Karol K.
jeżeli podoba Ci się fotografia ślubna i chcesz się rozwijać
to fotografować nadal , oglądać zdjęcia i wyciągać wnioski
i nadal fotografować
ALE BARDZO PROSZĘ NIE JAKO PIERWSZY FOTOGRAF NA ŚLUBIE
jak już stwierdzisz że jest ok pokaż zdjęcia najlepszym w Polsce
oni Cię ocenią, jak stwierdzą że jest ok to bierz za to pieniądze
i baw się dobrze
pozdrawiam
OBYWATELGC
Żaden ze mnie spec od ślubnych zdjęć. Mam na koncie cztery śluby za darmochę dla znajomych. Robione jeszcze analogiem.
Ale ze ślubnymi zdjęciami jest tak jak z każdą inną dziedziną fotografii - musi być światło.
W takim przypadku jak Twój tylko wysokie ISO, jasny obiektyw i czasy na tyle długie, żeby nie poruszyć zdjęcia, a wyłapać jak najwięcej zastanego. I lekko przypalać lampą przez jakiś dyfuzor (im większa powierzchnia świecenia tym lepiej).
ja mam pytanie pośrednio związane z tematem (ale jednak) - jak to jest z tym pokazywaniem zdjęć na różnych forach i portalach - taki fotograf wykonuje zlecenie, robi foty a potem je pokazuje na takim forum jak to - czy przypadkiem nie powinien sobie najpierw zapewnić zgody osób umieszczonych na foto, nim tym foto zacznie się chwalić (poddawać ocenie innym etc.) ??
pytam się z tego powodu iż nie chciałbym aby fotograf, który pstrykał moje ślubne zdjęcia, umieszczał je potem w internecie bez mojej wiedzy i zgody
jakby "wyciął" z tych zdjęć twarze to może jeszcze tak, ale tak na żywca
czy to jest tak, że fotograf i jego zdjęcia pozostają w pełni jego własnością, którą może dowolnie zarządzać - chwalić się nimi w necie, umieszczać w swoim portfolio itd bez wiedzy i zgody fotografowanych ?
E-410 + Zuiko 14-42 + Zuiko 40-150 - - - w szafie jeszcze FED4; FED5; Zenith + Helios 44-2
na forum fotografow slubnych jest wątek: Krytykuj mnie
Te zdjęcia były robione za darmochę i para młoda wiedziała, że może nic z tego nie wyjść, także jestem teraz w bezstresowej sytuacjiRafał - wiem że dobrze by było focić tak jak piszesz ale nie dysponuję takim sprzętem
więc zrobiłem na co mnie stać i zdobyłem jakieś nowe doświadczenie
![]()
Co do wstawiania tych zdjęć w neta to zamierzam je wieczorem usunąć bo o zgodę nie pytałem, a prawo jest takie że wypadałoby ją mieć![]()
Pokaż koledze Gary jak powie że są ok to wiesz co dalej robić
pozdrawiam
OBYWATELGC
Karol, wiadomo, że sprzęt nie jest najważniejszy, ale pewne minimum trzeba mieć, żeby zrobić przyzwoite foty w pomieszczeniach z kiepskim światłem. Cudów nie ma...
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 24.07.08 o 12:20