Strona 25 z 42 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 417

Wątek: Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM Olympus

Marcin510
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez The z00m Zobacz posta
    Ja kupiłem dzisiaj na lotnisku Practical Photography (prawdopodobnie angielska bibuła bo płaciłem w EUR, ale cena na okładce w funciakach). I szlak mnie trafił, że w Polsce nie można kupić takiego czasopisma. Zrobiło na mnie jak najlepsze wrażenie. Konkretnie, na temat i nawet z ocenami korpusów należało się zgodzić. Ciekawe porady. Cool. Cena to 3,70 funtów czyli nico ponad 6EUR. Na polskim poziomie cenowym i wyższym względem polskiego poziomie merytorycznym. Było warto...

to pisemko jest dostepne w pl, ja kupuje co miesiac
    maja to w Empiku, i pare innych ciekawych np outdoor photography

dinx6
    Gość
    Powracając do tematu, miałem tę Sigmę na testach przez tydzień. Napaliłem się na nią lekko, bo światełko, zakres, wiadomo. Niestety, nie jestem powalony. Być może to ten egzemplarz był nie teges, ale to potwierdza regułę.

Wady:
    -więcej niż połowa pstryków nie w punkt. FF lub BF, jak buk da
    -światło w pełni IMO użyteczne powyżej 2, wcześniej mydło
    -ponoć szybkiego AF'u też dziwnym trafem nie stwierdziłem, doostrzanie trwa i trwa
    -ciężka i duża

Zalety:
    -rysuje całkiem fajnie (jak już trafimy)
    -fajny zakres

Być może byłbym bardziej wyrozumiały, gdyby nie fakt posiadania ZD 50 2.0 który 30-tkę bije dosłownie pod każdym względem na łeb na szyję.

Czekam cierpliwie na naleśnika od ZD ze światełkiem 1,8 i ogniskową 24mm. Będzie?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Miałeś MZ walnięty egzemplarz...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Ja akurat miałem dylemat - Sigmy 24- czy 30mm? Teraz po pierwszych testach opowiadam się za opcją naleśnika. Z tego co tutaj wyczytałem, te sigmy raczej kiepskawo radzą sobie z łapaniem ostrości, a światełko poniżej 2.0 zazwyczaj równe jest mydełku :/

Nie wiem, dinx6, czy powstanie naleśnik 24mm/1.8, skoro czekamy teraz na 25kę (może i wyjdzie, tylko w nieco wyższym przedziale cenowym). Chociaż, gdyby Olympus wypuścił w miarę kompaktowe szkło (powiedzmy gabarytami i cenowo zbliżone do ZD 50mm/2), to nikt by się nie chyba obraził? Jeżeli byłoby ostre jak 50ka, to pewnie w okolicy powstało by parę nowych ołtarzyków dziękczynnych
    "There's no such thing as free titties"

dinx6
    Gość
    grizz- może i walnięty, ale coś dużo tych walniętych egzemplarzy krąży. a jak już są dobre, to się z czasem buntują. ja tam wolę ZD, raz a pewnie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Myślę sobie czasami o tej Sigmie, ale dużo sprzecznych informacji nie pomaga. Nie lubię kupować czegoś co działa sobie jak chce i kiedy chce...
    Z kolei Leica 25 1.4 kosztuje 2x więcej i jest ogromna a nieliczne stałki Zuiko albo za długie albo za ciemne...

dinx6
    Gość
    ja się już z Sigmy definitywnie wyleczyłem. niby 3-stka jest 2 x razy tańsza niż Lejka (choć tu jest szerzej) ale to żaden argument. a najbardziej "pocieszające" jest to, że jak się już trafi dobry egzemplarz to ten się lubi rozjustować z czasem. z żadnym zuiko takich problemów- odpukać - nie miałem.

kiedyś nawet słyszałem, że Sigma do Olków jest najlepiej dopracowana bo to otwarty system bla bla a taki Canon nie udostępnia swoich danych i fabryka klepie "na oko". senkju.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Ja to mam jednak pecha - nic nie wiedziałem o tych problemach przed zakupem, a jak mi się Sigma trafiła to bezusterkowa

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Moja ma czasem odchyły ale jak juz chodzi to śmiga jak talala a ostrośc i reszta jak dla mnie miodnaaa
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Moja ostatnio tylko raz na kilkaset fotek nie wyostrzyla poprawnie... Eh, Sigma ma piekne zabarwienie, niestety za to ją uwielbiam
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.