Strona 9 z 17 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 170

Wątek: Ostrość w E-510

| OlyJedi Awatar Harpo
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    W zasadzie wszystko już napisaliście, dodam krótko:
    - też na początku byłem "zawiedziony" ostrością w E510
    - już nie jestem: bardzo sobie chwalę tzw. "mydło", wystarczy korekta ma +2 w Olympus Master i obraz żyleta. A niekiedy wystarcza mi to "wyszło" bezpośrednio.
    - ktoś porównał E-410, ze ostrość w E-510 powinna być podobna (taka sama?).
    NIC bardziej mylnego - zobaczcie na testy 41- i 510, widać wyraźną przewagę E-410.
    jako, że E-510 jest bardziej "profesjonalny" - o ostrości decyduje fotografujący (celowa robota konstruktorów -gdzieś to wyczytałem).
    - kitowe obiektywy nie ostrzą tak samo: 14-42 jest lepszy

pzdr.
    "Amator martwi się o sprzęt,
    Profesjonalista martwi się o kasę,
    a Mistrz martwi się o światło."

Harpowe fotki

fotolek
    Gość

Koniec moich perypetii z FF/BF

Witam.
    Obiecałem cynk po zakończeniu moich kłopotów z ostrością w E510.
    Dzisiaj odebrałem mój zestaw dual kit z reklamacji. Opis poprzedni w poprzednich postach.
    A oto wyniki. Serwis twierdzi że niecentrycznym obiektywem można fotografować. Muszę przyznać że faktycznie na zdjęcia to nie ma szcególnego wpływu. Nieprostopadla do płąszczyzny matrycy oś optyczna obiektywu powoduje minimalne przesunięcie obrazu. Odległość krawędzi bocznych obrazu od punktu centralnego gdzie następuje skrzyżowanie promieni światła jest niewielka (niewiele się różni) i nie powinna stanowić problemu z ostrością.
    Jednak obiektyw nawet kitowy powinien być zmontowany poprawnie. Sprzedawca uwzgłędniając moje uwagi wymienił mi obiektyw na wolny od tej wady.
    Problem drugi to FF.
    FF dla wszystkich trzech obiektywów uniemożliwiał wykonanie fotek na otwartej przesłonie z zastosowaniem ninimalnych odległości.
    W miarę przymykania otworu i zwiększania odległości następowała poprawa.
    O hiperfokalnej nie mogło być mowy bo jej koniec był w punkcie ostrzenia.
    Po testach przeprowadzonych dzisiaj stwierdzam iż aparat pomimo
    użycia obiektywu 14-42 i 70-300 które nie były w reklamacji ostrzy prawidłowo z zachowaniem prawidłowej hiperfokalnej za i po. Obiektyw 40-150 też ostrzy prawidłowo. Pomimo mojej prośby serwis nie przysłał opisu naprawy. Wyniki reklamacji uważam za satysfakcjonujące.
    Mój osobisty nie autoryzsowany wniosek na temat problemu nieostrości w moim E510. Pomiar ostrości wykonywany jest przez układ celowniczy i system pomiaru. System ustawia środkowy człon obiektywu tak aby obiektyw dawał mu odpowiednio ostry obraz. Układ ten bywa czasami niefortunnie skojarzony z matrycą. Daje to w efekcie na matrycy obraz nieostry.
    Nie wydaje się ażeby błąd był w oprogramowaniu. A błędy w montażu obiektywu też powinny objawiać się dla całego zakresu odległości.
    Rada jest więc następująca. Zanim przypiszemy sobie niewiedzę i brak umiejętności starajmy się sprawdzić sprzęt, bo nie pomoże tu najdroższy obiektyw. Do każdego obiektywu musi być dobry korpus.
    I to by było na tyle.

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ja tez mam czasem tak ze przerzucam na dysk zdjecia i są nieco "rozmazane" ale tak jak napisał Harpo wystarczy +2 w Olympus Master i naprawte zdjecia sa tak ostre że mozna się o nie pociąć

Pozdrawiam

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Do fotolek. Wychodzi na to że nic nie robili z obiektywem tylko poprawili coś w body.
    Jesteś w stanie stwierdzić, że napewno nie wpisywali nowego softu? Może masz jakieś stare zapisy z exifa lub service menu żeby stwierdzić różnicę? Mam podobny problem, o którym szerzej jest wcześniej w tym wątku.

fotolek
    Gość
    Cześć Puchan.
    Jest tak jak napisałem w drugiej części postu.Mam program 1.3
    Zdjęcia robione przy L V były ostre co potwierdza moje przypuszczenia.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotolek Zobacz posta
    Cześć Puchan.
    Jest tak jak napisałem w drugiej części postu.Mam program 1.3
    Zdjęcia robione przy L V były ostre co potwierdza moje przypuszczenia.
    Dziś mam ładne słońce więc poszedłem popstrykać kwiatki swoim Zuiko 70-300.
    No i tu zaskoczenie na plus. Nie miałem już FF. Prawdopodobnie obiektyw lub AF musi mieć dużo światła żeby sprawnie ostrzyć. Szkoda, że w słabszym oświetleniu oszukuje potwierdzając ostrość nie tam gdzie trzeba. A może coś się wczoraj przestawiło (2 razy zmieniałem obiektyw przy włączonym body) gdzie przez 8 godz. na rowerze i 2 piwach trochę pokatowałem sprzęt.
    Fajnie, że ci zrobili to body. Dobrze jest robić zdjęcia nie zastanawiając się nad sprzętem i jego wadami. Trochę popstrykam tak jak mam i może też wyślę do serwisu z dokumentacją jak pisałeś. Ale to w środku lata kiedy nie ma co focić.

PS. Zrobiłem testy w słabym oświetleniu na karcie jak parę dni temu i nie mam już FF.
    Więc to nie ilość światła tylko jakieś zdarzenie losowe. Zmiana obiektywu przy włączonym body? A może jakiś zdalny upgrade przez satelitę...
    Ostatnio edytowane przez puchan ; 27.04.08 o 12:28

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Harpo Zobacz posta
    - ktoś porównał E-410, ze ostrość w E-510 powinna być podobna (taka sama?).
    NIC bardziej mylnego - zobaczcie na testy 41- i 510, widać wyraźną przewagę E-410.
    jako, że E-510 jest bardziej "profesjonalny" - o ostrości decyduje fotografujący (celowa robota konstruktorów -gdzieś to wyczytałem).
    Te testy były robione na jpegach przy ustawieniach domyślnych. W E-410 jest nieco wyższy poziom programowego wyostrzania właśnie przy takich ustawieniach. W RAWach, w których żaden soft nie mieli tak, jak jpegów, żadnego wyostrzania nie ma, więc są one takie same.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Tak z ciekawości, podepnę się z pytaniem: czy w E-510 przy okazji aktualizacji firmware dodali w końcu pośrednie ISO czy zostało po staremu ze skokiem co 1EV (100, 200, 400, 800, 1600)?

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ech KarooL widzę, że Cię nosi,... przymierzasz sie >??? do 510 ? No jest super tania, ale zaraz będzie 520
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar Takaszi
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Po naprawie.

To jest pierwsza seria zdjęć testowych po naprawie obiektywu 14-42. Zdjęcia karty testowej postaram się zrobić po pracy.
    Moim okiem jest lepiej, ale lepiej to już nie będzie, chyba.
    Tak w skali od 1 do 6 to tak na 4 no może 4,5.

Oceńcie sami, może jestem optymistą, a może się czepiam,
    proszę o opinie.
    Olympus E-510 Double Kit, Zuiko Digital 14-54mm, Samyang 500mm F6.3 i nadal Olympus Camedia C-4000 ZOOM + KING UV 52 mm.