Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: e-3 czy 50D na śluby?

Awatar maryo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

e-3 czy 50D na śluby?

ostatnio widziałęm porównanie tych aparatów w fotokurier, wygrał canon, ale zastanawiam się który z nich będzie lepszy na takie imprezy jak sluby i wesela.
    cena puszek podobna, należalo by dodać porządny obiektyw z f=2.0 i lampę.
    napewno plus dla e-3 ze w promocji dodają lampe, chociaż już jendą mam fl50.
    ale pieniądze to nie wszystko, liczy się w końcu efekt końcowy - przyjemne kolory i plastyczność zdjęć, oraz przyjemność pracy - celny AF i zdjecia w ciemnych kosciołach.
    czy ktoś już wie co wybrać?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Abstrahując od tematu ślubów kupując cropowego Canona zdecydowanie wolałbym 40D + jakieś szkiełko niż gołe 50D w tej samej cenie...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    W cenie nowego 50d dostaniesz +- używanego 5d. Do tego choćby na początek tamron 28-75/2.8 i już jesteś w 7-ym niebie (nie trzeba żadnego 2.0).

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Powiem cichutko aby nikt nie słyszał bo będzie burza - lepszy do tego celu będzie Canon. Bo mnejsze szumy przy wysokich ISO i lepsza rozpiętość tonalna. Zakładam że zaopatrzysz go w godne szkło.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Canon EOS 50D vs Olympus E-30

Obydwa modele to dość solidne konstrukcje. EOS 50D to kontynuacja solidnej budowy aparatów dwucyfrowych, a Olympus jest nieco odchudzoną wersją Olympusa E-3.
    Wydaje mi się, że porównywali 50d i E-30, a nie E-3.

Co nie zmienia faktu, że do sztuki uwieczniania ceremonii kościelnych wszyscy kupują i tak Canona lub Nikona. Żeby robić zdjęcia innym system, trzeba wiedzieć co się chce i mieć ja... Jakiś charakter.

Awatar maryo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    W cenie nowego 50d dostaniesz +- używanego 5d. Do tego choćby na początek tamron 28-75/2.8 i już jesteś w 7-ym niebie (nie trzeba żadnego 2.0).
    troche mało mnie przekonuje używany sprzęt i do tego trzeba czyścić matryce
    i chyba wole 50D lub 40D pomimo ze FF kusi.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Na śluby lepszy będzie pewnie Canon, ze wzgl. na mniejsze szumy. E3 oczywiście można spokojnie robić śluby, ale Canonem będzie odrobinę łatwiej.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Olek ma pewnie lepiej rozwiązaną współpracę z lampami (nie wiem, bo nie używam lamp). Warto to wziąć pod uwagę. A czyszczenie matrycy to najmniej ważna pierdółka (makro nie będziesz w kościele robić).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Olek ma pewnie lepiej rozwiązaną współpracę z lampami (nie wiem, bo nie używam lamp). Warto to wziąć pod uwagę. A czyszczenie matrycy to najmniej ważna pierdółka (makro nie będziesz w kościele robić).
    A jak komuś panna młoda kichnie pudrem w puszkę, akurat gdy będzie obiektyw zmieniał?

Jedyną przewagę w innych systemach na dzień dzisiejszy, widzę tylko i wyłącznie w mniej zaszumionych obrazach na wyższym iso. To jest mocny argument za Canonem czy Nikonem.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    A jak komuś panna młoda kichnie pudrem w puszkę, akurat gdy będzie obiektyw zmieniał?
    Wyciągnie gruszkę z torby i dmuchnie.

Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Jedyną przewagę w innych systemach na dzień dzisiejszy, widzę tylko i wyłącznie w mniej zaszumionych obrazach na wyższym iso. To jest mocny argument za Canonem czy Nikonem.
    Co do 5d, to jest wyraźna przewaga w małej głębi ostrości i plastyce uzyskiwanych obrazów. ISO swoją drogą, choć mniej ważne w przypadku używania lamp.