Strona 106 z 199 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108116156 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.051 do 1.060 z 1989

Wątek: Olympus E-30

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    epicure: Koledze qbic chodzi o to, że z aparatu są jpegi (jako zdjęcie), a nie rawy . Rawy zwykle są zmieniane w stosunku do jpg, a jeśli wywołamy raw tak jak jpg, to po co tracić na to czas? Raw jest po to, aby nim manipulować, a w jpg zmanipulowane już jest przez twórców algorytmu...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 2.01.09 o 12:17

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Raw nie jest taki sam, jak jpeg. Nawet nietknięty raw może mieć lepszą dynamikę od jpega (chociaż nie koniecznie), bo z reguły ma mniejszy kontrast i inną charakterystykę szumów, co wpływa na ilość szczegółów widocznych w cieniach. Czasami ta różnica wystarczy i nie muszę już nic z nim robić. Dlatego interesuje mnie, jak on będzie wyglądał, kiedy "nic z nim nie zrobię", a nie jak będzie wyglądał, kiedy zrobię z niego przemielonego przez soft jpega.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Nie wierzę w coś takiego jak "nietknięty Raw" --Ktoś go przecież ustawił... Porównania zawsze będą subiektywne --liczy się wynik i porównanie z innymi ...

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Nietknięty na tyle, na ile pozwala mi wywoływarka. Teraz może być? Ewentualnie nietknięty w zakresie ekspozycji czy odzyskiwania świateł/cieni.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Rozumiem, ale te rawy podstępnie są coraz bardziej manipulowane. Kiedyś naiwnie sądziłem, że mają więcej wspólnego z sygnałem idącym z matrycy

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    To tym bardziej mnie interesuje, jak dobrze zostały zmanipulowane pod kątem DR

Awatar kevin
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Raw nie jest taki sam, jak jpeg. Nawet nietknięty raw może mieć lepszą dynamikę od jpega (chociaż nie koniecznie)(...)
    W ponktach będzie:
    1.RAW ma większą dynamikę, bo to wynika z "pryncypiów"... Olkowe RAWy są 12 bitowe, JPG - 8 bitowe. Oznacza to że w jednym schodku gradacji JPGa może się zmieścić 16 schodków z RAWa!
    W przypadku szczegółu obrazu który ma jasność zbliżoną do maksimum, ale jeszcze NIE maksymalną, kompresor JPG go "spłaszczy" do ostatniego 255-go schodka. Ten efekt optycznie zostanie odebrany jako wypalenie. W pliku RAW ten szczegół zostanie rozłożony na 16 schodków gradacji, co zostawia jeszcze pole do manipulacji.
    2.Kompresja JPG źle radzi sobie z szumami i optycznie zwiększa ich widoczność. Wniosek taki, że jeśli ktoś zamierza użyć "aparatowych" JPGów to opłaca się włączyć odszumianie - degradacja zdjęcia wynikająca z kompresji będzie mniej złośliwa, pliki będą mniejsze, a ewentualnych RAWów i tak to nie narusza.
    3.Jest prawie pewne że wszystkie foto-firmy w mniejszy lub większy sposób ingerują w RAWa, nie w sensie, że bity i tak muszą przejść przez procesor, ale w sensie dyskretnej, nieoficjalnej poprawy mankamentów obrazu ze swojego produktu.

S4INT
    Gość
    Świetnie wytłumaczone. + do rep ode mnie.
    Pozdrawiam

Awatar kevin
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Świetnie wytłumaczone. + do rep ode mnie.
    Pozdrawiam
    Dzięki...
    To jeszcze mały przykład co kompresor JPG robi ze szczegółami obrazu, które mu nie pasują do schematu kompresji... Poniżej powiększony fragment martwego, białego pixela z mojego starego A85. Widać tu wyraźnie na jaką ilość sąsiednich pixeli wpłynęła "nietypowa" białość tylko jednego z nich. To samo dzieje się z szumem, który ma przypadkową strukturę w stosunku do stałych elementów obrazu.
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Ostatnio edytowane przez kevin ; 2.01.09 o 14:15

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    kevin: Czy nie nazbyt optymistycznie podałeś te schodki dla 12bit w stosunku do 8?
    Nawet 16 bitowy plik jest tylko 2 razy większy od 8 bitowego (bez kompresji stratnej np psd)... Oczywiście kompresja JPG też robi swoje, ale wydaje mi się, że bardziej psuje kolory niż gradację...--pozdrawiam
    -----------------
    ps: Zgadzam się z Tobą, że JPG spłaszcza obraz --pozostaje kwestia ilościowa...Po obróbce w PS RAW>PSD>JPG nie widzę praktycznie spłaszczenia i takie pliki daję na laba, więc to chyba raczej słaby algorytm w aparacie jest winien, a nie tylko wada JPG...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 2.01.09 o 16:11

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów