Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Czy warto kupić E-400?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Czy warto kupić E-400?

Witam serdecznie,
    od pewnego czasu próbuję wybrac dla siebie aparat. Ma to być lustrzanka, bo ma to być aparat szybki.

Jestem zupełną amatorką, przez takie malutkie "a", wiedzę fotograficzną posiadam z czasów młodości i zabaw z Zenitem i we własnej ciemni. Teraz fotografia to dla mnie dokumentacja życia rodzinnego. Jestem nieduża więc wybieram wsród aparatów niedużych. Przyglądałam się Nikonowi D40, Pentaksowi K100D, Olkowi E-400. Powiem szczerze - ciągnie mnie do Olka, stąd mój post na tym forum. Podoba mi się jego wielkość, powiem szczerze - lepiej mi się go trzyma od Nikona, boję się też, że kupując większy aparat będę go używac wyłącznie w domu, że nie będzie mi się go chciało nosić ze sobą, "na wszelki wypadek".

To co mi się jeszcze podoba w Olku:
    - czyszczenie matrycy - być może wyolbrzymiam, ale boję się zabrudzeń na matrycy
    - lepszy obiektyw kitowy (podobno)
    - dwuletnia gwarancja i lepiej rozwiązane sprawy serwisowe niż w Nikonie
    - lepsza korekcja dioptrii - w Nikonie ustawienie korekcji na maxa było dla mnie niewystarczające (tak, wiem, powinnam nosic okulary)
    - seksowny tulipan ;P

Czego się obawiam:
    - szumy (ale chyba dobrze kombinuję, że szumy i tak będa mniejsze niż w kompakcie)
    - słaba wbudowana lampa (planuję dokupić zewnętrzną, ale na razie muszę na nią uzbierać, więc musi mi wystarczyć wbudowana)
    - wielkość plików - boję się, że będą się zapisywac wieczność unieruchamiając mi aparat w
    najbardziej potrzebnym momencie - tak mam w dotychczasowym kompakcie.
    E-400 kosztuje w MM 2099, w Fotojokerze, dziś 2088. Czy to dobra cena? Jaka jest szansa, że E-400 jeszcze stanieje?

Wiem, że na forum nie ma wielu posiadaczy E-400. Ci co mają nie udzielają się zbytnio. Aparat ma być dla mnie aparatem amatorskim, poza kita(y) zapewne nie wyjdę, gdyby nie to, ze pragnę aparatu szybkiego pewnie wybrałabym hybrydę w stylu Fuji S9600. Boję się też, że hybryda mogłaby mnie mocno rozczarować (tak jak rozczarował mnie cyfrowy kompakt), a na kolejny aparat nie mogę sobie pozwolić.

Licze więc na jakieś wsparcie w moim dylemacie, czy warto kupić E-400.

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja zaproponuję poczekać do 7 czerwca i zobaczyć co się bardziej opłaci. E-400/E-410

E-410 to jest E-400 + LV, mniejsze szumy, więcej plików i szybciej zapisywane, nowy sensor, i pare set złotych.
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

| OlyJedi Awatar Maro66
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Cześć!
    Jak "leży" Ci E400 i możesz wyłożyć trochę więcej grosza, to poczekaj na E410, który lada moment wejdzie do sprzedaży. Jeżeli kasa jest problemem, to bierz E400.
    W porównaniu do kompaktów faktycznie jakość zdjęć jest dużo lepsza.
    Ale jedną z ważniejszych cech lustrzanki jest z pewnością opóźnienie migawki, które w lustrach jest niezauważalne. Co do prędkości zapisu zdjęć również nie ma porównania z kompaktami. Operacja ta jest znacznie szybsza w lustrzance. Miałem przed Olkiem E330 Fuji S5500, który mimo prawie 2x mniejszej matrycy zapisywał zdjęcia znacznie dłużej. Oczywiście musisz kupić dobrą kartę CF. Ja mam ExtremeIII i jestem bardzo zadowolony. Karty UltraII (tańsze) też sobie dobrze radzą.

