Strona 72 z 199 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482122172 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 1989

Wątek: Olympus E-30

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Osobiście uważam, że E-3 był ostatnim aparatem jedno cyfrowym. Dlatego na E-30 powinniście inaczej patrzeć. Jeden z przedstawicieli Olympusa jasno stwierdził, że nie będzie już uszczelnień w aparatach pokroju E-3. Dlatego IMO E-30 jest następcą E-3 i tak powinien być postrzegany.
    Moim zdaniem bzdura. Olympus wyraźnie chce dodać średnią półkę (e-30). Gdyby e-30 miało być następcą e-3 miałby przynajmniej częściowe uszczelnienia (są uszczelnione obiektywy, które by się marnowały, gdyby nie było uszczelnionego body). Nie zdziwiłbym się jednak, gdyby na wyższą półkę wymyślił coś zaskakującego (jak większa matryca, zupełnie inna matryca albo coś takiego) - bardziej prawdopodobne jest jednak, że będą porównywalne aparaty e-x0 i e-x wychodzić na przemian.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    ... większość decyduje się na zakup body w momencie, gdy firma wyprzedaje sprzęt przygotowując miejsce dla nowego. Można uważać się za mądrego, a kupujących w dniu premiery za frajerów, ale to właśnie ci "frajerzy" dają firmie zarobić.
    ...
    Olympus dokłada obecnie do interesu. Ciekawe jak długo?
    1. NIe patrz na rynek przez pryzmat naszego ułomnego rynku Polskiego
    Na zachodzie e-3 + 14+54 + 50-200 + 50 + fl50 to normalny zestaw

2. Ciekawe skąd masz takie dane, że Olympus dokłada do interesu. Bo swoje gdybania to wiesz.. zachowaj dla siebie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria

Naprawdę wierzysz, że aparat e-systemu z użytecznym ISO w zakresie 100-200 sprzedałby się w ilości, która pozwoliłaby pokryć koszty jego produkcji? Wiesz ile musiałby wówczas kosztować? Wiesz, z czym wiąże się produkcja masowa? Czym skutkuje? Co wpływa na cenę podzespołów dostarczanych przez dostawcę?

Profesjonaliści nigdy nie byli zainteresowani aparatami e-systemu. Wiem, że jest ten fakt dla wielu męczący i drażliwy, ale cóż poradzić. Pewnie nieliczni pamiętają, co było konkurencją dla E-1 i E-300 w czasie, gdy miały swoje premiery. Wówczas Olympusa nie dzieliła jak wielu sądzi głęboka przepaść. Nie tak głęboka jak obecnie. Jak wyszło wiadomo.

Aparaty mają się sprzedawać. Na kilku entuzjastach z takiego czy innego forum firma nie zarobi. Tym bardziej, że jak widać po postach przytłaczająca większość decyduje się na zakup body w momencie, gdy firma wyprzedaje sprzęt przygotowując miejsce dla nowego. Można uważać się za mądrego, a kupujących w dniu premiery za frajerów, ale to właśnie ci "frajerzy" dają firmie zarobić. Jest ktoś, kto sądzi, że produkcja E-3 mniej kosztuje Olympusa niż produkcja D300 Nikona? Niestety, ale Olympus oddaje w Polsce E-3 za 3600zł dokładając FL-50R, gdy Nikon sprzedaje D300 za 4100zł. Odejmijcie cenę FL-50R (chociaż dla Olympusa taki "gratis" jest mniejszym kosztem niż ewentualny upust na cenie) i porównajcie z ceną D90. Które produkty zarabiają na następne? Dlatego Olympus dokłada obecnie do interesu. Ciekawe jak długo? Osobiście uważam, że E-3 był ostatnim aparatem jedno cyfrowym. Dlatego na E-30 powinniście inaczej patrzeć. Jeden z przedstawicieli Olympusa jasno stwierdził, że nie będzie już uszczelnień w aparatach pokroju E-3. Dlatego IMO E-30 jest następcą E-3 i tak powinien być postrzegany. Jeśli pojawi się jedno cyfrowy model, to i tak będzie poza zasięgiem 99,9% userów tego forum. Po przeczytaniu kilku wywiadów przedstawicieli Olympusa widzę marne na to szanse.

Może dajmy, więc spokój z tym wzdychaniem do matryc Kodaka i gładkiego ISO100, bo Olympus na tym daleko nie pojedzie. Snucie wizji, że wówczas Olympus podbiłby rynek profesjonalny przypomina marzącego weterana Wehrmachtu przekonującego, że wystarczyłby mróz o 10 °C mniejszy i nikt marszu niezwyciężonego wojska nie zdołałby powstrzymać
    The z00m a skąd ty wiesz, że olympus dokłada obecnie do interesu?

