ściągnąłem parę i wszystko na iso 400+
ściągnąłem parę i wszystko na iso 400+
dcraw to łyka, na miniaturkach "wbudowanych" jest ziarno ale wygląda przyzwoicie (jak na iso 400 i rozmiar 1mb)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Po dokładniejszym obejrzeniu widać duże podobieństwu do tego co daje G1, pewnie należy poczekać parę dni żeby do dcraw-a wrzucili odpowiednie parametry dla tej matrycy.
Na podbitej gammie do 2.0 z takiego wyjścia widać ze szum ma znamiona organizacji w pionowe paski. Oczywiście za wcześnie na jakieś głębsze wnioski.
dcraw -T -o 1 -a -f _B238011.ORF (dcraw v8.86), mogę wrzucić przerobionego TIFFa
Ostatnio edytowane przez qbic ; 25.11.08 o 23:33 Powód: Automatyczne scalenie postów
Z tego co mi wiadomo to wersja przedprodukcyjna, nie należy się nią sugerować, sample "na szybko" - z zakazem publikacji.![]()
Ostatnio edytowane przez fotomic ; 25.11.08 o 23:25
było sobie życie
Jak na przedprodukcyjne sample - wyglądają ok, oczywiście iso 100 dla mnie jest najważniejsze.
Dużym plusem jest to ze prawdopodobnie na ekraniku będzie dało się zobaczyć dobrze ostrość z powodu wbudowanego w RAW-a jpega 1:1.
eheh... pomyłka, jpeg ma 3200x2400 - RAW - 4100x3084, i tak nie jest źle.
Ostatnio edytowane przez qbic ; 25.11.08 o 23:33
nr 16 ma ISO 3200
nr 11 ma ISO 400
Jak dla mnie hehe - zaraz kupuję![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
tylko że nawet $1300 po dzisiejszym kursie daje ca 4 kPLN.
I to pewnie netto....
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
$ taki drogi?)
Szczerze mówiąc ani mnie to ziębi, ani grzeje. Mam E-400 z szumiącą matrycą, patrzyłem na tych samplach na ISO 1600, i jest dla mnie OK. Mam całą potrzebną szklarnię i nie jestem nawiedzonym, który wieszczy upadek systemu.
-----------edit----------
ufraw i raw therapee nie łykają tych orf'ów, tylko dcraw
----------edit2-----------
lightZone to jada![]()
Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 26.11.08 o 00:09
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||