A ja jednak nadal widze na wielu zdjęciach wyraźny banding... To jedyna rzecz która mnie razi w tych samplach.
A ja jednak nadal widze na wielu zdjęciach wyraźny banding... To jedyna rzecz która mnie razi w tych samplach.
Fuji S5 Pro
Jak tak czytam, to wy się minęliście z powołaniem. Powinniście aparaty budować, a nie zdjęcia robić...
mathu, gdzie ten banding? Podaj jakiegoś linka do konkretnego przykładu.
na tym z iso 3200 widać paseczki (poziome), właśnie zacząłem oglądać dokładniej co to E-30 potrafi (na wypadek śmierci E-400) i znowu widzę kiks duzej klasy co powoduje ze chyba się obrazę na 4/3 permanentnie.
AE Bracketing • 3 frames
• 1/3, 1/2, 0.7 or 1.0 EV steps
Na miejscu Olympusa zwolniłbym w ramach kryzysu paru marketingowców.
Ostatnio edytowane przez qbic ; 28.11.08 o 13:59
Aha. Mnie iso 3200 i tak nie interesuje. Jest wystarczająco kiepskie ze względu na szum, żeby z niego nie korzystać, więc banding nic tu nie zmienia. No iso 1600 nic podejrzanego nie widziałem i to mnie cieszy.
Zaraz poszukam.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Proszę, 1600:
http://img399.imageshack.us/img399/441/bandingpg1.jpg
Podkręciłem obraz krzywymi żeby było to wyraźnie widoczne.
Paski zauważałem nawet na samplach z tych japońskich stron (tylko teraz nie pamiętam na których).
Wiem, wiem co powiecie. Że nikt nie będzie tak podkręcał więc problemu nie ma a ja jestem trollem i onanistą.
Ostatnio edytowane przez mathu ; 28.11.08 o 14:33 Powód: Automatyczne scalenie postów
Fuji S5 Pro
Kurcze, nie chce trollować, ale jak ostano u kumpla bawiłem się C450D,ACR,ISO1600 to miałem do czynienia z obrazem jakościowo o wiele lepszym. A ten C to przecież model sprzed ~8(?) miesięcy, do tego z niższej półki. A jeszcze warto przypomnieć, że matryca 4/3 jest tylko o drobinę mniejsza od APS-C. Panas jest chyba do tyłu z technologią :/
PS. Też mnie ciekawi ISO100..
Ja się jeszcze wstrzymuje z ocena E-30 (pomijając głupotę marketingowa). Dobrze/idealnie by było gdyby któryś z forumowych kolegów z dobrymi układami w OP udostępnił sample (RAW) które spełniają poniższe kryteria:
- 4 zdjęcia tego samego ze statywu na (iso 100 , 200 , 400 , 800) przy przesłonie F4-5.6
- 2 zdjęcia kontrastowej sceny na (iso 100, 200)
- 3 zdjęcia (AEB (-1,0,+1 EV) sceny z czymś jednolitym np: bezchmurne niebo)
Po czymś takim będzie można określić prawdziwa wartość tego sprzętu, wszystko inne to czyste gdybanie.