Strona 14 z 117 PierwszyPierwszy ... 412131415162464114 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 1164

Wątek: E-3 subiektywne odczucia posiadaczy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Dwa tygodnie temu fotografowałem (po raz pierwszy e-3-ką) ślub, zabrałem się w końcu za RAWy - i jestem nieco rozczarowany szumem (ISO 640-800 - po wyższe nie sięgałem) - po zmniejszeniu/wywołaniu nie będzie go widać, ale spodziewałem się, że będzie lepiej... wyłazi tego sporo podczas obróbki.
    Pozytywnie zaskoczyła mnie za to rozp. tonalna - bez problemów mieściła się i sukienka, i ciemny garnitur.
    Ciała dała też moja sigma 30-ka i moje umiejętności posługiwania się fleszem - ale to osobny temat...

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Dwa tygodnie temu fotografowałem (po raz pierwszy e-3-ką) ślub, zabrałem się w końcu za RAWy - i jestem nieco rozczarowany szumem (ISO 640-800 - po wyższe nie sięgałem) - po zmniejszeniu/wywołaniu nie będzie go widać, ale spodziewałem się, że będzie lepiej... wyłazi tego sporo podczas obróbki.
    Jak dobrze pamiętam to są chyba trzy stopnie odszumiania w aparacie? Jaki miałeś ustawiony?

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Jak dobrze pamiętam to są chyba trzy stopnie odszumiania w aparacie? Jaki miałeś ustawiony?
    ORF-ów używam

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    mariush:

napisz coś więcej o tej Sigmie w akcji. że miękka po rogach na F1.4 to wiadomo, ale jakby przymknąć do 2.0 powinno być wporzo... ja bym tą Sigmę widział głównie w plenerze, bo przy ceremonii raczej jako dodatek.

z kolei szum do ISO1000 właściwie nie powinien boleć, dopiero powyżej efekty uboczne sprawiają, że niektóre fotki są nie do użycia. może niedoświetlałeś za ostro?

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    mariush:

napisz coś więcej o tej Sigmie w akcji. że miękka po rogach na F1.4 to wiadomo, ale jakby przymknąć do 2.0 powinno być wporzo... ja bym tą Sigmę widział głównie w plenerze, bo przy ceremonii raczej jako dodatek.
    Nie o to chodzi. Po porostu nie trafiała w ostrość - częściej chyba niż trafiała niż trafiała. I to w typowych dla siebie kadrach - a więc "pół człowieka". Nie mam pojęcia dlaczego - dwa tygodnie wcześniej, na plenerze nikoniarzy nie było żadnych problemów, jedno zdjęcie na 20 nie trafione to tak jak w ZUIKO... Raczej nie chodzi o oświetlenie - kościół był w miarę jasny (jak na kościoły )

z kolei szum do ISO1000 właściwie nie powinien boleć, dopiero powyżej efekty uboczne sprawiają, że niektóre fotki są nie do użycia. może niedoświetlałeś za ostro?
    Raczej nie, metoda zawsze ta sama - centralny pomiar "na twarze", jeśli niedoświetliło coś - to niewiele... AutoISO włączyłem, może to tego diabelstwa wina... (ale nie powinno chyba... fajnie dopasowywało ISO w kościele).
    Chodzi gł. o to, że szum zauważalnie "zmiękcza" zdjęcia; szum nie jest widoczny przy zmniejszeniu - ale zmiękczenie jest widoczne - i to mnie boli...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    mariush - za Karolem,

jestem ostatnio w temacie ślubno/komunijnym i do ISO 1000, przy prawidłowo naświetlonym kadrze nie ma najmniejszych problemów z szumem. Przy wyciąganiu cieni z niedoświetlonej klatki już jest...może tu tkwi problem? Sam, bojąc się przepałów, mam zwyczaj niedoświetlania - a wtedy robi się nieciekawie...
    A z E-3 można w cieniach pociągnąć...oj można.
    Ale ostatnio wołałem na papier 21x15 mocno (teoretycznie) zaszumione foty i śladu na odbitce nie ma, więc spoko.

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    ORF-ów używam
    zatem w jakim programie potem ustalawiasz poziom szumu?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    mariush:

to mnie nie ucieszyłeś z tą Sigmą... w świetle tego, co widać na LCD w OLKACH (mydło w powiększeniu), ten obiektyw może wywołać skok ciśnienia.

ostatnio znowu bawiłem się chwilkę E-3 żeby obadać AUTO ISO i z tego co widziałem, to nie śmiga w trybie M a jedynie w priorytetach (trybu P nie uznaję, ale tam pewnie też). skoro używałeś AUTO ISO, musiałeś jechać w A, prawda?

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dka Zobacz posta
    zatem w jakim programie potem ustalawiasz poziom szumu?
    To skomplikowane.
    Najpierw konwersja ORF->DNG
    Potem Adobe Camera Raw, nie pamiętam która wersja - ale do Photoshopa CS2.
    I ustawienia odszumiania domyślne. Jeśli odszumiam, to Neat Image albo Noise Ninja (w E-1 - tym ostatnim; w E-3 - Neat Image daje lepsze rezultaty).
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    mariush:

to mnie nie ucieszyłeś z tą Sigmą... w świetle tego, co widać na LCD w OLKACH (mydło w powiększeniu), ten obiektyw może wywołać skok ciśnienia.

ostatnio znowu bawiłem się chwilkę E-3 żeby obadać AUTO ISO i z tego co widziałem, to nie śmiga w trybie M a jedynie w priorytetach (trybu P nie uznaję, ale tam pewnie też). skoro używałeś AUTO ISO, musiałeś jechać w A, prawda?
    Prawda, chyba nie da się dokładnie zdiagnozować ostrości (choć jest i tak o niebo lepiej niż w E1).
    Fotografowałem w trybie A (w kościele nie było czasu na manualne zabawy...).

Żeby nie było tak, że marudzę tylko - 600 RAWów na jednym komplecie akumulatorów (w tym jeden nieoryginalny) poszło bez problemu. A AF na weselu działał przepięknie
    Ale LCDka zarysowałem, wrr...
    Ostatnio edytowane przez mariush ; 26.05.08 o 12:31 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    mariush:

Auto ISO w trybie M śmiga aż miło!!!!
    to jest wielki plus tego sprzętu - wyznaczasz górną granicę i jedziesz na pełnym manualu. Działa również z lampą choć ma tendencję do ustawiania za niskiego ISO przy lampie ( bardzo często ISO 100-250)