Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: SIGMA 30mm F1.4 EX DC HSM 4/3

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

SIGMA 30mm F1.4 EX DC HSM 4/3

Mam pytanie czy ktoś wie kiedy szkło SIGMA 30mm F1.4 EX DC HSM 4/3 będzie dostępne na rynku?

Rózne opinie o tym szkle słyszałem, bardzo pochlebne i mieszające je z błotem, ma ktoś może osobiste doświadczenia?

Szczególnie interesuje mnie jakość na pełnym otworze, bo sigme 28 f 1,8 ponoć do ... f 8 trzeba przymknąć by było tak ostro jak my zuikowcy jestesmy przyzwyczajeni.
    Podobno dystorsja jest olbrzymia po założeniu do 350D, a przecież to stałka?

Ja jednak jestem "napalony" na tę jasność, której zastosowanie w portrecie już mi się widzi (AF dla mnie jednak jest konieczny - z przyzwyczajenia)

Magus

PS. Lepszego testu nie znalazłem niż http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/sigma_30_14/
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

jacek2004
    Gość
    Patrząc na parametry i cenę tej Sigmy to chyba lepszym rozwiązaniem jest ZD 50mmf2 lub nawet ZD 35mmf3.5. Tu przynajmniej mam garancję że bede miał zyletę od f2 lub 3.5 - a chcą mieć nieostre obrzeża kadru założe sobie filtr efektowy lub zrobię to w PSie

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ZD 50 daje eq 100 a ja potrzebuje cos bliżej własnie 60 lub 70 dające małą GO dlatego 35mmZuiko odpada zupełnie, a f 3,5 to ja mam w kicie Nieostre obrzeża kadru są dla sensorów APS-C a u nas w 4/3 tego niesostrego obrzeża matryca w ogóle nie łapie, tak przynajmniej mi się wydaje.

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Mnie sample z tego szkła rozczarowały baaaardzo.

| OlyJedi Awatar NimnuL
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Też mnie sample z tego szkielka nie zachwycily.
    Natomiast czy bedzie to lepsze rozwiazanie niz 50/2? Cóż, pamietac nalezy, ze 50/2 nadaje sie dobrze do makro wiec jest to szkielko bardziej uniwersalne, a tylko ciut ciemniejsze. Osobiscie wole wieksza ogniskowa i ciut ciemniej ...
    This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Sample wyglądają ... normalnie, jakość sampla zalezy od jakości fotografa poniekąd. Szczegółowość na środku pola obrazowania jest o wiele wyższa niż w Zuiko ZD 50, przekracza 2000 lini !! Sensor 8 mpx spokojnie zadowala się 1600 lini.

Dlatego własnie chciałbym uzyskac opinie od kogos kto tym szkłem troszkę popracowac miał okazję, ale widac nie ma tu nikogo takiego, niestety!

Czy ktokolwiek wie kiedy z mocowaniem 4/3 pojawi się ten sprzęt??

| OlyJedi Awatar NimnuL
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magus
    Sample wyglądają ... normalnie, jakość sampla zalezy od jakości fotografa poniekąd. Szczegółowość na środku pola obrazowania jest o wiele wyższa niż w Zuiko ZD 50, przekracza 2000 lini !! Sensor 8 mpx spokojnie zadowala się 1600 lini.

Dlatego własnie chciałbym uzyskac opinie od kogos kto tym szkłem troszkę popracowac miał okazję, ale widac nie ma tu nikogo takiego, niestety!

Czy ktokolwiek wie kiedy z mocowaniem 4/3 pojawi się ten sprzęt??

Nie mowie konkretnie o tych samplach. Widzialem gdzies indziej zdjecia z tego szkla i nie zachwycily mnie. A obiektyw ten z mocowaniem 4/3 juz jest:
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3992
    Ale chyba jeszcze nie w PL.
    Mnie tez kusi taka jasnosc ... ale poki co o 50/2 czy 30/1.4 moge sobie pomarzyc.
    This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    NimnuL" wróciłeś do olka?

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    NimnuL - to co posyłasz to zapowiedź prasowa z Orlando, a obiektywu jeszcze nie ma z mocowanie 4/3, nie było go nawet na Orlando na stoisku sigmy do potrzymania w ręce.

Dlatego pytam, czy ktoś wie kiedy będzie, zapowiedź mówi, że w 2006 roku, ale nie wiadomo czy bliżej maja czy bliżej grudnia.

PS> Obiektyw jest od roku, ale z mocowaniem dla Canona i Nikona.

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magus
    Szczegółowość na środku pola obrazowania jest o wiele wyższa niż w Zuiko ZD 50, przekracza 2000 lini !! Sensor 8 mpx spokojnie zadowala się 1600 lini
    Fakt ale tylko na środku
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...50_2/index.htm
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_14/index.htm
    Na brzegach wyciąga ledwie 60-70% tego, że o pełnej dziurze nie wspomnę.
    Poza tym, MTF Sigmy, który pokazałeś odnosi się do 10 i 30 linii, zaś poniższy, olkowy do 20 i 60...
    http://www.olympus-esystem.com/dea/p...20M/index.html

Winiete sigma ma większą, CA również, jest tańsza od ZD 50 f/2 o 300zł (jeśli zachowa cenę jaka jest dla innych systemów). Ja bym się ani chwili nie zastanawiał Na ale skoro potrzebujesz 60mm a nie 100mm to właściwie nie masz wyjścia, niezależnie od tego kto jakie sample Ci pokaże...
    Pozdrawiam,
    Piotr.