Strona 54 z 199 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104154 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 1989

Wątek: Olympus E-30

| OlyJedi Awatar jarekzon
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Bo porównawcze zdjęcia z Dpreview robione są w JPG, a odszumianie w D90/300 włącza się automatycznie własnie od iso 800 (można to wyłączyć) -stąd zazwyczaj zdjęcia robione w JPG przy iso 400 wyglądają na bardziej zaszumione niże te w iso 800.............

tyle razy już było o tym pisane...........
    Nie miałem na myśli Dpreview. Po prostu przeglądając różne testy, zwróciłem na to uwagę.

| OlyJedi Awatar Karol K.
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jak obejrzałem zdjęcia na oficjalnej stronie to się załamałem... ISO200 w moim E-300 wygląda lepiej. Jedyne pocieszenie, że szum monochromatyczny, ale nie jest on o zbytnio ładnej strukturze...

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Karol K. Zobacz posta
    Jak obejrzałem zdjęcia na oficjalnej stronie to się załamałem... ISO200 w moim E-300 wygląda lepiej.
    Ja bym się cieszył - brak powodów do upgrade w obrębie systemu.

| OlyJedi Awatar Karol K.
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Ja bym się cieszył - brak powodów do upgrade w obrębie systemu.
    No właśnie, a ja planowałem zakup jakiegoś porządnego obiektywu na styczeń, a przed wakacjami drugiego body i teraz znowu zaczynam się wahać co robić...

qbic
    Gość
    Obiektywy nie tracą na wartości tak bardzo, jak używasz low-iso to kup szkło.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Oczywiście, ale generalnie zwiększanie dynamiki powoduje "dociskanie" histogramu w kierunku wartości 0. Oczywiście wartości rejestrowane w RAW moga się w ogóle nie zmieniać, ale przecież monitor nie posiada juz "zapasu" wartości które można wykorzystać.
    A w 99% przypadków krzywa transferu to zwykła gamma i nie nalezy przypuszczać, żeby w E30 było inaczej.
    Poza tym trudno mi wyobrazić sobie soft który dobiera krzywą transferu tak, żeby obraz stawał się jaśniejszy wraz ze wzrostem dynamiki, bo dynamika rośnie "do góry".
    Nie wiem czemu sądzisz, że wzrost dynamiki może nastąpić jedynie "od góry".
    Jeśli nastąpi wzrost dynamiki "od dołu" i "od góry" to co było czarne stanie się ciemno szare a to co było białe stanie się jasnoszare wobec czego całe zdjęcie zrobi się mniej kontrastowe.

I wtedy może zibi1303 zobaczy swojego kota w odcieniach szarości.

2.
    DR to też w sumie kwestia oprogramowania. W Olympusach ponad pół działki EV jest obcinanej z dołu i ok. pół działki EV z góry.
    dół = 96/4096
    góra = 2944/4096
    Te liczby można znaleźć w EXIFie i wydaje mi się, że to one odpowiadają za przycinanie dynamiki.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ale JAK może nastapić wzrost dynamiki z dołu? Przecież to co wypuszcza matryca światłoczuła to wartość pomiaru. Z tego co piszesz wynikałoby, że poniżej pewnej wartości wychodzi wynik 0 i w dodatku była to dość wysoka wartość (skoro wcześniej nie przekraczało jej futro kota).
    Takim czynnikiem jest szum (przykrywa pomiary poniżej pewnego poziomu), ale on nie sprawia, że obraz staje się czarny.

Odcinanie to inna sprawa, nie sądzę żeby zmienili te parametry.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Ale JAK może nastapić wzrost dynamiki z dołu? Przecież to co wypuszcza matryca światłoczuła to wartość pomiaru.
    mathu, zrozum, że dane z matrycy to tylko liczby z przetwornika analogowo cyfrowego, które są potem obrabiane przez oprogramowanie. Przetwornik ma jakiś sygnał i tłumaczy go na liczby w określony (przez producenta matrycy / aparatu) sposób. Tak naprawdę DR głównie ogranicza szum. Gdyby bowiem szumu nie było, można by po prostu użyć bardzo, bardzo, bardzo dokładnego przetwornika i czytać dane analogowo bardzo niewielkie - normalnie się je odcina, bo jest tam sam szum - aż do pojedynczego kwantu światła na komórkę.
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 28.11.08 o 09:55
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Powtarzasz moją wypowiedź.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jeżeli powstanie przetwornik mniej szumiący, to i dynamika z dołu wzrośnie. Ot co.

A czy to dotyczy E-30? nie bardzo. Matryca nie ewoluowała za bardzo, jest chyba na tym samym poziomie co w poprzednikach. Co zrobili z krzywą? Nie dowiemy się, dopóki się nie pobawimy konkretnym egzemplarzem. Czy kot był czarny i wyszły szarości, czy może jednak był szary i wyszedł szary? Też nie wiemy.

A więc nie ma rewolucji w matrycy, co nie zmienia faktu, że reszta aparatu jest miodna. Nawet ten obracany wyświetlacz.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów