Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: Nikon D60 czy warto kupić?

| OlyJedi Awatar nihonjin
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Nikon D60 czy warto kupić?

Witam wszystkich po dłuższej nieobecności. Po sprzedaniu swojego olympusa e500 w dual kicie zaczyna brakować mi aparatu, dla tego ostatnio zastanawiam się na kupnem jakiegoś lustra. Mój wybór padł na nikona D60 i chciałbym się dowiedzieć od was co myślicie na temat tego aparatu.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    My mamy olympusy, więc znamy(jeżeli w ogóle) d60 tylko z testów.
    Polecam E-620 + 14-54

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Daniello Zobacz posta
    Polecam E-620 + 14-54
    Gdyby nie tak wysoka cena to chętnie bym kupił. Jednak nadal czekam na wasze opinie, może ktoś z forumowiczów miał kiedyś kontakt z tym sprzętem.

| OlyJedi Awatar m_kola
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Luuudzie! Heretyk!
    Wybacz za OT ale.. tutaj nie uzyskasz dobrej odpowiedzi. Podobnie jak na forach obozu żółtych czy czerwonych
    Idź do sklepu, weź do ręki, zobacz jak leży. Spróbuj pogadać z kimś kto ma, przymierz się i jak pasuje to bierz
    Na uczelni poranna fizyka zagina czas. Po 30 minutach jest 08:05.
    Kość piszczelowa - urządzenie do znajdywania mebli w ciemnym pokoju..

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Największą wadą niskich Nikonów jest brak śrubokręta. Fajnie, że mają taniutki i niezły 50/1.8 ale niefajnie, że brak AF z tymi puszkami. Osobiście zdecydowanie bym wolał D80 pomimo starszej matrycy, niedawno były jeszcze do kupienia z niezłych cenach, nie wiem jak jest teraz.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

| OlyJedi Awatar kzolek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

chyba jednak na nie

macałem D60 z dwoma obiektywami kitowymi i jestem na nie
    jak dla mnie jest za mały i za lekki, po prostu plastikowy
    wg mnie lustrzanka powinna swoje ważyć i powinna mieć wymiary pozwalające na dość wygodną obsługę
    egzemplarz D60 którego używałem miał nawet gripa ale to i tak nie polepszyło obsługi
    raczej kupiłbym coś innego, nie wiem jaki masz budżet ale pomyśl i pomacaj
    z olków może E-520 przypadnie Tobie do gustu

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kzolek Zobacz posta
    jak dla mnie jest za mały i za lekki, po prostu plastikowy
    To dla mnie nie będzie żadnym problemem a nawet niewielką zaletą bo mały będzie bardziej poręczny i będzie mniej miejsca zajmował w plecaku. Pomimo tego wygląd zewnętrzny i gabaryty odsunę na drugi plan. Bardziej interesuje mnie jakie zdjęcia robi ten aparat (oczywiście wiem że dużo zależy od fotografującego) i czy wart jest swojej ceny. Jeżeli chodzi o budżet to chciałbym się zmieścić w kwocie 1800zł. Na koniec dodam, że pomimo tego, że miałem już kiedyś lustro to fotografować nadal się uczę.

Cytat Zamieszczone przez kzolek Zobacz posta
    z olków może E-520 przypadnie Tobie do gustu
    Sprawdziłem właśnie na allegro, używany olek w dual kicie można kupić za 2000zł. Najbardziej w tych olkach nie podobają mi się te plastikowe kitowe obiektywy 14-42 i 40-150.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nihonjin Zobacz posta
    Sprawdziłem właśnie na allegro, używany olek w dual kicie można kupić za 2000zł. Najbardziej w tych olkach nie podobają mi się te plastikowe kitowe obiektywy 14-42 i 40-150.
    No patrz plastikowy KIT, a jednak najlepszy na rynku, kto by pomyślał.
    Zobacz sobie cenę 50mm f1,8... niby atrakcyjna, ale...
    masz tylko MF... w tej cenie takie szkło jest zupełnie nieatrakcyjne, bo taniej kupisz lepszy optycznie słoik z adapterem z innego systemu.
    Chcesz mieć AF? Nagle okazuje się, że ZD 50mm nie jest wcale takie drogie, a i jakościowo lepsze.
    itd. Daruj sobie więc kastrata. Obecnie fajną opcją z tanich jest jeszcze Pentax k-m, ale stoi i tak chyba drożej niż e-520.
    Soniaki odradzam z prostego powodu - słoik 18-70mm jest bardzo słaby. Nowsza seria soniaków za to podobno ma lepszy, ale jak dla mnie wyjątkowo nieergonomiczny uchwyt. Ave
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nihonjin Zobacz posta
    To dla mnie nie będzie żadnym problemem a nawet niewielką zaletą bo mały będzie bardziej poręczny i będzie mniej miejsca zajmował w plecaku. Pomimo tego wygląd zewnętrzny i gabaryty odsunę na drugi plan. Bardziej interesuje mnie jakie zdjęcia robi ten aparat (oczywiście wiem że dużo zależy od fotografującego) i czy wart jest swojej ceny. Jeżeli chodzi o budżet to chciałbym się zmieścić w kwocie 1800zł. Na koniec dodam, że pomimo tego, że miałem już kiedyś lustro to fotografować nadal się uczę.

Nikon D60 to dobry aparat w tej cenie. Myślę, że lepszego nie kupisz. Może kup body i dokup 17-105/3,5-5,6 VR to dobry, ostry, standardowy obiektyw. VR przyda się w podróżach.
    Cześć.Ch.
    p.s. zaletą tego aparatu jest niezła praca w trybie P, co ucieszy niejedną kobietę, która będzie Ci w tych podróżach towarzyszyła.