Strona 13 z 72 PierwszyPierwszy ... 311121314152363 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 717

Wątek: Ślubne, czyli mariush kicz prodżekt

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Tak sobie patrzę i myślę, że pewnych rzeczy można nie wiedzieć. Przykład: jeśli osoba stoi z lewej strony kadru to opuszcza miejsce a z prawej przychodzi lub jak kto woli wchodzi. Natomiast jeśli jest sfotografowana w ruchu po środku kadru to wchodzi czy wychodzi? Ale o tym nie każdy musi wiedzieć podobnie jak o linii wzroku fotografowanych osób. I możemy podyskutować czy na twarzy portretowanej osoby powinno być widać całe „dziurki” od nosa, ich część czy nie powinno być ich widać wcale? Ale są pewne zasady, które noszą nazwę podstawowych i jeśli się do nich nie zastosujemy to są to fotograficzne błędy. W fotografii Ślubnej nie powinno być dla nich miejsca. A niestety na tych zdjęciach jest ich wiele. I zastanawia mnie dlaczego nikt ich nie widzi?

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mariush a twoja subiektywna opinia o tym szkiełku - szybkość AF, czy na pełnej dziurze da się coś zdziałać czy trzeba przymykać sporo - jak byś to szkiełko odniósł do ZD50 ?
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    Tak sobie patrzę i myślę, że pewnych rzeczy można nie wiedzieć. Przykład: jeśli osoba stoi z lewej strony kadru to opuszcza miejsce a z prawej przychodzi lub jak kto woli wchodzi. Natomiast jeśli jest sfotografowana w ruchu po środku kadru to wchodzi czy wychodzi? Ale o tym nie każdy musi wiedzieć podobnie jak o linii wzroku fotografowanych osób. I możemy podyskutować czy na twarzy portretowanej osoby powinno być widać całe „dziurki” od nosa, ich część czy nie powinno być ich widać wcale? Ale są pewne zasady, które noszą nazwę podstawowych i jeśli się do nich nie zastosujemy to są to fotograficzne błędy. W fotografii Ślubnej nie powinno być dla nich miejsca. A niestety na tych zdjęciach jest ich wiele. I zastanawia mnie dlaczego nikt ich nie widzi?

ja się nie znam ale chętnie poznam - dlatego proszę o konkrety, wskaż błędy, w końcu foty w ocenie zdjęć sa po to żeby je konstruktywnie komentować

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wiesz, ja to wiem i nie ma problemu mogę o tym napisać. Ale znacznie lepiej by było jakbyście sami uważnie przyjrzeli się zdjęciom. Zerknijcie ponownie na numer 2 i 4. Gdzie jest oko Panny Młodej? Lub po co na zdjęciu są te palce i kawałek ręki? Oko jest ładniejsze. 4 to linia horyzontu. Czy aby jest we właściwym miejscu?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dziekan Zobacz posta
    Mariush a twoja subiektywna opinia o tym szkiełku - szybkość AF, czy na pełnej dziurze da się coś zdziałać czy trzeba przymykać sporo - jak byś to szkiełko odniósł do ZD50 ?
    Nie miałem nigdy 50-ki ZUIKA w rękach
    Przymykam tak jak potrzebuję... nie wiem jak się wypowiadac o tym obiektywie, jestem z niego baaardzo zadowolony, nie wiem jakie ma wady? A - ma - aberruje mocno otwarty.

Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    Wiesz, ja to wiem i nie ma problemu mogę o tym napisać. Ale znacznie lepiej by było jakbyście sami uważnie przyjrzeli się zdjęciom. Zerknijcie ponownie na numer 2 i 4. Gdzie jest oko Panny Młodej? Lub po co na zdjęciu są te palce i kawałek ręki? Oko jest ładniejsze. 4 to linia horyzontu. Czy aby jest we właściwym miejscu?

Chętnie poczytam też o innych zdjęciach

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    33 i 35 to IMHO najlepsze z tej serii. Na 34 również wołałbym ostrość na oku młodej.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Sergiusz...z okiem nr 2 bym nie chciał, nawet ciąłbym jeszcze bardziej żeby go nie było....
    Z horyzontem nie wiem o co chodzi...że nie jest w 1/3 wysokości, czy że "ucina" głowy?Albo czy krzywy? Patrzę i mi pasuje ale na regułach bardziej zaawansowanych to się nie znam. Zresztą akurat na to nigdy nie patrzyłem, dla mnie fota ma być przyjemna w odbiorze a nie technicznie doskonała.
    Tak czy inaczej lubię posłuchać tych, którzy się znają lepeij ode mnie, nieważne czy praktycznie czy teoretycznie. Lubię wiedzieć, nie zawsze muszę się z tą wiedzą zgadzać czy wprowadzać ją w życie.
    Ostatnio kolega mi fotami udowodnił że nawet na fotach lotniczych można znaleźć uzasadnienie krzywego kadru.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Mariush mam prośbę, chodzi o foto, które wstawiłeś jako pierwsze w dniu 25.08.08 godz. 20.25 (9 str wątku) to na plaży.
    Chodzi mianowicie o światło.
    Jak świeciłeś, czy to tylko jedna FL-ka?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Krzysiek.T Zobacz posta
    Mariush mam prośbę, chodzi o foto, które wstawiłeś jako pierwsze w dniu 25.08.08 godz. 20.25 (9 str wątku) to na plaży.
    Chodzi mianowicie o światło.
    Jak świeciłeś, czy to tylko jedna FL-ka?
    Chodzi o to zdjęcie?
    http://img295.imageshack.us/img295/718/kiczqg9.jpg

Tak, była to jedna FL50ka R - z tym, że nie świeciłem z body, ale lampe trzymała asystentka stojąca ok. 3-4 metrów ode mnie, lekko z boku. Swiatło rozproszone dyfuzorem z zestawu fabrycznego.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tak właśnie o to chodziło.
    Dziekuje ślicznie.
    MZ fantastycznie.