Strona 15 z 117 PierwszyPierwszy ... 513141516172565115 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 1164

Wątek: E-3 subiektywne odczucia posiadaczy

| OlyJedi Awatar kojot3.0
    Mieszka w
    wies k/Skieniewic
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    "mariush" możesz zapodać jakies fotki z kościoła? Niedługo i ja będę na weselichu focił i tak si e zastanawiam jak racjonalnie wykorzystać e-3. Chciałem zakupić jeszcze do kompletu właśnie sigme ale widzę, że chyba nie ma za bardzo sensu i lepiej wziąć zuiko 50/2.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kojot3.0 Zobacz posta
    "mariush" możesz zapodać jakies fotki z kościoła? Niedługo i ja będę na weselichu focił i tak si e zastanawiam jak racjonalnie wykorzystać e-3. Chciałem zakupić jeszcze do kompletu właśnie sigme ale widzę, że chyba nie ma za bardzo sensu i lepiej wziąć zuiko 50/2.
    Wieczorkiem coś pokażę. Gadałem wczoraj z kumplem "ślubowym", pokazywałem mu zdjęcia - twierdzi, że jestem marudnym malkontentem i przesadzam, ze na odbitkach nie będzie widać tego, co widzę przy obróbce...
    Nie jestem pewien czy 50-ka zuiko będzie lepsza do zdjęć w świetle zastanym... oznacza konieczność skrócenia czasu z 1/60 do 1/100 - co przy f2 oznacza wyższe ISO, szumy, itd... I ciasno będzie. Ale nie próbowałem - nie wypowiadam się; z manualną 50-ką jest mi trochę ciasnawo, same głowy...

| OlyJedi Awatar kojot3.0
    Mieszka w
    wies k/Skieniewic
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No domyślam sie że troche ciasno.Tak źle i tak nie dobrze Bawiłem sie ta sigmą na targach foto w łodzi, ale to było jeszcze E500, więc nie mam porównania. Tam faktycznie kilkanaście fot do wyrzucenia.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    ostatnio znowu bawiłem się chwilkę E-3 żeby obadać AUTO ISO i z tego co widziałem, to nie śmiga w trybie M a jedynie w priorytetach (trybu P nie uznaję, ale tam pewnie też). skoro używałeś AUTO ISO, musiałeś jechać w A, prawda?
    nieprawda, AUTO ISO śmiga, tylko trzeba zmienić w opcjach, bo fabrycznie jest wyłączone w trybie M (zakładka E/AUTO-ISO/KAŻDY)

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Wracając do moich przedpołudniowych narzekań, okazało się, że potwierdziła się stara jak płytka dagerotypowa zasada, mówiąca o tym, że to nie aparat robi zdjęcia... trop KaaroLa okazał się właściwy, większość zdjęć kościelnych jest niedoświetlona - i to sporo - od 0,6 do 1,5 EV. Dlaczego...? Nie mam pojęcia. Może aparat za wszelką cenę nie chciał pozwolić mi na poruszenie (ustawiając odpowiednio krótki czas), nie przekraczając róznoczesnie minimalnego ISO w AutoISO? Trzeba to będzie sprawdzić w praniu - ale mam nauczkę na przyszłość -sprzęt trzeba poznać. I unikać Automatu bez znajomości jego sposobu myslenia
    No i trzeba Panu Olkowi zwracać honor....
    Jedno ze zdjęć, wykonywane na ISO 800 - "forsowane" w górę o 1,5 EV.
    Pełny kadr po zmniejszeniu na potrzeby forum i crop.
    http://img397.imageshack.us/img397/4796/slubmalcn0.jpg
    http://img294.imageshack.us/img294/4117/slubpowjr9.jpg
    Ostatnio edytowane przez mariush ; 26.05.08 o 19:55

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    większość zdjęć kościelnych jest niedoświetlona - i to sporo - od 0,6 do 1,5 EV. Dlaczego...? Nie mam pojęcia.
    Jesli chodzi o to zdjecie zamieszczone to jesli masz duzo bialego w kadrze to swiatlomierz "oszukuje" sprawoadza ta biel do poziomu tzw. sredniej szarosci. biala suknia oszukuje swiatlomierz... A mierzenie centralnie wazonym na twarz jest zazwyczaj bez sensu - tu trzeba spota, a nie 1/3 kadru. Juz lepiej mierzyc na suknie i przeswietlic okolo lub ponad 1 i 1/3 EV.

Co do E-3 to powiem co jest od niego lepsze...

Dwa E-3 - jeden z 12-60 a drugi z 50-200... Tak pokazala mi impreza na ktorej ostatnio bylem, wiekszosc reporterow tzw. agencyjnych miala tam dwa body. A ww. wymieniony zestaw jest kompletny (z dwoma lampami fl-50 of course . Cenowo wychodzi podobnie jak D-3 a w tzw. prawdziwym zyciu fotoreporterskim (eventy itd) sporadycznie robi sie zdjecia po 1. bez lampy - gorne oswietlenie powoduje cienie na twarzy - trzeba to doswietlac, po 2. ZAWSZE jest swiatlo, a jak nie ma (bo to ciemne wesele) to mozna postawic swoja lampe, lub wejsc na iso 1600 i full aperture... Oczywiscie to moje zdanie fotografa bez portfolia w sieci . W kazdym razie zbieram na nowe, zapasowe i uzyteczne body. Pomyslcie ze lapiecie super fuche a tu aparatowi sie migawka zaciela... wtopa straszna :/. Mialem oczywiscie z soba dziadka i nawet chcialem podpiac do niego 50 f2 ale jak zobaczylem te straszne przyciski to mi sie odechcialo. E-3 jest duzo bardziej ergonomiczny.

