Strona 107 z 199 PierwszyPierwszy ... 75797105106107108109117157 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.061 do 1.070 z 1989

Wątek: Olympus E-30

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    czy dobrze rozumiem że E+30 ma tryb LV taki jak w mapłkach i widać na żywca jak ostrzy?
    przepraszam za głupie pytanie ale LV użyłem w E-3 może 2 razy - właśnie dlatego że g...w nim widzę a jak coś chę zobaczyć to muszę wykonać zbędne czynności i trwa to za długo

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie Zobacz posta
    czy dobrze rozumiem że E+30 ma tryb LV taki jak w mapłkach i widać na żywca jak ostrzy?
    Tak, dokładnie - ostrzy na zasadzie detekcji kontrastu na głównej matrycy, wszelkie FF/BFy odpadają... Jednak tylko z tymi szkłami:

AF oparty w pełni na detekcji kontrastu dostępny jest z nowymi obiektywami Olympus
    ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm 1:4.0-5.6, ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6, ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:4.0-5.6, ZUIKO DIGITAL 25mm 1:2.8 typu “pancake” oraz z nowym ZUIKO DIGITAL 14-54mm 1:2.8-3.5 II.
    Nie wiem czy będzie to dostępne np. dla ZD 50/2 albo 12-60 i innymi, chętnie bym się dowiedział...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

qbic
    Gość
    Tak z ciekawości zapytam bo nie wiem, jaka różnica konstrukcyjna jest w szkłach które wspierają AF przez detekcje kontrastu od tych które nie wspierają tej funkcji?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie Zobacz posta
    o
    tak, ma
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    no właśnie, nie doczytałem o tym że nie wszystkie szkła...to lipa..

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    http://www.dpreview.com/news/0810/08...sinterview.asp

We'll start with a simple question that needs a clear answer: If a lens currently will not CD-AF focus on a camera such as the E-420, will it ever be able to focus on a Micro Four Thirds camera?
    "As you know the current contrast detect AF capability is only available with a small number of lenses, but we are trying to make it possible with more lenses by changing the firmware. Within the next one or two years, one by one, we will try to install autofocus capability into the existing lenses."
    So to clarify, if somebody already owns such a lens you will try to get that lens to focus on a Micro Four Thirds body?
    "Yes, via firmare upgrades. We cannot guarantee for all lenses, but we will try, and we believe we should be able to do it for every lens."
    Mr Terada confirmed that even with such firmware upgrades most older standard Four Thirds lenses should focus far more slowly than dedicated Micro Four Thirds lenses, but was keen to stress that "we can say to current users of Four Thirds cameras - you can keep your existing lenses for use with this system".
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

qbic
    Gość
    Strasznie to dziwne. Czyli co lupa musi dodatkowo robić oprócz tego co robi teraz?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Strasznie to dziwne. Czyli co lupa musi dodatkowo robić oprócz tego co robi teraz?
    OIDP to kwestia tego, by szkło przekazywało nie tylko aktualne położenie, ale i poprzednie połozenie AFswoje
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    OIDP to kwestia tego, by szkło przekazywało nie tylko aktualne położenie, ale i poprzednie połozenie AFswoje
    Ale poprzednie położenie jest zdeterminowane przez aparat, to tylko miałoby sens po przełączeniu z MF na AF, albo nie zrozumiałem o czym piszesz.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kevin Zobacz posta
    W ponktach będzie:
    1.RAW ma większą dynamikę, bo to wynika z "pryncypiów"... Olkowe RAWy są 12 bitowe, JPG - 8 bitowe. Oznacza to że w jednym schodku gradacji JPGa może się zmieścić 16 schodków z RAWa!
    W przypadku szczegółu obrazu który ma jasność zbliżoną do maksimum, ale jeszcze NIE maksymalną, kompresor JPG go "spłaszczy" do ostatniego 255-go schodka. Ten efekt optycznie zostanie odebrany jako wypalenie. W pliku RAW ten szczegół zostanie rozłożony na 16 schodków gradacji, co zostawia jeszcze pole do manipulacji.
    Sory ale to akurat jest nieprawda.

12 bitowy raw zamieniany jest na 8 bitowy obraz (jpg czy tiff to nie ma znaczenia) za pomocą krzywej gamma (lub podobnej), która w uproszczeniu wynosi y = x ^ (1/2.4).

Tak więc pierwszych 16 "schodków" z RAWa zamieniane jest na 25 schodków z JPG ale 16 ostatnich schodków (od 4079 do 4095) zamienianych jest na zaledwie 0.42 schodka z JPG.

To akurat dobrze tłumaczy dlaczego szum, który szumi w RAWie tak samo niezależnie od mocy sygnału tak dobrze jest widziany w cieniach a prawie niewidoczny w jasnych partiach zdjęcia.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez kevin Zobacz posta
    Dzięki...
    To jeszcze mały przykład co kompresor JPG robi ze szczegółami obrazu, które mu nie pasują do schematu kompresji...
    To też nieprawda. To rozmycie pochodzi z interpolacji a ta czarna obówka wygląda na efekt wyostrania.

Podobny efekt byś otrzymał zapisując zdjęcie nie w JPG ale w TIFF nie kompresowanym
    Ostatnio edytowane przez skow ; 2.01.09 o 22:43 Powód: Automatyczne scalenie postów
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów