Strona 7 z 17 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 170

Wątek: Ostrość w E-510

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez lucca Zobacz posta
    Gostek z Olympusa powiedzial prawidlowo.Kazdym mozna robic,nawet niesprawnym,tylko czy efekty nas zadowola.
    Aparatem z uszkodzoną/wypaloną matrycą tez można robić zdjęcia, co prawda wszystkie będą czarne... To już nie jest kwestia logiki, tylko podejścia do klienta.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez puchan Zobacz posta
    Takaszi, mam dokładnie tak samo przy 14-42 na tablicy. Potem radykalnie sie poprawia juz przy 18 mm. W 70-300 jest to plynne od mocnego FF przy 70 do akceptowalnego przy 300.

Co do danych z serwisowego menu :
    dla 14-42 (1.1) i E510 1.3
    B:1000
    U:1300 0001
    1310 0000
    C:1000
    A:0000
    L:1105 1220
    F -------
    M 1000 0000

dla 70-300 wszystko tak samo
    poza
    L:1100 1310

.
    Po upgradzie 14-42 z 1.1 na 1.2
    mam:
    L 1201 1220 czyli zmiana 1105 na 1201

| OlyJedi Awatar Takaszi
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gundi Zobacz posta
    włączając wysosttrzanie na +2 mam mam do bólu przeostrzone zdjęcia...

pieknie ostrzy nawet z kitem
    Cześć.
    W związku z rewelacyjnymi wynikami ostrzenia twojego sprzętu mam prośbę. Zrób testy obiektywów 14-42 – 40-150, wg zasady, maksymalnie otwarta przysłona kąt fotografowanej kartki 45 stopni i tak dla obu, reszta ustawień na auto. Odległość fotografowania musisz dobrać inną dla każdego obiektywu indywidualnie, ale to wiesz, więc nie będę truł. Da nam to odniesienie do porównań. Najważniejsze, że w stosunku do egzemplarza sklepowego, a nie super chiper wymuskanego do testów. Z góry dzięki.
    Olympus E-510 Double Kit, Zuiko Digital 14-54mm, Samyang 500mm F6.3 i nadal Olympus Camedia C-4000 ZOOM + KING UV 52 mm.

fotolek
    Gość

Ostrość w E-510

Witam
    Bardzo dziękuję Takaszi za rady. Tak właśnie zrobiłem. Wysłałem na płytce
    ponad 60 fotek. Olympus jako aparat jest naprawdę OK. Moje nieszczęście , trafił mi się felerny egzemplarz. Zastrzeżenia moje jak w poprzednim poście
    dotyczą potraktowania mnie przez serwis. Zrobiłem wszystko co możliwe w celu naprawy. O wynikach dam cynk.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam.
    Chciałem wykonać kilka fotek do zamieszczenia w necie, zrobiłem na auto i tak jak piszą przedmówcy - ostrości w tym miejscu gdzie powinna być brak.
    (obraz 009)

Jest to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa, może się nie znam.
    Ale z tego co czytam są jakieś problemy z obiektywami.
    Nie miałem jeszcze czasu wypróbować aparatu w plenerze ale jutro postaram się coś po cykać.

Czy ktoś może się podzielić informacjami jakie udziela serwis co do przyczyny takiego zachowania się sprzętu?

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa(chyba że to tylko u mnie widać na monitorze) mianowicie na zdjęciu (obraz 019) z niebem (na szybko cykane z okna) są jakieś dziwne pasy, na jasnym tle przynajmniej ja je widzę.
    Co to może być jeśli u was też występuje taki efekt?

PS. Przepraszam za tak wielkie zdjęcia ale wrzucam w oryginale, tak żeby było wiadomo co i jak.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    No nie wiem, tak mi się zdaje, że przewrażliwiony jesteś. Pasów na zdjęciu nie widzę - może wina mojego monitora (TFT) - a może Twojego
    Co do ostrzenia - ustaw sobie ostrzenie na jeden punkt - autofokus nie będzie głupiał, a Ty będziesz miał kontrolę na czym ostrzysz
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MałyCF Zobacz posta
    Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa(chyba że to tylko u mnie widać na monitorze) mianowicie na zdjęciu (obraz 019) z niebem (na szybko cykane z okna) są jakieś dziwne pasy, na jasnym tle przynajmniej ja je widzę.
    A to przejrzyj sobie zdjecia z innych puszek...

Ja te pasy widzę.., ale to raczej mój Monitor:/ Staruszek biedny 7 letni.
    Nawet na starych zdjeciach z e-1potrafi jakąś siateczkę zapodać.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Takaszi
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam.

PS. Przepraszam za tak wielkie zdjęcia ale wrzucam w oryginale, tak żeby było wiadomo co i jak.
    Witam. na LG FLATRON F700p pasów brak.
    Jest cacy.
    Olympus E-510 Double Kit, Zuiko Digital 14-54mm, Samyang 500mm F6.3 i nadal Olympus Camedia C-4000 ZOOM + KING UV 52 mm.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Z pasami to jednak musi być wina monitora.
    Po przyciemnieniu obrazu problem zniknął.

Takaszi czy serwis coś konkretnego odpowiedział na problem obiektywu?
    Czy tylko że został on wysłany do Czech?

| OlyJedi Awatar Takaszi
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Z pasami to jednak musi być wina monitora.
    Po przyciemnieniu obrazu problem zniknął.

Takaszi czy serwis coś konkretnego odpowiedział na problem obiektywu?
    Czy tylko że został on wysłany do Czech?
    Z przebiegu wcześniejszej rozmowy wywnioskowałem, że mają tego problemu więcej niż za zwyczaj. Ilości sztuk mój rozmówca nie podał. Stwierdził też, że to problem fabryczny i można to naprawić korygując ustawienia soczewek i ich synchronizację, cokolwiek to znaczy.
    Z drugiej rozmowy dowiedziałem się, że obiektyw jest wysyłany do Czech do naprawy i powinien być u mnie 24 kwietnia. Na obecną chwilę mogę się tylko martwić i zastanawiać, czy będzie na czas i czy go naprawią. Jeśli nie to czeka mnie kolejna przepychanka, o wymianę sprzętu na wolny od wad (nowy).