Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
Landscape Photography
Gospodyni wróci, za jakiś czas.
Nie widzę powodu dla którego nie miałbyś opublikować swojego materiału.
Ostatnio edytowane przez hades ; 15.04.10 o 20:06 Powód: literówka
Bez przesady e-510 każdy ma prawo wyrazić swoją opinię. Ja popieram Hrabiego i uważam, że nie powinno się rozmywać fot w PSie. Rozmycie a bokeh to co innego i chyba nie da się osiągnąć takiego samego efektu. Niemniej jednak jeżeli ktoś się na fotografii nie zna to pewnie nawet nie zauważy
Świetny wątek i za to duży plus dla autorki! Amatorzy tacy jak ja mogą się wiele nauczyć![]()
Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
www.adamkrol.com
Tytuł wątku jest jednoznaczny - "Jak zrobiłem/am TO zdjęcie?"
Reszta to tylko dywagacje,kogoś kto nie potrafi odczytać prawidłowo tytułu wątku.
Dlatego,chyba wstrzymam się z publikacją mojego artykułu,bo pokazuje tam m.in.jak uzyskać żywy,wibrujący kolor,który można przecież uzyskać fotografując np.na slajdzie Velvi.
Pozdrawiam.
Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
Landscape Photography
Tym bardziej namawiam do publikacji. Trochę mi zajęło czasu by przekonać autorkę wątku do publikacji. Kilka dni dyskusji na klubowym kanale IRC dało efekt. Nie zmarnujmy tak dobrze rozpoczętego cyklu.
Swoją drogą wiem o kilku osobach, które bardzo chętnie poznają tajemnice "żywych, wibrujących kolorów".
Nie chcę śmiecić w wątku ale także przyłączam się do Hadesa i poznałbym tajemną moc wibrujących kolorów.
pozdrawiam Wiejo
Ja tez poprosze.
Jarek zrobisz wielka przysluge wielu osobom, ktore sa tutaj po to aby sie czegos nauczyc.
Jesli przesladuje cie pokusa, uciekaj powoli aby mogla cie dogonic
Nie zważając na opinie takie jak Hrabiego, pokażę jak prostowałem zdjęcie, wydawałoby się nie do wyprostowania.
Zdjęcie wyjściowe, to zdjęcie 4 z wątku n3v:
Po przyłożeniu prowadnic, można prostować zniekształcenia perspektywy. Poziomy i pionowe krawędzie drzwi zostały wyprostowane ale okazuje się, że pionowe krawędzie okien zbiegają się ku górze.
Przesuwam prowadnice do dolnych krawędzi obramowania okna, co pozwala lepiej dostrzec pochylenie krawędzi. Następnie zaznaczam (z zapasem) okno
Teraz wycinam zaznaczony fragment a następnie wklejam go ponownie w zaznaczenie. Pozwala mi to prostowania tylko tego fragmentu podczas gdy reszta obrazka pozostaje bez zmian. Należy tylko po wklejeniu, zwrócić uwagę na parapet, żeby krawędź na obrazie i krawędź na wklejonym fragmencie były w linii. Dolne krawędzie obramowania okna, powinny pokrywać się z prowadnicami. Można już prostować okno:
Strzałki pokazują o ile należało "pociągnąć" górne narożniki aby obramowanie okna pokryło się z prowadnicami. Dolne narożniki, nie były ruszane.
Okno już wyprostowane, należy przyjrzeć się, czy nie zostały jakieś ślady naszej ingerencji. Okazuje się, że są. Strzałki pokazują, gdzie należy posłużyć się stempelkiem. Na ścianie żadnych śladów nie widać
Po stemplowniu jest już czysto
Można zakończyć naszą pracę. Zdjęcie teraz jest proste
Pewnie malkontenci spytają po co tyle zabawy? Efekt nie jest może powalający ale może ten sposób komuś się przyda.![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Jak będziemy się ciągle przejmować malkontentami i wszystkowiedzącymi, to ten wątek umrze śmiercią zapomnienia.
Fajnie, że się podzieliłeś swoimi krokami, proszę o więcej.
Mam sugestę do modów, by wyczyścili ten wątek z komantarzy nie dotyczących samych porad
w tym oczywiście i ten
Gdyby pozostał sam poradnik, pole dzilenia się doświadczeniem - zachęciłoby to wielu innych.
A tak po co się wysilać jak wiadomo, że zdaniem "fachowców" "lepszym sprzętem zrobi się zdjęcie nie wymagające obróbki".
pozdrawiam
Jasiu z Rybnika
Dziadek właśnie miałem Cię odszukać i PW pisać. Z tego miejsca sobie jednak pozwolę napisać do Ciebie. Prosiłbym o pokazanie światu jak robisz/dodajesz/wklejasz czy co tam jeszcze te mroczne nieba rodem z filmów o apokalipsie etc.
Proszę proszę![]()
zZz