę po namowie dałem się przekonać

Jak zrobić zdjęcie złożone z kilku zdjęć pokazujące fazę jakiegoś ruchu.
    Ważny jest temat, jak to w fotografii , czy to będzie narciarz motor samochód, bez znaczenia, technika zawsze jest podobna.
    Podstawą takiego zdjęcia jest szybkie robienie zdjęć, więc aparat na tryb H im więcej klatek na sek tym lepiej, tu nas ogranicza aparat ale przy 3 klatkach na sek tez można zrobić coś ciekawego.
    Pomocny będzie statyw, albo jakaś solidna podstawa, gdyż będziemy rejestrować ruch wewnątrz kadrowy, aparat całkowicie zablokowany, Same ustawienie aparatu to jak najwięcej manuala,
    stały czas stała przysłona z przyczyn chyba wiadomych.
    Należy tez zwrócić uwagę aby obiekt poruszał się równolegle do płaszczyzny obrazowej odpada wtedy problem z ostrością.
    Czas naświetlana [powinien być tak dobrany aby zatrzymać w kadrze obiekt, trudno podać dokładną wartość bo ona zależy od szybkości fotografowanego obiektu.

Na początek wrzucamy foty do programu, soft dowolny co obsługuje warstwy i maski. Wrzucamy wszystkie jakie mamy w danej sekwencji,
    kopiujemy na pierwsze zdjęcie wszystkie zdjęcia tworząc tyle warstw ile mamy fot w sekwencji, ułatwieniem jest umieszczanie ich w kolejności tak jak zostały zrobione. Ułatwi to dalszą pracę.
    Na początek należy wspomnieć, że im starannie wykonane zdjecia tym mniej roboty ze sklejaniem sekwencji. W moim przypadku nie użyłem statywu bo jakoś nie mam w zwyczaju, co niestety spowodowało delikatne rozjechanie kadru, i przez to jest więcej roboty.
    Po stworzeniu wszystkich warstw ustawiamy wszystkie na przezroczystość ok 15 % do 30 % co by sobie podejrzeć które foty będą potrzebne przy sklejaniu całości. W moim przypadku odpadła fota 2 4 i 6 bo obiekt zachodził na siebie, oczywiście też można zrobić taki wariant
    no to zaczynamy samo łączenie wybieramy warstwę która leży wyżej, włączamy na niej maskę warstwy, za pomocą pędzla bądź tez dowolnego narzędzia usuwamy to co nie potrzebne na zdjęciu.
    Postępujemy tak z każdą warstwą, tło zastawiamy z warstwy najniższej.
    Ja na tym zdjęciu musiałem odrobinkę powiększyć obszar roboczy gdyż podążałem za obiektem.
    Wyłączamy najniższa warstwę i wycinamy dokładnie co to nam nie potrzebne.
    Włączamy warstwę i wszystkie użyte warstwy ustawiamy na 100% krycia. Spłaszczamy obrazek i poddajemy dalszej obróbce. To chyba tyle w razie pytań pytać, mogę udostępnić ten materiał do ćwiczenia.

fota nie jest doskonała ale chodzi o zasadę.
    Pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	01.jpg
Wyświetleń:	206
Rozmiar:	184,0 KB
ID:	32390   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	02.jpg
Wyświetleń:	170
Rozmiar:	332,6 KB
ID:	32391   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	03.jpg
Wyświetleń:	182
Rozmiar:	235,5 KB
ID:	32392   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	04.jpg
Wyświetleń:	160
Rozmiar:	335,2 KB
ID:	32393  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	05.jpg
Wyświetleń:	171
Rozmiar:	358,0 KB
ID:	32394   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	06.jpg
Wyświetleń:	176
Rozmiar:	339,1 KB
ID:	32395   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	koniec.jpg
Wyświetleń:	252
Rozmiar:	296,6 KB
ID:	32396  
    Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Przepraszam za mój wpis, nie miał na celu nikogo obrazić. Chciałem tylko wyrazić swoją opinię, że nie jest to najszczęśliwszy przykład, ten efekt ma sens w niektórych kadrach i przede wszystkim w umiarkowanych ilościach.

Cały wątek natomiast jest bardzo ciekawy, kibicuję autorom i czekam na wpis e510, bo zastanawiałem się wiele razy jak to robisz.

pozdrawiam

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Ja myślę, że powinniśmy zachęcić e-510 kolejnymi wpisami z prośbą o publikacje .

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez taztaz Zobacz posta
    I ja coś dorzucę po namowie dałem się przekonać
    fota nie jest doskonała ale chodzi o zasadę.
    Pozdrawiam
    I dobrze bo efekt końcowy fajny a opis krok po kroku (profi tutek)
    Pozdrawiam
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Pewnie malkontenci spytają po co tyle zabawy? Efekt nie jest może powalający ale może ten sposób komuś się przyda.
    Ano po to żeby fota była fajna (prosta) .
    Dzięki helmuth .
    Pozdrawiam
    Cytat Zamieszczone przez Dziadek Zobacz posta
    Może kogoś zainteresuje sposób rozmycia tła w PS-ie
    Dziękuję za pracę i poradnik, na pewno przyda się nie raz.
    Pozrawiam
    Cytat Zamieszczone przez dudzio Zobacz posta
    to oby wątek nie umarł temat może oklepany, ale wiele osób pyta jak więc pokazuję prosty i bardzo skuteczny sposób na łapanie kropelek
    Ustawiamy oświetlenie na przykład tak:
    http://farm5.static.flickr.com/4061/...05874ccefe.jpg

woreczek z wodą zawiesiłem na sznurku między dwiema szafkami wiszącymi na przeciwległych ścianach. Lampa 68Ws odpalana wbudowaną fotocelą. małą igiełką zrobiłem dziurkę, pilot do ręki i ...

http://farm5.static.flickr.com/4056/...42083d7ffa.jpg

efekt końcowy tylko pokolorowany w PS.
    Krótko, rzeczowo i na temat. Lepiej chyba tej techniki nie można z obrazować.
    Dzięki.
    Jolly !
    Wielkie THX za wątek !!
    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 26.04.10 o 14:45 Powód: Automatyczne scalenie postów
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Dziadek
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Jak przedstawić samochód ?

Zdjęcie z wątku Nikona,
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...oto=nextoldest
    ale nie umiem tam wstawić więc je tu wstawiam, może kogoś zainteresuje.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Autops.jpg
Wyświetleń:	519
Rozmiar:	180,8 KB
ID:	32659  
    Ostatnio edytowane przez Dziadek ; 2.05.10 o 11:30
    pozdrawiam

Jasiu z Rybnika

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Świetny sposób na pozbycie się nieciekawego tła (płot, sad, barak albo kombinacja tego wszystkiego ) ze zdjęcia na którym chcemy pokazać fajne auto.
    Oczywiście jak zwykle, efekt zależy od dokładności wykonania masek
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja ze swojej strony moge polecic filtry firmy Topaz Labs. Nie sa one darmowe ale kazdy wie ze w dzisiejszych czasach, w praktyce wszystko jest darmowe :P
    Nie mam niestety odpowiedniego zdjecia (po przygodzie z "Dziadkiem" nie wrzuce pierwszego lepszego) ale te filtry oszczedza kupe czasu, naprawde, polecam. Dla tych co uzwyaja olympusow (czyt. dla olympusclubu) specjalnie polecam Topaz Denoise, ktory poprostu genialnie odszumia. Topaz Adjust to zbior przeroznych efektow ktore juz wiele razy mi sie przydaly. Gdyby ktos z forum mial z tymi filtrami stycznosc, to fajnie by bylo zaprezentowac efekty jakie mozna nimi otrzymac. Jak bede mial chwile czasu i kilka ODPOWIEDNICH zdjec to wrzuce cosik
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar drozdu
    Mieszka w
    wiocha k/Wrocławia
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    To ja chciałby się podzielić z Wami tym, jak ja próbuję robić zdjęcia. (Z naciskiem na próbuję, staram się itp.)
    Dla mnie to przede wszystkim proces myślowy.
    Na początku jest jakiś pomysł/miejscówka. Zapisuję pomysł, leży sobie zapisany oraz u mnie w głowie. Jeśli po jakimś czasie nadal wydaje mi się dobry, to zaczynam go realizować.
    Miejscówkę oglądam sobie wcześniej, robię pstryki testowe.
    Każde zdjęcie przez zrobieniem staram się zwizualizować w głowie. Jakie elementy mają być w kadrze? o jakiej porze ma być robione? przy jakiej pogodzie? Szeroki kąt czy tele? No i przede wszystkim światło, światło i jeszcze raz światło (dopiero to niedawno trochę to zrozumiałem).
    Nie interesują mnie za bardzo megapiksele i tabele testowe. Uważam, że do moich amatorskich poczynań wystarczy jakakolwiek lustrzanka i że większy skok jakości uzyskam poszukując lepszego światła a nie lepszego aparatu.

No a potem przynoszę te RAWy z sesji i jak zwykle załamka.... chyba jeszcze nie zrobiłem zdjęcia, które by mi się całkiem podobało. Ale kiedyś może zrobię.