A macałaś E330?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    - wielkość plików - boję się, że będą się zapisywac wieczność unieruchamiając mi aparat w
    E-400 można przełączyć w tryb robienia zdjęć w serii - zrobienie fotki nie blokuje aparatu, możesz robić następne zdjęcie. Ustrzelona fotka nagrywa się na kartę 'w tle'.
    Jednorazowo można zrobić 4 zdjęcia RAW lub strzelać jpg'ami do zapełnienia karty (?).
    W E-410 ten bufor się zwiększa - w serii 7 zdjęć w formacie RAW, jpg'i do pełna.

Samo zapisanie pojedynczego zdjęcia na E-400 to jakieś 2.0 - 3.5 sekundy - w zależności od użytej karty.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez YxasoR
    E-410 to jest E-400 + LV, ... więcej plików i szybciej zapisywane, ...
    Skąd taka pewność. Ktoś już robił testy porównawcze?
    To, że sam plik ORF będzie ok. 2x mniejszy (ok. 10MB zamiast 20MB) i przez to szybciej zapisywany nie oznacza, że cała operacja od momentu wciśnięcia spustu do zakończenia zapisywania będzie trwała szybciej. Nie wiadomo. Trzeba pamiętać, że ORF przed zapisem będzie kompresowany.

Awatar Snoopy_jb
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    To, że sam plik ORF będzie ok. 2x mniejszy (ok. 10MB zamiast 20MB)
    Przepraszam że odbiegnę od tematu, czy to oznacza że coś mam ni tak ustawione w swojej puszce że moje Orfy zajmują 13,4MB ???
    Big Mac to Big Mac, tylko „le Big Mac”
    Wejdź na moje portfolio na plfoto.com i skomentuj parę zdjęć.

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow
    Cytat Zamieszczone przez YxasoR
    E-410 to jest E-400 + LV, ... więcej plików i szybciej zapisywane, ...
    Skąd taka pewność. Ktoś już robił testy porównawcze?
    To, że sam plik ORF będzie ok. 2x mniejszy (ok. 10MB zamiast 20MB) i przez to szybciej zapisywany nie oznacza, że cała operacja od momentu wciśnięcia spustu do zakończenia zapisywania będzie trwała szybciej. Nie wiadomo. Trzeba pamiętać, że ORF przed zapisem będzie kompresowany.
    tutaj już ktoś cytował, że zapisuje szybciej (3.5kl/s) i więcej RAW.

E-410
    Cytat Zamieszczone przez olympus.pl
    3 kadry na sekundę / Do pojemności karty w trybie HQ
    3 kadry na sekundę / 7 kadrów RAW
    Cytat Zamieszczone przez Olypedia
    # RAW:3 kl/s do 7 zdjęć w serii
    # JPEG HQ: 3 kl/s do zapełnienia karty
    Jednak już ktoś pisał, na podstawie testu, że zapisywał więcej i szybciej...

E-400
    Na Olympus.pl jest coś takiego:
    Cytat Zamieszczone przez Olympus.pl
    Tryb zdjęć seryjnych 10 kadrów na sekundę w trybie HQ JPEG
    Tryb zdjęć seryjnych RAW 3 kadry na sekundę, 5 zdjęć
    Natomiast w Olypedii jest tak:
    Cytat Zamieszczone przez olypedia
    # ok. 3 kl./s
    # RAW maks. 4 zdjęcia
    # JPEG (HQ, SQ) maks. ok. 20 zdjęć
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: Czy warto kupić E-400?

