lessie, rafrog - nie mam jednej metody. Korzystam z softu COnvertToB&W Pro - i ustawiam róne konfiguracje wirtualnego filtra, wirtualnego filmu oraz kontrastu - w zależności od efektu, jaki chce osiągnąć. Obiecywałem kiedyś że napiszę małego tutoriala na ten temat - i zrobię to (jesienią).
Otóż toMoże trudno mówić o "filozofii fotografowania" w przypadku osoby, która, tak jak ja, ma za sobą tylko kilka ślubów (z czego ten dopiero uważam za w miarę udany), ale podchodze do sprawy w ten sposób, iż staram się robić różne zdjęcia dla różnych "klientów" - inne dla Młodych, inne dla wujków i rodziców (dla nich w sobote robiłem np. sztywne, pozowane zdjęcia na kanapach - młodzi i rodzice, itp.) a inne dla siebie (i dla was
). Czasem preferencje "klientów" się przenikają, ale jest np. wiele zdjęć, które "zamroziły" osobiste emocje i momenty - te zdjęcia inaczej odbierane są przez osoby z zewnątrz.
Wieczorem postaram się podrzucić coś jeszcze z przygotowań - a twarze dopiero po uzyskaniu zgody - liczę na zrozumienie i cierpliwość (warto zaczekać, bo panna młoda była osobą o hollywoodzkiej urodzie)