Jak obejrzałem zdjęcia na oficjalnej stronie to się załamałem... ISO200 w moim E-300 wygląda lepiej. Jedyne pocieszenie, że szum monochromatyczny, ale nie jest on o zbytnio ładnej strukturze...
Obiektywy nie tracą na wartości tak bardzo, jak używasz low-iso to kup szkło.
Nie wiem czemu sądzisz, że wzrost dynamiki może nastąpić jedynie "od góry".
Jeśli nastąpi wzrost dynamiki "od dołu" i "od góry" to co było czarne stanie się ciemno szare a to co było białe stanie się jasnoszare wobec czego całe zdjęcie zrobi się mniej kontrastowe.
I wtedy może zibi1303 zobaczy swojego kota w odcieniach szarości.
2.
DR to też w sumie kwestia oprogramowania. W Olympusach ponad pół działki EV jest obcinanej z dołu i ok. pół działki EV z góry.
dół = 96/4096
góra = 2944/4096
Te liczby można znaleźć w EXIFie i wydaje mi się, że to one odpowiadają za przycinanie dynamiki.
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Ale JAK może nastapić wzrost dynamiki z dołu? Przecież to co wypuszcza matryca światłoczuła to wartość pomiaru. Z tego co piszesz wynikałoby, że poniżej pewnej wartości wychodzi wynik 0 i w dodatku była to dość wysoka wartość (skoro wcześniej nie przekraczało jej futro kota).
Takim czynnikiem jest szum (przykrywa pomiary poniżej pewnego poziomu), ale on nie sprawia, że obraz staje się czarny.
Odcinanie to inna sprawa, nie sądzę żeby zmienili te parametry.
Fuji S5 Pro
mathu, zrozum, że dane z matrycy to tylko liczby z przetwornika analogowo cyfrowego, które są potem obrabiane przez oprogramowanie. Przetwornik ma jakiś sygnał i tłumaczy go na liczby w określony (przez producenta matrycy / aparatu) sposób. Tak naprawdę DR głównie ogranicza szum. Gdyby bowiem szumu nie było, można by po prostu użyć bardzo, bardzo, bardzo dokładnego przetwornika i czytać dane analogowo bardzo niewielkie - normalnie się je odcina, bo jest tam sam szum - aż do pojedynczego kwantu światła na komórkę.
Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 28.11.08 o 09:55
Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether
Powtarzasz moją wypowiedź.
Fuji S5 Pro
Jeżeli powstanie przetwornik mniej szumiący, to i dynamika z dołu wzrośnie. Ot co.
A czy to dotyczy E-30? nie bardzo. Matryca nie ewoluowała za bardzo, jest chyba na tym samym poziomie co w poprzednikach. Co zrobili z krzywą? Nie dowiemy się, dopóki się nie pobawimy konkretnym egzemplarzem. Czy kot był czarny i wyszły szarości, czy może jednak był szary i wyszedł szary? Też nie wiemy.
A więc nie ma rewolucji w matrycy, co nie zmienia faktu, że reszta aparatu jest miodna. Nawet ten obracany wyświetlacz.