Strona 6 z 17 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 170

Wątek: Ostrość w E-510

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zrobiłem przed chwilą test na karcie, żeby sprawdzić odległość jaką mierzy AF (510).
    Powtórzyłem go 3-krotnie.
    Wyszło mi, że przy 2 m (od centrum karty na FF/BF do gwintu na statyw i na tej samej wysokości ) exif dla 70-300 pokazuje ok. 2,08 przy 70 mm i 2,03 przy 300 mm.
    Dziwne zwłaszcza że mam FF a nie BF.

I jeszcze jeden test dodatkowo z MF w trybie LifeView gdzie starałem się ustawić ostrość ręcznie na ekranie 7x.
    Wychodzi na to, że na 70 mm oszukuje 8 cm i potem w miarę zoomowania oszustwo zmniejsza sie do 3 cm. Ciekawe ze przy tych 3 cm wg exifa nie ma juz FF. W praktyce tam gdzie exif pokazuje 208 cm jest 200 cm a zdjęcie robi na 194 cm. A jak exif pokazuje 203 to zdjęcie wychodzi prawie w punkt (199,.
    Ponizej porownanie 2 fotek jedna z AF druga manualna w trybie LV.

----------------AF-----------MF
    Exif:----------207 cm-------217 cm
    odleglosc: ----200 cm-------200 cm
    wyni ok.:-----196 cm--------200 cm
    AF:
    http://puchan.republika.pl/AF-wizjer.jpg
    MF:
    http://puchan.republika.pl/MF-LifeView.jpg
    Exify:
    http://puchan.republika.pl/exif01.jpg

Aneks do testów.
    Test na 6.5 m przy podobnym oświetleniu wykazał coś odwrotnego. Tzn. FF dalej był ale exify pokazywały tym razem mniej niż te 6.5 m i pokrywały się z rezultatem na zdjęciu.
    Czyli odległość 6.5, exif 5,8 rezultat na fotce FF na ok. 5.8. Celem tym razem nie była karta tylko kolorowe pudełko.
    Wyszedłem na ogródek i w pełnym słońcu zrobiłem test z 10 m.
    Biała butelka z kolorową nalepką na tle ciemnego garażu. No i cały misterny plan w....
    Ostrość złapał w punkt przy 70 mm a przy 300 jak było z lekkim FF. Wychodzi na to że AF musi mieć dużo światła. Tylko nie wiadomo czy to wada czy taka konstrukcja...
    Ostatnio edytowane przez puchan ; 13.04.08 o 15:29

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Aj:/

Napisz to jeszcze raz. Tylko przeczytaj przed wysłaniem.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Aj:/

Napisz to jeszcze raz. Tylko przeczytaj przed wysłaniem.
    Sorry, nawyki z maka.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Co ma mac, do fatalnego stylu? I wypowiedzi, którą trudno zrozumieć?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Takaszi
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam, od razu powiem, że nie wiem czy mam rację, ale wydaje mi się, że jeżeli głębia ostrości zawarta w przedziale powiedzmy 40 mm, rozkłada się w proporcji 1/3 przed punktem ostrzenia, a 2/3 za to jest to do przyjęcia, w obiektywach o ogniskowej do ok. 100mm (14-42, 14-54, 14-45). W tele myślę, że powinno byś ½ przed i ½ za punktem ostrzenia, natomiast w makro 2/3 przed i 1/3 za punktem ostrzenia. Nigdzie nie mogę wyczytać jaka jest norma, o ile w ogóle jakaś jest. Natomiast na ta takie „definicje” natknąłem się na przeróżnych stronach www. Jeżeli, źle myślę to mnie wyprostujcie.
    @puchan A co do różnicy we wskazaniach pomiaru odległości to powiem tak. Jeżeli nie masz dalmierza laserowego to pomiar odległości przyrządem optycznym jest trudny, pogadaj z jakimkolwiek geodetą. A po ciemku w stosunku do elektroniki, czułe ludzkie oko i tak nie widzi ostro. Niestety. A lustrzanka???? Dla tego jasne obiektywy tyle kosztują, a jasne tele to ..............
    Ostatnio edytowane przez Takaszi ; 14.04.08 o 14:19
    Olympus E-510 Double Kit, Zuiko Digital 14-54mm, Samyang 500mm F6.3 i nadal Olympus Camedia C-4000 ZOOM + KING UV 52 mm.

| OlyJedi Awatar Takaszi
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Wiosenna nadzieja. ;-)

Mam wieści z serwisu, obiektyw powedrował do Czech. Teoretycznie powinien być 24 u mnie. Zobaczymy?
    Olympus E-510 Double Kit, Zuiko Digital 14-54mm, Samyang 500mm F6.3 i nadal Olympus Camedia C-4000 ZOOM + KING UV 52 mm.

fotolek
    Gość

Ostrość w E-510

Pragnę siędołaczyc do grona zadowolonych inaczej z E-510
    Kupilem E-510 jako dziesiaty z kolei aparat. Liczba dość duża ale fotografuję od 1958 roku. Kupiłem w lutym. Jako że pora nie była do fotografowania w plenerze, zapoznałem się szybko z obsługą nowego nabytku. Było to proste,poprzednim moim aparatem był Panasonic FZ30, też prawie lustrzanka.
    Dysponując wolnym czasem czytałem uważnie peany o olku. Sprawdziłem Zuiko 14-42 iokazał się niecentryczny (tylna soczewka przesunięta do tulejki prowadzącej. Zadzwoniłem do serwisu, fachowiec oświadczył mi że krzywy obiektyw też robi zdęcia. Oddałem obiektyw do reklamacji u sprzedawcy. Obiektyw powrócił po 18 dniach w stanie w jakim oddałem.
    Podczas nieobecności obiektywu robilem pozostałymi obiektywami Zuiko 40-150 i Zuiko 70-300 testy na karcie "Focus test chart V2.00" Wynik testów okazał się: Tu brak mi okreslenia. Na pełnym otworze i w okolicy przy małych odległościach takie określenie jak hiperfokalna stracilo sens. Obraz był ostry
    ale tylko przed punktem ostrzenia. W miarę przymykania otworu i zwiększani odległosci nastepowała poprawa. Wyszło z tego że u cioci na imieninach
    to chyba zjęcia nie zrobię, a fotografować muszę najlepiej samoloty podczas lotu. Po powrocie podstawowego obiektywu pwtórzyłem testy. Wyniki jak poprzednio. Myślałe że może karta jest nieodpowiednia. Ułożyłem w formie karty 50 puszek po piwie i powtórzyłem testy na podobnyc zasadach. Wyniki jak poprzedni. Zapiołem do korpusu stary Helios 58f2, ustawiłe przysłonę 8 i wykonałem zdjęcie. Porównanie tej fotki z podobną wykonaną Zuiko 40-150
    z tymi samymi parametrami było na korzyść Heliosa.
    Zapakowałem więc całe pudełko i oddałe do poprawki wraz z opisem mojego szczęścia dołączyłem tęż dla dowodu dziesiątki testyowych fotek aby nie
    byló wątów. Skorzystałem z lekcji jaką dała mi poprzednia reklamacja wysłałem do BIura Olympus Polska moje dywagacje o serwisie i czekam.
    Jeżeli moja informacja ukaże się na forum, (może być pomocna dla innych)
    to po zakończeniu reklamacji podzielę się moją radością z forumowiczami.
    Na zakończenie ciekawostka. Do gwarancji dodana jest ulotka w której czytamy że jak piorun trfi w aparat to tracimy gwarancję a nie wiemy ile dni
    może trwać naprawa. Wiemy tylko zę w stoownym czasi. A co do jakości to
    chyba jak wyjdzie.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Przepraszam za niefortunną ortografię ale to moja pierwssza wizyta i zbyt pochopnie przed sprawdzenie tekstu wciśnąłem Zatwierdź.
    Przyrzekam poprawę.
    Ostatnio edytowane przez fotolek ; 17.04.08 o 13:53 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ten fachowiec od krzywego obiektywu, to był gość z Olympus Polska ??
    aż mi sie nie chce wierzyć
    /*...................*/
    /* ...........................*/

qbic
    Gość
    Wszędzie sie zdarzają wpadki, natomiast w tekst o krzywym obiektywie trudno mi uwierzyć. Jakby co pewnie łatwo sprawdzić bo w większości miejsc rozmowy są nagrywane - gość powinien stracić pracę.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotolek Zobacz posta
    Ułożyłem w formie karty 50 puszek po piwie i powtórzyłem testy na podobnyc zasadach.
    To mnie zabilo w tym tescie. Czy zaraz po spozyciu robiles ten test,czy moze zbierasz puszki.Moze brak opanowania "ciemni na kompie".

Gostek z Olympusa powiedzial prawidlowo.Kazdym mozna robic,nawet niesprawnym,tylko czy efekty nas zadowola.