Cytat Zamieszczone przez ka_thy
    Czego się obawiam:
    - szumy (ale chyba dobrze kombinuję, że szumy i tak będa mniejsze niż w kompakcie)
    - słaba wbudowana lampa (planuję dokupić zewnętrzną, ale na razie muszę na nią uzbierać, więc musi mi wystarczyć wbudowana)
    E-400 kosztuje w MM 2099, w Fotojokerze, dziś 2088. Czy to dobra cena? Jaka jest szansa, że E-400 jeszcze stanieje?
    Najwazniejsze jest abys to Ty byla zadowolona z aparatu, a nie MY! Szumami sie nie przejmuj - jezeli nie bedziesz robila zdjec tylko w nocy architkturze etc. to ten problem dla Ciebie nie istnieje. A jezeli tak to mozesz sie z nim uporac odszumiajac zdjecie w specjalnym programie. Nawet drozsze puchy konkurencji szumia, wiec sie nie martw.
    Skoro chcesz w przyszlosci dokupic lampe to ten problem takze wydaje sie bezpodstawny Fakt, ze na poczatku bez lampy moze byc ciezko szczegolnie wewnatrz domu, ale przeciez kazda pucha posiada taka sama beznadziejna wbudowana lampe.
    Co do szybkosci, jak juz ktos slusznie zauwazyl - to jest lustro i posiada wlasny bufor. Nie uswiadczysz czegos takiego jak dlugie sekundy zapisywania sie zdjec - no chyba, ze bedziesz caly czas trzymala jak oszalala palec na spuscie. Szybka karta + bufor i bedzie w porzadku.

Awatar shakal
    Mieszka w
    Gotenhafen
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Witaj,
    To ja Cie wesprę...a co mi tam:

(..) lepiej mi się go trzyma od Nikona, boję się też, że kupując większy aparat będę go używac wyłącznie w domu, że nie będzie mi się go chciało nosić ze sobą, "na wszelki wypadek".
    To dość istotne agrumenty: ma dobrze leżeć w łapkach i być poręczny (rozmiar/waga)... to są odczucia subiektywne - ale np. mi też to odpowiada plus dodatkowa cecha: cichość układu lustro/migawka (nie tak cichy jak E1 ale cichszy niż np.K100D)

To co mi się jeszcze podoba w Olku:
    - czyszczenie matrycy - być może wyolbrzymiam, ale boję się zabrudzeń na matrycy
    - lepszy obiektyw kitowy (podobno)
    - dwuletnia gwarancja i lepiej rozwiązane sprawy serwisowe niż w Nikonie
    - lepsza korekcja dioptrii - w Nikonie ustawienie korekcji na maxa było dla mnie niewystarczające (tak, wiem, powinnam nosic okulary)
    - seksowny tulipan ;P
    -czyszczenie matrycy - nie wyolbrzymiasz..to kapitalna sprawa, nie do przecenienia (!)
    -lepszy obiektyw kitowy - nie podobno - na pewno (!)
    -dwuletnia gwarancja -już jest wystarczającym powodem do przechylenia szali w podobnych konstrukcjach.... i duuużo lepszy serwis niż w Nikonie -
    -seksowny tulipan ..yyy..to chyba ważny argument..tak myślę

Czego się obawiam:
    Nie obawiaj się:
    -szumy? - doskonale kombinujesz - nieprównywane do kompaktu (!)
    -słaba lampa? wszystkie wbudowane są słabe,
    -czas zapisu plików? w czasie rzeczywistym - nie ma opóźnień blokujących pracę, nieporównywalne do najlepszych kompaktów/hybryd

Na dzień dzisiejszy to są dobre ceny...ale za ok 2tyg szykuje się polska premera następcy E400 czyli E410 więc dużo wskauje na to, że cena E400 powinna jeszcze się obniżyć...
    warto poczekac 2-3tyg...oj warto (może E410 będzie w atrakcyjnej cenie?)

(...)ze pragnę aparatu szybkiego pewnie wybrałabym hybrydę w stylu Fuji S9600. Boję się też, że hybryda mogłaby mnie mocno rozczarować (tak jak rozczarował mnie cyfrowy kompakt), a na kolejny aparat nie mogę sobie pozwolić.
    Odpuść sobie S9600.... aż nie chce mi się nawet o tym pisać.....

Wniosek: jestem głęboko przekonany, że warto kupić E400
    to tyle,

pozdr,

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    poczekałbym na wejście e-410
    e400 będzie można kupić wtedy za psie pieniądze...
    pozdrawiam