Strona 28 z 44 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 434

Wątek: E-510 a sluby

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    tylko trzeba się zarejestrować, podać stronę internetową i jeśli się spodoa dostaje wjazd na forum za drobną opłatą 100 zł

dobrze rozumuje?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cidzej Zobacz posta
    ja mam pytanie pośrednio związane z tematem (ale jednak) - jak to jest z tym pokazywaniem zdjęć na różnych forach i portalach - taki fotograf wykonuje zlecenie, robi foty a potem je pokazuje na takim forum jak to - czy przypadkiem nie powinien sobie najpierw zapewnić zgody osób umieszczonych na foto, nim tym foto zacznie się chwalić (poddawać ocenie innym etc.) ??

pytam się z tego powodu iż nie chciałbym aby fotograf, który pstrykał moje ślubne zdjęcia, umieszczał je potem w internecie bez mojej wiedzy i zgody

jakby "wyciął" z tych zdjęć twarze to może jeszcze tak, ale tak na żywca

czy to jest tak, że fotograf i jego zdjęcia pozostają w pełni jego własnością, którą może dowolnie zarządzać - chwalić się nimi w necie, umieszczać w swoim portfolio itd bez wiedzy i zgody fotografowanych ?
    Ja mam klauzulę w umowie, że młodzi zgadzają się na używanie swoich zdjęć ślubnych na potrzeby mojej własnej promocji, oczywiście w ramach rozsądku, na publikację w prasie czy na bilbordach musieliby się zgodzic w odrębnym aneksie, ale przy publikacji w portfolio ta klauzula działa. Przeważnie ludziom to nie przeszkadza. Poza tym mało slubów focę
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Karol - trochę światła brakuje ale widziałem gorsze foty od rzekomych "zawodowców".
    Mogłeś spokojnie użyć ISO 400-800 i zyskałbyś nieco więcej światła w tle.

Ale p[owtórzę, bo niektórzy by Cię chcieli ukamienować: jak na ślub dla znajomych za darmo - jest bardzo przyzwoicie.

co do pewnego forum...hmmm jesli myślimy o tym samym forum to mam o nim złe zdanie a jeszcze nawet nic nie pokazałem na nim. Istnieje jakieś kółko wzajemnej adoracji i uwielbienia sprzetowego, które zakłóca obiektywną ocenę fotek.
    Tak więc odradzam Ci Karol pokazywanie tam fotek....a na pewno tych. Jeszcze jak powiesz że robiłeś ciemnym kitem...ło Matko i Córko...
    Ćwicz za darmo, ćwicz jako drugi i nabierzesz doświadczenia a resztę nadrobisz sprzętem.
    Nikt z tych "zawodowców" nie miał od razu D3 i robił zachwycające foty od pierwszego ślubu...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie Zobacz posta
    Karol - trochę światła brakuje ale widziałem gorsze foty od rzekomych "zawodowców".
    Mogłeś spokojnie użyć ISO 400-800 i zyskałbyś nieco więcej światła w tle.

Ale p[owtórzę, bo niektórzy by Cię chcieli ukamienować: jak na ślub dla znajomych za darmo - jest bardzo przyzwoicie.

co do pewnego forum...hmmm jesli myślimy o tym samym forum to mam o nim złe zdanie a jeszcze nawet nic nie pokazałem na nim. Istnieje jakieś kółko wzajemnej adoracji i uwielbienia sprzetowego, które zakłóca obiektywną ocenę fotek.
    Tak więc odradzam Ci Karol pokazywanie tam fotek....a na pewno tych. Jeszcze jak powiesz że robiłeś ciemnym kitem...ło Matko i Córko...
    Ćwicz za darmo, ćwicz jako drugi i nabierzesz doświadczenia a resztę nadrobisz sprzętem.
    Nikt z tych "zawodowców" nie miał od razu D3 i robił zachwycające foty od pierwszego ślubu...

Też mam o tym forum podobne zdanie, omijam je szerokim łukiem...
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Kiedyś obserwowałem to forum i widziałem jak pojechali na nim niezłe zdjęcia. Chyba rzeczywiście jest tam pewne TWA, ale ja kiedyś chyba spróbuje się tam zarejestrować. Zobaczymy, może się czegoś dowiem.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    aha, znalazłem w domu książkę Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelbyego

Jest w niej rozdział:
    Rozdział 3. Profesjonalne zdjęcia weselne (51)
    Zdjęć z wesela nie da się powtórzyć. Muszą wyjść za pierwszym razem!
    # Zdjęcia w kościele, przy słabym oświetleniu (52)
    # Jak uzyskać miękkie, rozproszone światło z lampy błyskowej? Część 1. (53)
    # Jak uzyskać miękkie, rozproszone światło z lampy błyskowej? Część 2. (54)
    # Jak posługiwać się lampą błyskową podczas imprez weselnych w plenerze? (55)
    - Zabierz ze sobą dodatkowe karty pamięci (56)
    - Zdjęcia oficjalne - kogo fotografować przede wszystkim? (57)
    - Zdjęcia oficjalne - jak ustawić ostrość? (5
    - Jak uniknąć mrużenia oczu? (59)
    - Niech żyje bal! - fotografie z wesela (60)
    - Twoje główne zadanie - podążać za panną młodą (61)
    - Zdjęcia oficjalne - jak poprawnie wykadrować ujęcie? (62)
    -Zdjęcia oficjalne - nie kadruj na wysokości stawów (63)
    - Zdjęcia oficjalne - państwo młodzi powinni stanowić najważniejszy element fotografii (64)
    - Zdjęcia oficjalne - jak uzyskać znakomite tło? (65)
    - Fotografowanie szczegółów (i kilka słów o tym, na które z nich warto zwrócić uwagę) (66)
    - Znajdź ciekawy sposób na pokazanie sceny (67)
    - Poszukaj korzystnego oświetlenia (6
    - W jaki sposób upozować postacie na zdjęciu przedstawiającym pannę młodą z innymi osobami (69)
    - Jakie sceny fotografować obiektywem szerokokątnym? (70)
    - Utwórz kopię zapasową zdjęć na miejscu (71)
    -Jeśli fotografujesz w formacie JPEG - zastosuj predefiniowane ustawienia balansu bieli (72)

Jeśli ktoś jest chętny mogę zrobić skany w pracy.
    Ostatnio edytowane przez rafrog ; 24.07.08 o 13:02 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar zimny
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A o jakim forum mowa, że tak zapytam??
    Oświeci mnie kto na PW??
    OM-D E-M5, 12-50, 45/1.8, E-510 dual kit, 14-54, FL-50,

piotrek204
    Gość
    Tutaj link do fotografii ktore mi sie najbardziej podobaja:
    http://www.foto.mielcarek.net/galeria/

Bardzo ladne koles pokazal tutaj:
    http://canon-board.info/showpost.php...80&postcount=1

Wg mnie podczas pleneru wychodzi pomyslowosc fotografa i jest to lepsza pamiatka niz sama ceremonia.

diabolique
    Gość
    Swoją drogą czemu nikt nie foci rozwodów a małżonkowie nie trąbią jak jaki głupi gdy jadą do sądu?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Swoją drogą czemu nikt nie foci rozwodów a małżonkowie nie trąbią jak jaki głupi gdy jadą do sądu?
    Focą, focą. Coraz popularniejsze są imprezy rozwodowe. Czytałem gdzieś o tym niedawno.

http://www.neutrum.eu.org/index.php/s,20/t,13011
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja foce rozwody tylko jeszcze żaden mi sie nie trafił
    OBYWATELGC