Na poczatku zrobilam fotki z i bez filtra, nie widzialam roznicy, wiec mam i uzywam. Blikow nie zlapalam do tej pory, a robilam pod boczne swiatlo, pod okna - kit dawno lapal i bez filtra.
Na poczatku zrobilam fotki z i bez filtra, nie widzialam roznicy, wiec mam i uzywam. Blikow nie zlapalam do tej pory, a robilam pod boczne swiatlo, pod okna - kit dawno lapal i bez filtra.
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
u mnie dziala tak samo sigma 150mm 2.8, ale jak jest dobre swiatlo to krocej doostrza, zalezy od swiatla, czasem pyknie raz ale czasem 3 lub nawet 4 popyka
i jest wolna w kreceniu silnikiem, ale chinol mi napisal
ze to jest makro i to bedzie ostrzyc wolniej od kita jak mu napisalem ze jest 2x wolniej lub gorzej
kit robi prt i gotowea sigma kreci kreci, potem pyk pyk pyk
szybciej przesune po calej skali recznie gdy jest na drugim koncu
przekonania o mydleniu, o problemach z FF BF biora sie chyba z tego
ze ta sigma ma po prostu krotka glebie, wystarczy lekko ruszyc aparatem aby punkt ostrzenia byl w innym miejscu
u mnie na 2.8 150mm glebia jest przy makro baaardzo mala i jest ten sam problem, naostrzy dobrze, ale minimalny ruch i moze nie trafic, ale tak musi byc, trzeba by dac duze F zeby zwiekszyc glebie ale nie po to kupuje sie taki obiektyw
na dodatek fokus w olkach (poza e3) tez sie chyba przyczynia do tego problemu
Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 25.04.08 o 01:35
Sigma 150/2.8 jest ostra jak żyletka.
Miałem to szkiełko i jego właściwościom optycznym nie mogę niczego zarzucić.
Oczywiście, ostrzy nie najszybciej bo jest obiektywem macro jednak przełącznik zakresu sporo pomaga. Zaleta jest, że jest cichutko w porównaniu np do Zuiko 50 f/2.
A papierowa głębia ostrości przy 150mm (300 po cropie) to normalka, zresztą i tak używanie pełnej dziury prz zdjęciach makro jest bez sensu.
Dokładnie się z tym zgadzam... Ostrzy cichutko, i jeżeli kolejne ostrzenia wypadają blisko siebie to idzie szybko i bezbłędnie. Moje 150 ma największy problem przy szybkim przerzucie ostrzenia na obiekt bliżej - np. mniej niż w połowie dystansu ostatniego ostrzenia - wtedy tak bezradnie jedzie po całym zakresie... Trzeba jej łapką kapkę pomóc...
Zdarzyło mi się jednak kilkukrotnie, że AF dostał dziwnego laga ( ja na migawkę a ten myśli i dopiero rusza), albo wręcz nie chce wystartować i trzeba popchnąć... Raz też nie ruszył w ogóle - tylko malutkimi kroczkami (pyk-pyk) zaczął jechać, kroczek stop, kroczek, stop. Najbardziej mnie ten lag denerwuje bo bez niego to by ostrzyła huraganowo, a tak to powiedzmy czas ostrzenia na poziomie być może słabszym niż 14-54.
Poprawi się z czasem, czy raczej wadliwy egzemplarz mi się trafił? Za poprawi przemawia fakt, ze chyba jednak po całym dniu zabawy zaczyna jednak lepiej chodzić - albo to ja się przyzwyczajam.
Jedno jest jednak pewne. Może i wolno, ale ostrzy mi dokładnie tam gdzie chcę... I to z recyzją taką, że mi szczena opada...
Ostatnio edytowane przez Morley ; 1.05.08 o 00:00
E1 & G1 | Lublin nad łąką przysiadł. Sam był. I cisza.
...był Olek jest A6000
waga to prawie 0.5 kg, jest spory, ale które 1.4 jest małe (no może jakieś szkiełka do dalmierzówek, ale i tu wątpię, trzeba pamiętać, że skilniczek też muszą gdzieś upchnąć) ? Z E3 wygląda nobliwie, a z E300 też dość dobrze![]()
Ostatnio edytowane przez dzemski ; 1.05.08 o 13:50
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
No to jest kurde jednak kawał szmela - 150 mm wygląda na takiego i jak chwycisz w rękę to nie ma zaskoczenia. 90 dkg waży!Połącz to teraz z "pancernym dziadkiem" załóż na wierzch FL50 dodaj gripa pod spód i wyglądasz jak zza czołgu... :]
A poważniej ciężar 150 mm na E1 rozkłada się bardzo ładnie, z ręką pod obiektywem masz wrażenie dobrego wyważenia, nie leci na mordę,a nie korpus go nie wyłamuje do góry. NIe, jeżeli chodzi o wagę to może i sporo, ale na pewno wygodnie
NO, ale to nie w tym temacie. Jeżeli chodzi o 1.4 to przyznam, ze mnie ta loteryjność jakoś nie odstrasza. Serwis Sigmy trąbi na prawo i lewo w sieci, że kalibruje więc chyba nie ma problemu... Raczej wyposażę się i w taką stałkę.
E1 & G1 | Lublin nad łąką przysiadł. Sam był. I cisza.
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
Poczekaj kilka dni to napiszę Ci parę słów o Marumi Lens Protect DHG. Teoretycznie powinno być jeszcze lepiej niż w przypadku WPC, a cena ta sama.
Gdyby nie ta loteryjność, to warto byłoby się zastanowić nad takim APO 120-300/2,8 HSM. Ponoć najlepszy zoom tej klasy po AS-F 200-400/4,0 VR. Tylko ta niepewność...![]()
Ostatnio edytowane przez th3big ; 12.05.08 o 23:11