Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: szybkie zdjęcie

Mieszka w
    Nie powiem!!!
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

szybkie zdjęcie

Witam. mam pytanie odnoście aparatu Olimpus c2500l a dokładniej jak zrobić zdjęcie obiektu będącego w ruchu, ale tak, żeby wyszło ostre, nie musząc przesuwać aparatu za tymże obiektem...
    np coś takiego... https://galeria.olympusclub.pl/displ...lbum=14&pos=45
    mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi.bo widziałem takie zdjęcia i interesuje mnie jak mógłbym uzyskać coś takiego moim aparatem na statywie... próbowałem już coś takiego uzyskać ale efekt był raczej marny...

coś w stylu np konia przebiegającego przed aparatem i w tym momencie zrobić fote...

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Panoramowanie, panning - tak to się zwie. choć wiąże się to ze 'śledzeniem' obiektu. przy całkiem nieruchomym aparacie raczej nie wyjdzie.

http://www.fotografuj.pl/Article/Panoramowanie/id/30

jeśli już to po prostu krótki czas naświetlania ale to z kolei zamrozi i tło i obiekt
    .

Mieszka w
    Nie powiem!!!
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dzięki, ale właśnie chodziło mi o coś innego. mianowicie wyobraź sobie sytuacje że masz aparat na statywie czyli stoi stabilnie itp. a chcesz zrobić zdjęcie konia przebiegającego przed aparatem. i jak zrobić, żeby koń wyszedł ostro, mimo, że biegnie szybko

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Milu
    dzięki, ale właśnie chodziło mi o coś innego. mianowicie wyobraź sobie sytuacje że masz aparat na statywie czyli stoi stabilnie itp. a chcesz zrobić zdjęcie konia przebiegającego przed aparatem. i jak zrobić, żeby koń wyszedł ostro, mimo, że biegnie szybko
    Szybki AF, krótki czas migawki, ewentualnie próba zamrożenia błyskiem Niestety tutaj sporo zależy od sprzętu

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    no to pozostaje po prostu bardzo krótki czas naświetlania. tylko, że wtedy nie będzie widać tego ruchu (no chyba, że akurat wszystkie kopyta będą w powietrzu ) bo zarówno koń jak i tło będą 'zamrożone' w bezruchu. efekt będzie mniej więcej taki jak na tej stronie co Ci podałem - pierwsze zdjęcie samochodu.

innego pomysłu nie mam :P
    .

Mieszka w
    Nie powiem!!!
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ok dzięki masz pomógł, a teraz skoroś taki pomocny to powiedz mi jeszcze jak mam to ustawić na c2500l ??

a czy przy czasie naświetlania nie wyjdzie za ciemne??

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    co do tego jak ustawić czas na c2500l to niestety nie pomogę - jedyny olympus, z którym mam styczność i wiem co i jak z nim to E-1.

co do drugiego pytania - zależy od ilości światła, ISO. jak będzie dużo światła to możesz uzyskać dobrze naświetloną fotkę przy krótkim czasie. jak będzie światła mniej to pozostaje podwyższanie czułości. ewentualnie robienie niedoświetlonej fotki i rozjaśnianie w programie graficznym. nie wiem na co pozwala Twój aparat
    .

Mieszka w
    Nie powiem!!!
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    no to tak. iso 100,200 i 400 więc pole manewru niestety nie jest za duże, acz kolwiek jest to jakieś rozwiązanie, a może ktoś pomoże przy odpowiednim ustawieniu aparatu...

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    poszperałem w sieci i znalazłem na stronie olympusa angielską instrukcję do Twojego aparatu.
    wyczytałem tam, że aby ustawić ręcznie czas naświetlania, na pokrętle z wyborem trybu robienia zdjęć (pokrętło z literkami P M A itp) wybierasz M (manual). następnie czas ustawiasz strzałkami - strzałka w górę skraca czas, strzałka w dół wydłuża. aby kontrolować przysłonę używasz strzałek lewo-prawo (w lewo zmniejszasz otwór, w prawo zwiększasz). na wyświetlaczu na górze, pod wskaźnikiem liczby zdjęć znajduje się tzw. drabinka. jeśli wybrane ustawienie przysłona/czas zaowocuje prześwietleniem, wówczas pasek przesuwa się w prawo, w stronę + (im bardziej, tym bardziej prześwietlone zdjęcie). jeśli zdjęcie będzie niedoświetlone to pasek przesuwa się w stronę -. najlepiej, jeśli wskaźnik jest na środku - wówczas zdjęcie powinno być dobrze naświetlone.

EDIT: instrukcja, z której korzystałem znajduje się TUTAJ
    .

Mieszka w
    Nie powiem!!!
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    kurcze. mam wrażenie, że coś robię nie tak jak powinienem, bo czas naświetlanie moge ustawić, wszystko fajnie, ale jak mam ustawić przesłonę to zmienia mi się tylko ikonka przesłony, ale punkt na drabince się nie przesuwa ani w jedną ani w drugą stronę, tylko cała drabinka mryga...