Przynajmniej masz problem z jednym obiektywem u mnie obydwa z kitu nie ostrza odpowiednio.
Chyba tez będzie trzeba serwis pomęczyć.
Przynajmniej masz problem z jednym obiektywem u mnie obydwa z kitu nie ostrza odpowiednio.
Chyba tez będzie trzeba serwis pomęczyć.
Witam
Znalazłem taką informację: "Stefa ostrości rozciąga sie na mniej więcej jena trzecia przed i dwie trzecie za punktem nastawienia ostrości"
źródło: Peter K. Burian, Robert Caputo "Szkoła fotografowania National Geographic", str.19, 4 akapit. Potwierdzają to rysunki na wspomnianej stronie i paru innych - wykluczyłbym więc nieświadomą pomyłkę autorów lub błąd tłumacza.
Z doświadczenia własnego - przed zmianą firmware obiektywów na 1.2 ostrzyły idealnie w środek - używając wymienionego na początku wątku testu otrzymałem obraz gdzie środkiem obszaru ostrości była kreska na którą tę ostrość ustawiałem.
Po wymianie firmware obiektywy reagują zgodnie z zacytowanym fragmentem książki (też to czytały czy co ????).
Postaram sie powtórzyć pomiar (niestety już tylko z firmware 1.2) - jeśli będzie odbiegał od tego co napisałem to sie pokajam.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez najaro ; 19.04.08 o 23:16
O ile mi wiadomo, takie są prawa optyki. Przy każdym obiektywie i przesłonie jak ustawimy na coś ostrość, to istnieje taka proporcja głebi ostrości w jedną i drugą stronę. Inna sprawa, na co naprawdę wyostrzy nam aparat
Szczerze mówiąc, to nie sądziłem, ze takie problemy istnieją. Sądziłem, że jak na coś ustawiamy ostrość, to musi to być ostre na zdjęciu. Do niedawna jechałem na starym canonie T70, z dużą i jasną matówką, miodzio do MF
Czy te problemy mogły mieć też stare analogowe lustrzanki AF? Tam nie zmieniało się firmware.
Teraz chcę kupić lustrzankę AF (myślę o Olympusie) i jestem trochę zszokowany. Czy u innych użytkowników jest ok, sprawdzaliście?
Każdy AF może mieć takie problemy. I problemem może być sam czujnik, który źle dokonuje pomiaru ostrości albo mechanizm poruszający soczewkami, który może działać nieprecyzyjnie. Albo jedno i drugie. Ale tak się dzieje tylko w wadliwych egzemplarzach.
A macie gdzies link do kart testowych? Moja e-500 tka cos mi zaczela szalec. Na bliskich AF dziala idealnie ale na odleglosciach to gubi ostrość. Jakby ktoś miał linka do kart testowych byloby milo.Z gory dzieki
w tym temacie powinno coś być https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=2936
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Witam.
To jest tutaj, http://focustestchart.com/focus21.pdf.
Pozdrawiam.
Olympus E-510 Double Kit, Zuiko Digital 14-54mm, Samyang 500mm F6.3 i nadal Olympus Camedia C-4000 ZOOM + KING UV 52 mm.
Obiektyw przysłali dzisiaj.
Pierwszy plus, termin został dotrzymany.
Drugi plus, zapomniałem zdjąć przy wysyłce filtr UV, nie zgubili.
Trzeci, hmmmm na oko wydaje się być lepiej, jutro sprawdzę.
Jeśli to skorygowali to ........
Olympus E-510 Double Kit, Zuiko Digital 14-54mm, Samyang 500mm F6.3 i nadal Olympus Camedia C-4000 ZOOM + KING UV 52 mm.