Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 170

Wątek: Ostrość w E-510

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    zibi:

po prostu pytam z ciekawości czy przy którejś tam poprawce przypomnieli sobie o wartościach ISO 500, 640, 1000, 1250...

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Takaszi Zobacz posta
    To jest pierwsza seria zdjęć testowych po naprawie obiektywu 14-42. Zdjęcia karty testowej postaram się zrobić po pracy.
    Moim okiem jest lepiej, ale lepiej to już nie będzie, chyba.
    Tak w skali od 1 do 6 to tak na 4 no może 4,5.

Oceńcie sami, może jestem optymistą, a może się czepiam,
    proszę o opinie.
    co że nie ostro jest ?
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar Takaszi
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    co że nie ostro jest ?
    Acha, tak jakoś to widzę. Jeżeli wydziwiam to mnie wyprostuj, a może mam coś z oczami. Jeżeli nie to co na to poradzić?
    Ostatnio edytowane przez Takaszi ; 29.04.08 o 09:18
    Olympus E-510 Double Kit, Zuiko Digital 14-54mm, Samyang 500mm F6.3 i nadal Olympus Camedia C-4000 ZOOM + KING UV 52 mm.

| OlyJedi Awatar Takaszi
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

A teraz zdjęcia z tablicy

Wygląda na to, że Serwis Olympusa stalął na wysokości zadania , Wypada tylko publicznie podziękować, co niniejszym czynię i polecić, wszystkim w opałach.

Pozdrawiam.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4292354P4292354001.jpg
Wyświetleń:	551
Rozmiar:	2,79 MB
ID:	3983  
    Olympus E-510 Double Kit, Zuiko Digital 14-54mm, Samyang 500mm F6.3 i nadal Olympus Camedia C-4000 ZOOM + KING UV 52 mm.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar sikor
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sikor Zobacz posta
    A czy możesz podać jakiś opis odnośnie wyostrzania kanałowego, jakiś link.

Też od niedawna jestem posiedaczem E510 i też miałem podobny problem. Skończyło się na wizycie w serwisie. Po odebraniu z serwisu jakby lepiej, ale ...
    Mam wrażenie że to mydlenie to wina obiektywu. Zastanawiam się nad wypożyczeniem jakiegoś dobrego szkła i wtedy mały teścik teścik, porównanie.
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Co do ostrzenia kanałowego (i przy okazji automatyzacji tego procesu) to tutaj jest niezły tutorial (mam nadzieje, że mogę tutaj podać taki link):

http://www.cyberfoto.pl/edycja-zdjec...trzanie-ps.htm

A odnośnie ostrości... Ja też zauważyłem u siebie, że mój 14-45 (w E-500), jest mocno mydlany co jest to dość irytujące. Na początku myślałem ze po prostu mam tak niepewne ręce. Teraz zawsze ze statywu robie i dalej to samo. Później wykminiłem że może za duży otwór przysłony jest - przymknałem i dalej mydło Wydaje mi się ze to po prostu urok kita (nie wiem czy wszystkich czy mojego konkretnego egzemplarza). Mam jeszcze 40-150 (ten starszy) i na tych samych ogniskowych bije 14-45 na łeb jeśli chodzi o ostrość.

Do Autora wątku - ja też po przesiadce z kompaktu na lusto bylem, delikatnie mówiąc, zniesmaczony moimi tworami ostrość też nie zachwycała...
    Odświeżę trochę ten wątek.
    Chyba miałem rację, co do obiektywów. Wypożyczyłem dwa obietywy Sigmy: 55-200 i 105 Makro. Ostrość była OK . Makro, portret, pejzaż, wszystko było ostro tak jak chciałem. Obiektyw ZD14-42 kit jest do ...
    Zaczynam zbierać na nowy (najlepiej na dwa ZD14-54mm 1:2.8-3.5 i ED50mm 1:2.0 Makro, ale dopiero jak je sprawdzę ). Sigma 105 Makro jest świetna, tylko trochę za "długa".
    Ostatnio edytowane przez sikor ; 5.05.08 o 21:27
    OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sikor Zobacz posta
    Obiektyw ZD14-14 kit jest do ...
    Gdybys zaznaczyl,ze Twoj jest niedobry to bym sie zgodzil.Jednak nie mozesz uogolniac.Ja swoje fotki robie tylko kitem i na ostrosc nie narzekam.Czasem jest az za dobra jak na kita.Kit w Olku to to samo co srednie polka w C i N.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Ostrość w e-510

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem aparatu E-510 wraz z dwoma kitowymi obiektywami (14-42 i 40-150). Niestety zauważyłam że ostrość ustawiana przy pomocy autofokusu jest niedokładna (front focus). Wysyłałem już 2 razy aparat wraz z obiektywami do serwisu. Niestety po każdym powrocie aparatu z serwisu sytuacja się nie polepszała. Co gorsza nigdzie nie mogę się dowiedzieć co dokładnie panowie w serwisie poprawiali w moim aparacie. Dodam że testowałem też ten aparat z obiektywem 14-42 pożyczonym od znajomego i efekt był ten sam. Czytałem wątek https://forum.olympusclub.pl/showthr...t=5408&page=12 ale tam problem ostrości wydaje się być mniejszy niż w moim przypadku. Oczywiście jeśli ustawię ostrość ręcznie wówczas jakość zdjęć jest idealna. Powiedzcie mi co mam dalej robić ???.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	oli1.JPG
Wyświetleń:	415
Rozmiar:	49,0 KB
ID:	7477   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	oli2.JPG
Wyświetleń:	411
Rozmiar:	62,9 KB
ID:	7479   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Kopia P1012324.JPG
Wyświetleń:	437
Rozmiar:	848,3 KB
ID:	7480  

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Jesli na każdej focie jest to samo i z każdym obiektywem, to aparacik jeszcze raz do serwisu (jesli na gwarancji). Jesli znów nic nie zrobią to żądaj wymiany na nowy (4 naprawa).

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Pokusil bym sie o taki test.Pobierz Ol Studio,podepnij aparat i z klawiatury zrob fotki.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Są dwie możliwości - Twój aparat ma Front Focus i serwis odstawił lipę albo nie testujesz tego tak jak trzeba - może tak być, że w stosunkowo słabym świetle AF nie trafia bo sobie nie radzi - zdarzało się takie zachowanie mojemu 14-45 chociaż nie było regułą.
    W pierwszym przypadku nie zrobisz nic innego niż dalsze parcie na serwis i tylko to można polecić. Chyba powinni po każdej naprawie odnotować ten fakt w gwarancji podając kod naprawy czy coś w tym stylu. Olympus ma telefonicznego doradcę technicznego (darmowy nr) - nie wiem czy on ma jakiś związek z serwisem ale możesz tam zadzwonić.
    Nie kwestionuję Twoich metod testowych, zrobiłbym jeszcze testy w dobrym świetle - na zewnątrz - jakiś mur z cegieł, płot itp.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook