Dokladnie, przetestuj przed kupnem, czy dobrze i celnie ostrzy.
Szklo fajne, bardzo
[bedziesz jutro na warsztatach?jakby co to biore swoją sigmusie
]
Dokladnie, przetestuj przed kupnem, czy dobrze i celnie ostrzy.
Szklo fajne, bardzo
[bedziesz jutro na warsztatach?jakby co to biore swoją sigmusie
]
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Co do ostrości z dziadkiem to u mnie czesto ustawia ją w "dwoch krokach" (jako krok należy rozumieć słyszalny odgłos pracy silniczka obiektywu) ale i "trzy nie sa rzadkowscią". Nie wiem wiec czy to kwestia dziadka czy kwestia obiektywu.
...był Olek jest A6000
Mam prośbę do posiadaczy szkiełka i tych co zetknęli się z problemami - napiszcie co należy sprawdzić przy (po) zakupie.
Jak na razie widzę 2 punkty dotyczące ostrości:
1. Sprawdzenie czy ostrzy prawidłowo na 1,4 i 2.8 (proszę o korektę)
2. Test na obecność BF/FF
Jaki przypadek trafił na Willow'a ? rozogniskowanie po jakimś czasie eksploatacji?
Szkiełko fajne, jak dog_master pisze i nie tylko ja myślę o zakupie.
Takie wskazówki praktyczne przydadzą się wszystkim zainteresowanym.
Tu znaleźć można zdjęcia wykonywane ejedynką i Sigmą (przesłony 1,4-1,8 ):
http://photohibition.blogspot.com/20...blog-post.html
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
A ja mam do was Panowie/Panie pytanie jak AF w waszych sigmach 30 ? Macie jakieś problemy czy wszystko jest OK? Bo ja w swojej widzę problemy ponieważ ustawia gdzie chce i jak sie jej chce. Wygląda na front focus, lecz czasem też ustawi przed taka loteria poprostu. Ustawia na bardziej kontrastowe elemanty fotografowanej sceny. Czasem zdaży się jej coś trafic, żeby było OK ale to jest jakieś 20% wykonywanych fotek. Potwierdza ostrośc i mniejwiecej widzę w wizjerze, że jest w porzadku, a na fotce kaszana nieziemska.Co radzicie na takiego fanta?
Pozdrawiam.
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
Ja co prawda nie zdążyłem się jej przyjrzeć, bo raptem od przedwczoraj parę fot testowo zrobiłem, ale problemu z AF nie zauważyłem. Tylko pipczenie od AF wyłączyłem, bo ostrzy w takim tempie, że można robić praktycznie fotę "z marszu" bez czekania na potwierdzenie
PS. Strzelone na szybko, poprawione kontrasty i lekko wyostrzone po zmniejszeniu.
Ostatnio edytowane przez diabolique ; 2.04.08 o 15:32
MicSzu, czesto mam loterie... Ustawia jak chce i gdzie chceAle na tyle rzadko i na tyle mniej wiecej juz wiem, czy podostrzyla czy nie, ze troche olewam spraw na razie...
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Czyli nie jestem sam z tym problemem. Też bym to narazie olał ale w maju będę miał okazje pofocic na ślubie i sprzydał by sie SPRAWNY obiektyw dlatego nie wiem co robic.Puszke teraz odeślę najprawdopodobniej, zeby gume przyleili itd. I odsyłanie puszki z sigmą na kalibracje też mi się nie widziBo czy bedzie puzniej poprawnie współpracowała z innym body?
Widzę, że parę osób ma ten obiektyw.
Może ktoś zamieścił by jakieś przykładowe ORF'y na http://raw.fotosite.pl/
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
A moja sigma się mnie ostatnio przestraszyła i chodzi perfekcyjnie;D ale za to z ZD 14-54 mam problem. Myślę, że coś w puszcze z AF jest nie tak, bo raz z tym dobrze, raz z tamtym. Miał ktoś może taki problem?