Strona 19 z 117 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 1164

Wątek: E-3 subiektywne odczucia posiadaczy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    dzemski a może Ty używasz IS w teatrze? Ale w sytuacji kiedy musisz gonić AF za osobą poruszającą się na deskach z czasem, który w normalnych warunkach byś poruszył? To sprawdź swojego i daj mi znać jak się sprawdza? Bo że IS w statyce (mam tu na mysli statykę ręki fotografa) działa to jestem empirycznie przekonany i zadowolony. Schody zaczynają się jak zaczynam, z włączonym IS, śledzić obiekt. Wtedy IS jakby przeszkadzał...

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez lessie Zobacz posta
    masz rację, nie kwestionuję tego. Ja z kolei miałem w ręku 40D, robiłem nim foty, widziałem też zdjęcia z niego scen bardzo dynamicznych i były naprawdę dobre a komfotr pracy większy
    Zgoda, chodziło mi o to, że jak ktoś nie ma odrobiny polotu, tylko jego focenie polega na wycelowaniu i pstryknięciu, to NICZYM nie zrobi dobrych fot. Jak będzie wtedy brzmiało jego usprawiedliwienie? "Sprzęt ma wady, gdybym to ja miał (tu wstaw odpowiedni model)".

Nie zastanawiam się co by było, gdyby koło mnie działy się jakieś historyczne wydarzenia, a ja miałbym pod ręką kompakcik. Co bym zrobił? Narzekał na brak swojej E-trójki czy focił?? Na pewno focił, zamiast myśleć o ograniczeniach sprzętu!

Tak traktuję fotografię i może dlatego dziwacznie brzmią dla mnie te wszystkie wyliczanki wad i zalet sprzętu. Ja wypowiedziałem się w tym wątku już wcześniej odnośnie sprzętu. Od tamtej pory zrobiłem pewnie kilkaset fot. Jakoś wychodzą...

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    alakin - robię podobnie, przy czym u mnie to się chyba w tysiącach fotek już liczy...ostatnio niezwykle płodny jestem. Ale jak się oszczędzać jak na pokazie w ciągu dwu dni było kilkaset maszyn w powietrzu w kilkudziesięciu różnych konfiguracjach, wersjach kolorystycznych i zespołach...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    lessie: cieżko by mi było zrobić bez IS coś takiego:
    EXIF:
    producent Olympus Imaging Corp.
    model E-3
    ogniskowa 92 mm
    przysłona f/4.1
    iso1000
    pomiar światła Matrycowy
    tryb ekspozycji Ręczny
    balans bieli Automatyczny
    migawka 1/8 s
    flash Nie

Jak widać na załączonym obrazku jest ruch tylko postaci, nie ma natomiast poruszenia aparatem. Zdjęcie robiłem z ręki.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 7.07.08 o 12:55

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Każdy sprzęt trzeba poznać, opanować jego możliwości i poznać wady.
    Imho lepiej mieć E-400 i opanowaną obsługę, guzikologię niż E-3 i nie wiedzieć np. gdzie się iso zmienia.
    E-3 został trochę okrojony w porównaniu do E-1 z pewnych udogodnień a konkretnie chodzi o guziczki+kółko zamiast przełączników. Jest to na pewno gorsze rozwiązanie ale idzie wyćwiczyć sprawną obsługę.
    Fotograf musi znać swój aparat do tego stopnia żeby zmieniać szybko parametry w ciemności lub bez odrywania oka od wizjera (oczywiście mowa tu o tych parametrach które się da zmienić bez zagłębiania w menu). Kto fotografuje ptaszki,samoloty ten wie jakie to ważne

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez sławekb Zobacz posta
    E-3 został trochę okrojony w porównaniu do E-1 z pewnych udogodnień a konkretnie chodzi o guziczki+kółko zamiast przełączników. Jest to na pewno gorsze rozwiązanie
    Nie do końca. Dzięki temu nic się "samo" nie przełącza. No i osiągnięto wysoką szczelność likwidując górne pokrętło. I dobrze... kto bez przerwy zmienia z M na A czy S?? Bo ja wcale

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Nie do końca. Dzięki temu nic się "samo" nie przełącza. No i osiągnięto wysoką szczelność likwidując górne pokrętło. I dobrze... kto bez przerwy zmienia z M na A czy S?? Bo ja wcale
    A E-1 to nie był szczelny? Wiele razy w deszczu robiłem foty Nie przekonuje mnie ten argument

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    no, ten przykład akurat nie przemawia ale może coś takiego:
    http://jetphotos.net/viewphoto.php?id=6127689&nseq=10
    http://jetphotos.net/viewphoto.php?id=6251072&nseq=1

chyba złe nie są....
    a robione Canonami

a tu absolutny mistrz panningu - takie czasy na takich ogniskowych są nierealne.
    Cyborg. Chłopak robi to sprzętem bez IS, Sigmą w dodatku z drzewa bo płot jest za wysoki.
    Mistrz paningu jak dla mnie
    http://jetphotos.net/viewphoto.php?id=6046955&nseq=17
    http://jetphotos.net/viewphoto.php?id=5987719&nseq=24 - to ze stabilizowanym szkłem

E-1 też może - pochwalę się
    http://jetphotos.net/viewphoto.php?id=6186327&nseq=5
    niestety E-3 mimo szczerych chęci nie pozwolił mi zrobić takich fot z włączoną stabilizacją. Ale bez dawało radę, stąd wysnułem wniosek że coś jest na rzeczy, kiedy robię foty w ruchu. Po prostu IS przeszkadza w nich a to chyba nie najlepsze rozwiązanie
    Ostatnio edytowane przez lessie ; 7.07.08 o 13:10

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez sławekb Zobacz posta
    A E-1 to nie był szczelny? Wiele razy w deszczu robiłem foty Nie przekonuje mnie ten argument
    A wodą go polewałeś??
    E-1 był szczelny. Dlatego tu napisałem o E-3, że osiągnięto wysoką szczelność. I jeśli argument, że korpus bez kółka na zewnątrz jest szczelniejszy niż z kółkiem nie przekonuje, to nie poradzę. Pozostało sprawdzenie empiryczne

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    kiedykolwiek Ci się w e-1 samo przełączyło ?

..ech ależ OT się zrobił. zaraz posprzątam.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    OKi... nie róbcie OT...
    Ostatnio edytowane przez grizz ; 7.07.08 o 13:19 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.