Dobrze naswietlone ISO 1250 jest coool, bardzo dobrze naswietlone i 2000 (po malym odszumieniu) sie nadaje - ale ogolnie nie stosowalem oprocz testow. Drukowalem z tego iso zdjecie na ploterze w formacie 30x40 i jest troche miekkie, ale takie formaty robi sie rzaadko.

Ziarno (szum) z e-3 jest drobne. Dostalem ostatnio w lapy zdjecia z Canona 5D, takie wybrane zdjecia z kotletow (wazna impreza - 10 lecie duzej kancelarii prawniczej, koncert Agi Zaryan itd). Moje zdanie: Iso 800 bardzo ok, w iso 1250 (tylko dwa zdjecia - fotograf chyba sie bal uzywac) ziarno pojawia sie jak groch - w e-3 jest duzo drobniejsze.
    Moje zarzuty na 5D: Wiekszosc zdjec z za mala glebia ostrosci (twarze nie ostre), koles uzywal w tej super maszynie czasow rzedu 1/40 - wiec duzo zdjec poruszonych, mimo ze przeslona kolo 3,5-4,5, zdjecia oczywiscie z lampa. Do tego fatalne kolory twarzy na niektorych zdjeciach, masa przepalaen itd. Oczywiscie robil to wybrany z paru fotograf typu pro (konkurs ofert i zdjec). Nie wiem za ile bo nie pytalem. Ale sie dowiem .

A dowody na to ze E-3 jest coool aparat z boska optyka przedstawie niebawem, poniewaz trafila mi sie prawdziwa gratka i az zal sie nie pochwalic
    Zrobie tylko galeria dla klienta, co moze nastapic i jutro i coz mi zostanie.... pokaze to tu i owdzie.

Pozdrawiam wszystkie male i duze Olympusy
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konukera Zobacz posta
    Jesli chodzi o to zdjecie zamieszczone to jesli masz duzo bialego w kadrze to swiatlomierz "oszukuje" sprawoadza ta biel do poziomu tzw. sredniej szarosci. biala suknia oszukuje swiatlomierz... A mierzenie centralnie wazonym na twarz jest zazwyczaj bez sensu - tu trzeba spota, a nie 1/3 kadru. Juz lepiej mierzyc na suknie i przeswietlic okolo lub ponad 1 i 1/3 EV.
    ... i tu jest prawdopodobnie pies pogrzebany...
    E-1 oduczył mnie korzystania z podglądu wykonanych zdjęć na LCD... trzeba będzie się nauczyć...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    To skomplikowane.
    Najpierw konwersja ORF->DNG
    Potem Adobe Camera Raw, nie pamiętam która wersja - ale do Photoshopa CS2.
    I ustawienia odszumiania domyślne. Jeśli odszumiam, to Neat Image albo Noise Ninja (w E-1 - tym ostatnim; w E-3 - Neat Image daje lepsze rezultaty).
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Prawda, chyba nie da się dokładnie zdiagnozować ostrości (choć jest i tak o niebo lepiej niż w E1).
    Fotografowałem w trybie A (w kościele nie było czasu na manualne zabawy...).

Żeby nie było tak, że marudzę tylko - 600 RAWów na jednym komplecie akumulatorów (w tym jeden nieoryginalny) poszło bez problemu. A AF na weselu działał przepięknie
    Ale LCDka zarysowałem, wrr...
    Moze Olympus Studio 2,11, bedziesz mial z jednym przebiegiem, zarowno konwersje RAW z poprawkami jak i kombinacje z jpg. Naprzwde ciekawe rezultaty.
    Czesc.ch.

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jako że odgrażałem się w tym wątku że pokaże galerię z jednej imprezy to uprzejmie informuję, że pod adresem http://www.galatrendvision.rexan.pl jest reportaż z dorocznej imprezy firmy Wella Polska, czyli Wielkiej Gali Trend Vision 08, która odbyła się 18 maja w Ożarowie.
    Wszystkie zdjęcia robione E-3 z 11-22, 50, 14-54 i 50-200 w wersji SWD. Większosc zdjęc z lampą, od iso 800 do 1250.
    Dla porównania kilka zdjęc z canona (jak podejrzewam): http://www.vipnews.pl/page,article,a...d,1,index.php5 koleś stał w innym miejscu więc inne kadry
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Witam
    I ja będę miał kilka '' odczuć '' nie mam bardzo czasu na dokładne okiełznanie sprzęciku ale powiem że jest naprawdę szybki prawie jak moja CBR-a mnogość ustawień, szybki i celny autofocus, jakość zdjęć na bardzo dobrym poziomie ( 12-60mm ), świetne oddanie skóry. Nie wiem jak mój, ale namówiłam kolegę także na E-3 + 12-60mm a on poczęstował go kąpielą w rzece i upadkiem na piasek i plener w deszczu. Wszystko działa bez zastrzeżeń.

Dwa dnie temu zauważyłam coś dziwnego:
    - w czasie podglądu na żywo gdy ostrzę pojawiają mi się pionowe fioletowe pasy, i są widoczne wtedy gdy obiekt , przedmiot, staję się ostry. W momencie dalszego ostrzenia pasy znikają. Na zdjęciach tego oczywiście nie ma.
    - w czasie podglądu na żywo gdy powiększam obraz 7x i 10x obraz na wyświetlaczu staję sie monochromatyczny
    - w czasie podglądu na żywo podgląd obrazu jest sporo opóźniony
    - w czasie przeglądania zdjęć zdarza się że monitorek '' przygasa '' i rozjaśnia się
    - no i chyba mam jeden pixel walnięty na monitorku, świeci się cały czas na biało.

Aparat ma 3 tygodnie zdjęć zrobione z 800 i co robić? do serwisu ?