Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: Nikon D60 czy warto kupić?

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez pietro77 Zobacz posta
    luc4s,mógłbyś wrzucić jakiś przykład w celu zobrazowania?
    pzdr
    Użyj google. Przecież są GB przykładów w sieci. Jeśli znajdziesz takie, które Ci się podobają, to znaczy, że aparat potrafi robić zdjęcia tylko jego właściciel musi potrafić go obsłużyć. Czego się spodziewasz pytając na forum marki Olympus o sprzęt konkurencji? Nie pamiętam, by zibi kiedykolwiek polecił aparat konkurencji. Zawsze Olympus jest najlepszy. Wyrób sobie zdanie samodzielnie, albo kup cokolwiek byle z napisem Olympus.
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 25.09.09 o 15:01

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Użyj google. Przecież są GB przykładów w sieci. Jeśli znajdziesz takie, które Ci się podobają, to znaczy, że aparat potrafi robić zdjęcia tylko jego właściciel musi potrafić go obsłużyć. Czego się spodziewasz pytając na forum marki Olympus o sprzęt konkurencji? Nie pamiętam, by zibi kiedykolwiek polecił aparat konkurencji. Zawsze Olympus jest najlepszy. Wyrób sobie zdanie samodzielnie, albo kup cokolwiek byle z napisem Olympus.
    Witam !

Rozwoj sprzetu lustrzanek cyfrowych jest juz na takim poziomie
    ze kazda puszka nada sie do robienia dobrych zdjec.

Przy analizie cena/mozliwosci wielu bierze Olki z dwoma szklami i
    do zdjec wycieczkowych i domowych na pewno jest to
    rozsadny wybor.

Pozostaje kwestia ile kto jest w stanie zaplacic za to co oferuje
    dana firma i jakie ma wymagania co do sprzetu.

Pozdrawiam.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    ZooM nie czytałeś tego wątku znaczy się . Choćby tu napisałem że D60 to dobry aparat i na pewno da się nim robić dobre zdjęcia, ale mam zdanie podobne do Mario... Jak już wychodzimy poza kit to lepiej i taniej wypada Olek. Zwłaszcza taniej. Oczywiście na forum Olka to chyba zrozumiałe że większość poleci Olka, ponieważ większość jego tylko zna.
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    zibi:

Przy wyborze systemu kierowałbym się jakością mięsa które daje matryca. W OLKU można bezpiecznie odzyskać ze świateł zwykle max 0,5EV, w innych systemach spokojnie 1,5-2,5EV.

Olek kończy się na ISO1000-1250, inne sprzęty na cropie dają podobną jakość na ISO3200.

OLEK ma chyba najostrzejsze szkła i pięknie wykonany sprzęt, najbardziej dopracowany system... skazany na matryce Panasa... ciekawe ile czasu minie zanim wrócą do matryc Kodaka albo Sony.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Hm,to chyba nie do mnie,ale mniejsza o to,
    pzdr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    W OLKU można bezpiecznie odzyskać ze świateł zwykle max 0,5EV, w innych systemach spokojnie 1,5-2,5EV.
    Nie wiem, ile da się odzyskać u konkurencji, ale w E-30 1-1,5 EV to na spokojnie. Zresztą można zerknąć na sam dół strony pod tym linkiem:

http://www.optyczne.pl/96.8-Test_apa...s_tonalny.html

Rozjaśnianie cieni wypada gorzej dopiero na wysokich czułościach, a wyciąganie szczegółów ze świateł nawet lepiej wychodzi w olku. Więc albo się coś poprawiło, albo konkurencja ostatnio daje ciała, albo to wszystko to tylko mit. Albo Optyczni kłamią

Olek kończy się na ISO1000-1250, inne sprzęty na cropie dają podobną jakość na ISO3200.
    Tu też bym nie przesadzał. W stosunku do najsłabszych APS-C różnicy nie ma wcale albo jest znikoma. W porównaniu do średniej, to Olek jest 0,5-0,7 EV w tyle, czego zresztą można było się spodziewać po matrycy mniejszej o 1/3. Do najlepszych brakuje mu obecnie najwyżej 1-1,5 EV, ale tutaj mowa praktycznie tylko o D90, który spisuje się wyjątkowo dobrze (chociaż pachnie mi tu przebiegłym odszumianiem rawów).
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    epicure:

Też zahaczałem kiedyś o fanatyzm. Przejdzie i Tobie...

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    zibi:
    W OLKU można bezpiecznie odzyskać ze świateł zwykle max 0,5EV, w innych systemach spokojnie 1,5-2,5EV.
    Sory, ale to BZDURA.

Aby odzyskać 2,5EV to trzeba mieć z czego.

Aby mieć co odzyskiwać aparat do tworzenia JPG musiałby brać wyłącznie pierwsze 10 bitów (przy 12bitowym przetworniku) - wartości od 1024 do 4095 nie byłyby brane pod uwagę (75% zakresu z matrycy!!!).

To z kolei powodowałoby, że w cieniach (z powodu krzywej gamma) pojawiały by juz się "schodki" (nieciągłość widma).
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Też zahaczałem kiedyś o fanatyzm. Przejdzie i Tobie...
    Najwyraźniej Ci jeszcze nie przeszło, tylko odbiło w drugą stronę, skoro obiektywne fakty są dla Ciebie fanatyzmem.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    zibi:
    Przy wyborze systemu kierowałbym się jakością mięsa które daje matryca. W OLKU można bezpiecznie odzyskać ze świateł zwykle max 0,5EV, w innych systemach spokojnie 1,5-2,5EV.
    OLEK ma chyba najostrzejsze szkła i pięknie wykonany sprzęt, najbardziej dopracowany system... skazany na matryce Panasa... ciekawe ile czasu minie zanim wrócą do matryc Kodaka albo Sony.
    Karol ciut przeginasz i uogólniasz. Ja kieruję się efektem końcowym a ponieważ jako amator oglądam się na koszt ogólny to ciągle Olek mi się wydaje lepszy
    Wiesz ja nie mierzę EV tu czy tam, ale mając wiele plików RAW wiem że olkowe nie odstają aż tak jak się pisze nawet od tych Nikonowych. Piszesz w innych systemach.... chcesz powiedzieć że K10D daje lepsze ISO3200 niż EP1 , albo nawet E620 ?
    Według mnie teraz Nikon przoduje w jakości obrazowania, reszta peletonu została z tyłu, ale Olek bardzo ładnie się podciągnął. Canon daje ciała na całego. Daje jak SONY coraz więcej mpx, ale jakość zbliżyła sie do starych szumiących Olków. Nawet banding się pojawia w 50D...
    Oczywiście różnice te nie są przepaścią i każdym lustrem zrobisz dobre zdjęcia. W nikonach zawsze trzeba było walczyć z kolorkami, ale jak ktoś to opanował to miał super. Olek miał zawsze kolorki the best i super szkła. Canon był gładziutki ale to zatracił.... Można by tak długo bo każdy system coś ma ekstra. Jeżeli zbrzydnie mi Olek to pewnie pójdę w nikona :P (o ile wygram w Lootto.. )
    /*...................*/
    /* ...........................*/