Strona 97 z 199 PierwszyPierwszy ... 47879596979899107147197 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 961 do 970 z 1989

Wątek: Olympus E-30

qbic
    Gość
    Trupic to pewnie tylko marketingowe hasełko na chip który robi wszystko i niestety doszły do tego "filtry artystyczne" które IMO nic nie wnoszą i są niepotrzebnym badziewiem. Duzo lepsza byłaby możliwość załadowania swoich ustawień co do konwersji kolorów - ale widocznie to nie ten target.

Zaskakujące jest to ze jpegi są słabe (może tylko na defaulcie?), a RAW dużo lepszy, nawet jak zrobi się go DCRAWem bez USM/odszumiania i innych operacji.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Trupic to pewnie tylko marketingowe hasełko na chip który robi wszystko i niestety doszły do tego "filtry artystyczne" które IMO nic nie wnoszą i są niepotrzebnym badziewiem.
    Też uważam, że to zbędne badziewie, ale koszt ich dodania zapewne jest zerowy (procesor do ich obróbki już był, wystarczyło kawałek kodu napisać).

Duzo lepsza byłaby możliwość załadowania swoich ustawień co do konwersji kolorów - ale widocznie to nie ten target.
    Też zapewne koszt bliski zeru, tak jak wiele innych opcji, które można by wprowadzić w firmware (chociażby nieszczęsny bracketing +2/-2), ale nigdy tego nie robią. Ech, gdyby aparaty miały oprogramowanie open source, to dopiero byłoby ciekawie.

Zaskakujące jest to ze jpegi są słabe (może tylko na defaulcie?), a RAW dużo lepszy, nawet jak zrobi się go DCRAWem bez USM/odszumiania i innych operacji.
    Wszystkie? Bo spotkałem się z opinią, że tylko te z imaging-resource (nie oglądałem zbyt wielu, bo w pracy mam fatalny monitor i trudno mi cokolwiek ocenić). Może imaging skopał coś w ustawieniach... albo używa starej wersji firmware.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Ech, gdyby aparaty miały oprogramowanie open source, to dopiero byłoby ciekawie.
    Podejrzewam ze producenci lamia sporo patentów i dlatego firmware jest closed-source.

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Podejrzewam ze producenci lamia sporo patentów i dlatego firmware jest closed-source.
    Może kiedyś jakaś grupa zapaleńców napisze własny firmware

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Tak było chyba z jakimś firmware'm do któregoś canona.. 300d? od rosyjskich programistów.

| OlyJedi Awatar MiQ27
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    300d miał tylko zmodyfikowany firmware, na podstawie różnic między firmware'm 300d i chyba 10d. Ale te bloki programowe już tam były - tylko nieaktywne. "Wasia" (popularna nazwa tego softu to było właśnie "Wasiaware") nie pisał ich od zera.
    Jest też CHDK – Canon Hack Development Kit - dodatek do firmware Canonów z procesorami Digic, dokładający nowe funkcje, pominięte przez producenta
    Pozdrawiam
    Michał

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Myślisz, że faktycznie je łamią? Skoro Kodak ma setki (podobno ponad 1000, tak kiedyś wyczytałem) patentów foto, trudno zrobić aparat bez wykorzystania przynajmniej kilkunastu/kilkuset( to chyba Kodak nieźle na tym zarabia).

A E-30 jeszcze dojrzeje. Musi. JPG nie może, aż tak odstawać od prostego wywoływania.

GoOrange
    Gość
    Marketingowe hasełko czy nie to ja tam wolę mieć więcej fps-ów a do tego jakiś zapas mocy. Poza tym więcej Mpx wymusza szybsze procesory, że nie wspomnę o tym że niektóre puchy mają po dwa układy.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Niech sobie darują odszumianie i skupia na dobrej matrycy. Te trupice "turbo pro ultra" są zupełnie zbędne dla ludzi nie używających jpeg.
    Dziwne myślenie.
    Jak zwał tak zwał ten procesor ale coś musi utworzyć JPG nawet jak ktoś myśli, że używa tylko RAWów (w E-30 JPG z ORFa ma aż 3200x2400) oraz szybko spakować dane z matrycy.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Obejrzałem film (brawa, wielkie brawa Radku za całą fototv) i trochę poczytałem i muszę przyznać, że ciekawie zapowiada się ten aparat. Duży wizjer - mniejszy od e3 ale i tak pewnie na poziomie albo może nawet większy niż w e1, jakość obrazu bijąca na wysokich iso wszystko co olek wypuścił do tej pory, nie za duży i nie za mały, jakość wykonania pewnie też na poziomie, choć ja przyzwyczajony do pancerności i szczelności, szybki af, różne ciekawe funkcje jak choćby ta poziomica. Poza tym wiele ficzerów, na które może złapać się potencjalny fotoamator - jak choćby te filtry - połowa początkujących nie potrafi zrobić czegoś takiego w PSie - choćby ładna czerń biel. Do tego fajna sprawa z możliwością żonglowania proporcjami boków - fajnie będzie zobaczyć jak to będzie w kwadracie - lubię kwadrat. Ogólnie, myślę, że bardzo przemyślana konstrukcja. Podoba mi się.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów