Strona 28 z 42 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 417

Wątek: Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM Olympus

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Na poczatku zrobilam fotki z i bez filtra, nie widzialam roznicy, wiec mam i uzywam. Blikow nie zlapalam do tej pory, a robilam pod boczne swiatlo, pod okna - kit dawno lapal i bez filtra.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Marcin510
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dinx6 Zobacz posta
    alakin- faktycznie masz tak szybką tę Sigmę? bo dla mnie to ona była zdecydowanie wolniejsza nawet od ZD 35mm, właśnie przez to doostrzające prrr... prrrrr... prrrrrrr....
    u mnie dziala tak samo sigma 150mm 2.8, ale jak jest dobre swiatlo to krocej doostrza, zalezy od swiatla, czasem pyknie raz ale czasem 3 lub nawet 4 popyka

i jest wolna w kreceniu silnikiem, ale chinol mi napisal
    ze to jest makro i to bedzie ostrzyc wolniej od kita jak mu napisalem ze jest 2x wolniej lub gorzej

kit robi prt i gotowe a sigma kreci kreci, potem pyk pyk pyk
    szybciej przesune po calej skali recznie gdy jest na drugim koncu

przekonania o mydleniu, o problemach z FF BF biora sie chyba z tego
    ze ta sigma ma po prostu krotka glebie, wystarczy lekko ruszyc aparatem aby punkt ostrzenia byl w innym miejscu

u mnie na 2.8 150mm glebia jest przy makro baaardzo mala i jest ten sam problem, naostrzy dobrze, ale minimalny ruch i moze nie trafic, ale tak musi byc, trzeba by dac duze F zeby zwiekszyc glebie ale nie po to kupuje sie taki obiektyw

na dodatek fokus w olkach (poza e3) tez sie chyba przyczynia do tego problemu
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 25.04.08 o 01:35

rocco
    Gość
    Sigma 150/2.8 jest ostra jak żyletka.
    Miałem to szkiełko i jego właściwościom optycznym nie mogę niczego zarzucić.
    Oczywiście, ostrzy nie najszybciej bo jest obiektywem macro jednak przełącznik zakresu sporo pomaga. Zaleta jest, że jest cichutko w porównaniu np do Zuiko 50 f/2.
    A papierowa głębia ostrości przy 150mm (300 po cropie) to normalka, zresztą i tak używanie pełnej dziury prz zdjęciach makro jest bez sensu.

| OlyJedi Awatar Morley
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dokładnie się z tym zgadzam... Ostrzy cichutko, i jeżeli kolejne ostrzenia wypadają blisko siebie to idzie szybko i bezbłędnie. Moje 150 ma największy problem przy szybkim przerzucie ostrzenia na obiekt bliżej - np. mniej niż w połowie dystansu ostatniego ostrzenia - wtedy tak bezradnie jedzie po całym zakresie... Trzeba jej łapką kapkę pomóc...

Zdarzyło mi się jednak kilkukrotnie, że AF dostał dziwnego laga ( ja na migawkę a ten myśli i dopiero rusza), albo wręcz nie chce wystartować i trzeba popchnąć... Raz też nie ruszył w ogóle - tylko malutkimi kroczkami (pyk-pyk) zaczął jechać, kroczek stop, kroczek, stop. Najbardziej mnie ten lag denerwuje bo bez niego to by ostrzyła huraganowo, a tak to powiedzmy czas ostrzenia na poziomie być może słabszym niż 14-54.

Poprawi się z czasem, czy raczej wadliwy egzemplarz mi się trafił? Za poprawi przemawia fakt, ze chyba jednak po całym dniu zabawy zaczyna jednak lepiej chodzić - albo to ja się przyzwyczajam.

Jedno jest jednak pewne. Może i wolno, ale ostrzy mi dokładnie tam gdzie chcę... I to z recyzją taką, że mi szczena opada...
    Ostatnio edytowane przez Morley ; 1.05.08 o 00:00
    E1 & G1 | Lublin nad łąką przysiadł. Sam był. I cisza.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Morley Zobacz posta
    Jedno jest jednak pewne. Może i wolno, ale ostrzy mi dokładnie tam gdzie chcę... I to z recyzją taką, że mi szczena opada...
    I to jest wlasnie ciekawe ze Sigmy jeden obiektyw ostrzy dokladniej a inny to loteria (zreszta firma ta slynie z loteryjności).
    A jak z wagą tego obiektywu ? Gdzies wyczytalem ze jest dosc duzy i ciezki przez co nieporeczny... przynajmnie w stosunku do Sigmy 105'tki...
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    waga to prawie 0.5 kg, jest spory, ale które 1.4 jest małe (no może jakieś szkiełka do dalmierzówek, ale i tu wątpię, trzeba pamiętać, że skilniczek też muszą gdzieś upchnąć) ? Z E3 wygląda nobliwie, a z E300 też dość dobrze
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 1.05.08 o 13:50

| OlyJedi Awatar Morley
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No to jest kurde jednak kawał szmela - 150 mm wygląda na takiego i jak chwycisz w rękę to nie ma zaskoczenia. 90 dkg waży! Połącz to teraz z "pancernym dziadkiem" załóż na wierzch FL50 dodaj gripa pod spód i wyglądasz jak zza czołgu... :]

A poważniej ciężar 150 mm na E1 rozkłada się bardzo ładnie, z ręką pod obiektywem masz wrażenie dobrego wyważenia, nie leci na mordę,a nie korpus go nie wyłamuje do góry. NIe, jeżeli chodzi o wagę to może i sporo, ale na pewno wygodnie

NO, ale to nie w tym temacie. Jeżeli chodzi o 1.4 to przyznam, ze mnie ta loteryjność jakoś nie odstrasza. Serwis Sigmy trąbi na prawo i lewo w sieci, że kalibruje więc chyba nie ma problemu... Raczej wyposażę się i w taką stałkę.
    E1 & G1 | Lublin nad łąką przysiadł. Sam był. I cisza.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta

Używacie tego filtra załączonego jako "gratis"? Myślę coby zapodać Marumi WPC Slim, ale może ktoś ma pochlebne opinie o tym filtrze Sigmy...?
    Ja nie miałem filtru i z powodu ''okazji'' (30zł) kupiłemtaki jaki dają w gratisie. Na razie nie stwierdzam jakich kolwiek problemów. A ten obecny ''gratis'' to dodanie 100zł do wcześniejszej ceny

Pozdrawiam.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

th3big
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    Myślę coby zapodać Marumi WPC Slim...
    Poczekaj kilka dni to napiszę Ci parę słów o Marumi Lens Protect DHG. Teoretycznie powinno być jeszcze lepiej niż w przypadku WPC, a cena ta sama.

Cytat Zamieszczone przez kisi Zobacz posta
    I to jest wlasnie ciekawe ze Sigmy jeden obiektyw ostrzy dokladniej a inny to loteria (zreszta firma ta slynie z loteryjności).
    Gdyby nie ta loteryjność, to warto byłoby się zastanowić nad takim APO 120-300/2,8 HSM. Ponoć najlepszy zoom tej klasy po AS-F 200-400/4,0 VR. Tylko ta niepewność...
    Ostatnio edytowane przez th3big ; 12.05.08 o 23:11