Poza jednym w rowie , który jest na pewno nieruchomy, inne też wyglądają statycznie.
A jakbyś naciskając migawkę i stając nieco z boku przejeżdżającego auta - "pojechał" aparatem wraz z samochodem? Rozjechane tło poprawi dynamikę zdjęcia....
Poza jednym w rowie , który jest na pewno nieruchomy, inne też wyglądają statycznie.
A jakbyś naciskając migawkę i stając nieco z boku przejeżdżającego auta - "pojechał" aparatem wraz z samochodem? Rozjechane tło poprawi dynamikę zdjęcia....
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Muszę to wypróbować ale ciężko będzie bo podczas rajdu nie mam drugiej szansy na zrobienie zdjęcia ale jak tylko będę miał dzień wolny to zapoznam się z tematem bo jestem ciekaw efektów![]()
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
3 jak najbardziej ok, 1 i 2 do śmietnika. Inaczej bym kadrował. Podbiłbym kolory i nieco większy kontrast. Auto w prawo skierowane i lekko w dół daje efekt "hamowania". Kadrowanie auta jadącego w lewo i w górę dodaje mu dynamiki. Choć są zdjęcia które łamią tę zasadę i są bardzo dobre.
Krzaki Ci przeszkadzają. Wyjdź z nich. Na to wysypane kamieniem poletko. Wystarczy by dobrze uchwycić auto w ruchu.
Załóż w słoneczny dzień filtr szary ND 4 lub 8. Czas do 1/60, stabilizacja w pionie tylko. Ciągnij za autem serią. Pojedyncze zdjęcia w takiej sytuacji = musisz mieć dużą wprawę.
Jeśli mogę, to pozwolę sobie swoja wersję wetknąc.
![]()
Ostatnio edytowane przez witwicky ; 16.07.15 o 16:17
Taci, o dici qualcosa che e meglio del silenzio.
---
Uczestnik I Rejsu PBO 2013 / Uczestnik II Rejsu PBO 2014 / Z Olympusclubem na Santorini / Golus Urlaub Racing Team / Buenos Aires - wczesna jesień, wczesną wiosną. / Sandomierz - czyli sprawdzamy dlaczego Ojciec Mateusz ma zawsze z górki? / Marrakech Express / Autobahn 1
Dziękuję za doradę jak chodzi o jakoś to mam brak stabilizacji w e 420 14/42to są tylko wersje testowe i wszystkie pójdą do kosza, najbliższy rajd 26 , jakiego programu użyć by uzyskać taki efekt jak ty pokazałeś ?
e420 + 14/42 nie przeszkadzaDasz radę. Nie byle jakie foty na tym forum znajdziesz z tego sprzętu. Po kolei:
- jeśli nie masz stabilizacji to przydałby się monopod bo wtedy nie będziesz miał zdjęć poruszonych w pionie. Jak nie masz monopoda to zostają domowe sposoby, oprzeć się o coś lub kogoś, sznurek do buta i przykręcić do aparatu,etc...
- w zależności od ilości światła dobierz czas, by wyszło Ci rozmycie. Przyda się filtr szary - te info pisałem powyżej. Trenuj na tej drodze przy różnym oświetleniu do bólu. Niejednego giga zdjęć przy tym wywalisz.
- Program obojętnie jaki. W każdym to zrobisz. Nie było tu żadnych egzorcyzmów. Użyłem darmowego Photo Editor-a. Podbiłem nasycenie kolorów, rozjaśniłem lekko, dodałem kontrastu. