Strona 26 z 42 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 417

Wątek: Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM Olympus

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    ... i GO to szkieło tak subtelnie masakruje...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Moja ostatnio tylko raz na kilkaset fotek nie wyostrzyla poprawnie... Eh, Sigma ma piekne zabarwienie, niestety za to ją uwielbiam
    A w końcy było w serwisie? Marudziłaś coś na szybkość.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Marudzilam Ale nie bylo, serwis mi mowil ciagle, ze do 2 tygodni! Kpina troche, nie moge byc tyle bez aparatu na razie. Jest okej, sama sie dziwie, lag minął, sam z siebie... Teraz ostrzy dobrze, imho dosc szybko. Nie wiem, co jej bylo i nie chce wiedziec dopóki działa i jest na gwarancji. Na wazne okazje biore dodatkowo ZD50, jak padnie na mniej waznych to sie nic nie stanie ;]
    Ostatnio edytowane przez dog_master ; 18.04.08 o 18:24
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jeśli można, to poproszę o portret wykonany tą sigmą. ważne aby było widać całą osobę, od stóp do głów. wiem, że na 1,4 z bliska można uzyskać fajne rozmycie, ale czy jest to możliwe również przy innym kadrze?
    przeglądałem i klikałem rózne linki w tym wątku, ale niczego nie znalazłem...
    wystawiłem na sprzedaż E-1, ale może się jeszcze rozmyślę

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cyrylo Zobacz posta
    Jeśli można, to poproszę o portret wykonany tą sigmą. ważne aby było widać całą osobę, od stóp do głów. wiem, że na 1,4 z bliska można uzyskać fajne rozmycie, ale czy jest to możliwe również przy innym kadrze?
    przeglądałem i klikałem rózne linki w tym wątku, ale niczego nie znalazłem...
    wystawiłem na sprzedaż E-1, ale może się jeszcze rozmyślę
    To na pełnej dziurze, szerokość oryginalna, przycięte z góry i dołu do kwadratu (winietka powstała bez udziału obiektywu )

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    No dobra, wymiękam... W najbliższym czasie wybiorę się po tą Sigmę osobiście (opinie są różne więc lepiej wymacać egzemplarz). Na co zwracać uwagę przy zakupie? Ma ostrzyć od razu, czy zwykle dojeżdża i popierduje? W pomieszczeniu dosyć jasno oświetlonym światłem sztucznym powinna ostrzyć w miarę żwawo czy migiem (wiem że jasno to pojęcie względne)? W świetle dziennym łapie pewnie w mgnieniu oka?

Będę wdzięczny za jakieś info od posiadaczy.

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dzięki. daje do myślenia. liczyłem, że głębia będzie mniejsza, no ale to w końcu nie tele...

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    No dobra, wymiękam... W najbliższym czasie wybiorę się po tą Sigmę osobiście (opinie są różne więc lepiej wymacać egzemplarz). Na co zwracać uwagę przy zakupie? Ma ostrzyć od razu, czy zwykle dojeżdża i popierduje? W pomieszczeniu dosyć jasno oświetlonym światłem sztucznym powinna ostrzyć w miarę żwawo czy migiem (wiem że jasno to pojęcie względne)? W świetle dziennym łapie pewnie w mgnieniu oka?

Będę wdzięczny za jakieś info od posiadaczy.
    U mnie, z olkiem e-1, ostrzy szybciej niż 14-54. Szybciej - to znaczy, że szybkość wzrosła zauważalnie (ale nie wiem jak inaczej to opisać).
    Tak sobie myślę, że jeśli szkiełko będzie wadliwe, po prostu zauważysz to od razu
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez cyrylo Zobacz posta
    dzięki. daje do myślenia. liczyłem, że głębia będzie mniejsza, no ale to w końcu nie tele...
    Tak, ale z tele musiałbym oddalić się kilka razy dalej (tu, na dziedzińcu zamku w Malborku, nie byłoby miejsca) i musiałbym skrócić czas/podwyższyć ISO aby uniknąc poruszenia. Przy 30 mm wystaczy 1/60 sekundy - jesli dodamy do tego duża jasność, okazuje się, że nie trzeba forsować ISO. Wiadomo co oznacza to dla olkowców - nie będzie trzeba wstydzić się wysokich szumów przed innowiercami
    To zdjęcie powyżej było wykonywane w ub tygodniu, przed wieczorem (po 19tej), na ciemnym dziedzińcu - można sobie wyobrazić ile było tam światła. No i ISO 200 wystarczyło w zupełności.
    Po tzrecie, tele daje inną perspektywę, wszystko, co jest w tyle "spłaszcza się", nie widac nic a nic z tła. A ta Sigma pozwala przynajmniej "stwarzać wrażenie" głębii średniego formatu (nie wiem czy tu nie zagalopowałem się nieco... )
    Ostatnio edytowane przez mariush ; 22.04.08 o 21:21 Powód: Automatyczne scalenie postów

diabolique
    Gość
    Ja jestem zachwycony szybkością ostrzenia. Robi "prt" (to HSM więc nie ma "bziuut") i już. Lubię to szkiełko coraz bardziej, bo kadrując trzeba trochę pomyśleć a nie pokręcić zoomem
    poniżej zdjęcie lekko przycięte z góry i z prawej, bez zbędnych zabiegów, nawet nie wyostrzane po zmniejszeniu (zostawiłem exif)