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    The z00m a skąd ty wiesz, że olympus dokłada obecnie do interesu?
    Zapytaj andego, albo sam zacznij się interesować rynkiem. Kuba już ci wykład na temat deweloperki i cen mieszkań robiłem. Wysil troszkę pupę

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Przy puszkach może dokładać (chociaż wątpię), a zarabiać na obiektywach.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Zarabia na e5x0i e4x0 tak samo jak nikon zarabia na puszkach z tego poziomu
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

EuroLiberty
    Gość
    Moim zdaniem bzdura. Olympus wyraźnie chce dodać średnią półkę (e-30). Gdyby e-30 miało być następcą e-3 miałby przynajmniej częściowe uszczelnienia (są uszczelnione obiektywy, które by się marnowały, gdyby nie było uszczelnionego body).
    Może i bzdura. Propunuję uważnie czytać oficjalne wywiady przedstawicieli Olympusa. Nic poza tym.

Nie zdziwiłbym się jednak, gdyby na wyższą półkę wymyślił coś zaskakującego (jak większa matryca, zupełnie inna matryca albo coś takiego) - bardziej prawdopodobne jest jednak, że będą porównywalne aparaty e-x0 i e-x wychodzić na przemian.
    Czytam podobne posty od trzech/czterech lat. Obyś miał rację.

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    1. NIe patrz na rynek przez pryzmat naszego ułomnego rynku Polskiego
    Na zachodzie e-3 + 14+54 + 50-200 + 50 + fl50 to normalny zestaw
    Dlaczego uważasz, że nasz rynek jest ułomny? To taki sam rynek jak zachodni. Pewne zjawiska są bardzo podobne. Inna może być jedynie skala.

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    2. Ciekawe skąd masz takie dane, że Olympus dokłada do interesu. Bo swoje gdybania to wiesz.. zachowaj dla siebie.
    No tak. Mam zachować dla siebie. Przecież sieję defetyzm. Tragedia. c'mon grizz.

Których?

PS. Spokojnie chłopaki. Nim wytoczycie pianę wycofam się. Nie byo moim zamiarem mówić wam jak, to u was źle leczy jedynie zasugerować, że te lamenty nad ceną E-30 są niezasadne. Odnosicie cenę E-30 do ceny E-3 czego nie powinniście robić. Niektórzy chcieliby aparat klasy E-30 za 2500zł na starcie kompletnie nie dostrzegając, że, to unowocześniony E-3 pozbawiony uszczelek.
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 3.12.08 o 12:02

diabolique
    Gość
    Niestety, ale Olympus oddaje w Polsce E-3 za 3600zł dokładając FL-50R, gdy Nikon sprzedaje D300 za 4100zł. Odejmijcie cenę FL-50R (chociaż dla Olympusa taki "gratis" jest mniejszym kosztem niż ewentualny upust na cenie) i porównajcie z ceną D90. Które produkty zarabiają na następne? Dlatego Olympus dokłada obecnie do interesu.
    Widać, że z nauką zwaną ekonomią u Ciebie na bakier...
    Z ekonomicznego punktu widzenia wygląda to tak (w dużym skrócie):
    Założenia:
    - wyprodukowanie X aparatów po Y cenie = Z
    - sprzedaż A aparatów po B cenie = C
    Wynik:
    Jeśli C>Z to jest zysk. Gdy ten warunek jest spełniony, to koszty stałe + koszty zmienne zwróciły się oraz parę złotych zostało w kieszeni.
    Nie wiem, jaki firma zaplanowała zysk z dystrybucji E-3, ale powyżej tych założeń resztę aparatów może rozdawać za darmo albo przysłowiową złotówkę i z ekonomicznego punktu widzenia nie jest to żadna strata!
    Na tym właśnie polegają wycieczkowe oferty "last minute" i nagrody w konkursach. Żadna firma nie przelicza JEDNOSTKOWEGO kosztu aparatu na jego cenę sprzedaży. Dlatego ten sam aparat w róznym czasie będzie miał dla firmy różną wartość.
    Przykład: Koszt (całkowity) zorganizowania wycieczki dla 100 osób wynosi 100000. Firma sprzedaje wycieczki po 2000 i zakłada zysk rzędu 60000.
    Zgłasza się 80 chętnych. 50 pokrywa całkowite koszty, z 30 jest czysty zaplanowany zysk. Pozostałe 20 można sprzedać za grosze jako last minute, albo dać jako nagrodę w konkursie audio tele (marketing).
    Żaden ekonomista nie wykaże tych 20 prawie darmowych miejsc jako straty firmy, bo zaplanowany zysk został osiągnięty!
    Oczywiście sprawa bardziej się komplikuje, gdy tę samą wycieczkę sprzedajemy najpierw za 2500, potem za 2000, a potem za 1500... Jednak "koszt" wycieczki to wciąż 100000.
    To tyle nt. podstaw ekonomii, mam nadzieję, że nie pomyliłem się w rachunkach.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    zadziwia mnie diabolique, że jeszcze nie znudziło Ci się tu dyskutować i jestem pełen podziwu dla Ciebie. Dla mnie to jałowa dyskusja. Zresztą mandacikiem już oberwałem

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    zadziwia mnie diabolique, że jeszcze nie znudziło Ci się tu dyskutować i jestem pełen podziwu dla Ciebie.
    Znudziło. To jednorazowy zryw

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów