Witam wszystkich !
Mam problem z ustawieniem ostrości w swoim aparacie i pytanie czy w zdjęciu ktore dodałam to jest już max jakie można osiągnąć w c-765 ?
Witam wszystkich !
Mam problem z ustawieniem ostrości w swoim aparacie i pytanie czy w zdjęciu ktore dodałam to jest już max jakie można osiągnąć w c-765 ?
Nie jest taka zla ta GO na tym zdjeciu. Mysle ze wiecej ten aparat wyciagnie.
tym kompaktem da się robić ładne portrety z piękną GO , po co Ci ostrzenie na mx , w ogóle o co chodzi. na moim podrasowanym monitorku CRT jest za ostro !!!!
Chodzi mi o to,że jest to najostrzejsza fota jaka udało mi się wykonać po wielu wielu próbach ( z wyjątkiem makro) i wszędzie gdzie nie wyślę zdjęcia do oceny to piszą "szkoda,że ostrość uciekła". I faktycznie jak porównam z innymi fotami to moje są nieostre . Zdaje sobie sprawę ,że są dużo lepsze aparaty i dlatego pytam czy tym nie da sie więcej osiągnąć.Zamieszczone przez robin102
Pozdrawiam
fotka jest lekko za ostra . Oly c 765 rysuje jak żyleta , może masz spier... , albo cos z montorem , albo wymaganie za duże. A nie myli Ci się czasem ostrosc z poruszonym zdjeciem na długim czasie ??? bo tam zomm ma chba 380 mm o ile pamietam , a do tego statyw niezbędny jest. Wrzuć w oddzielnym wątku te nieostre fotki- obadamy co i jak
Co do kolorowej fotki tu jest oryginał, ponieważ tło jest nieciekawe za pomoca Photoshopa zmieniłam i wysłałam do oceny , no i pierwsza uwaga dotyczyła ostrości.
w drugiej sama widzę, że jest nieostra , bo była za ciemna. Myślę , że aparat jest dobry tylko ja nie umiem go dobrze ustawić do panujących warunków, zwłaszcza w mieszkaniu.
Fotki są ostre jak żyleta , tyle ,że płaszczyzna ostrości nie przebiega tam gdzie byś chciał. AF czasami lubi sobie poszaleć (często). AF ustawia ostrosć na różnice w kontraście około 30 procentową . Musisz po prostu nauczyć się , zrozumieć go i łapać punkty do ostrzenie te które Ty chcesz , a nie aparat. Poza tym jak chcesz mieć mniejsza GO i trochę rozmyte tło to dawaj większą ogniskową i otwieraj na max dziurkę. (f) Z czasem trzeba uważać co by nie zejść poniż ej1/50 bo rozmazańce mogą wyjść.
Powodzenia kolego.
W sumie ładne kadry Ci wyszły.
nie rozumiem po co ten tytul... do danej osoby na priva prosze![]()
Chcialbym napiac ze nie do mnie to nic nie napisze... tylko problem jest taki ze wogle nie wiem o co lata... czy to mamy oceniac czy co... (pewnie to jakis wyrwany kontekst z innego forum..)
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Jeromino sorry, mea culpa
Sprawa dotyczy wczorajszego wątku o ostrości w c-765 i sugestia o nowy wątek była od jednej z 2 osób, które w ogóle odpowiedziały na mój post. Jestem nowa i tak napisałam ,żeby szybko znalazła. Pozdrawiam
scalilem post!Zamieszczone przez bisag
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać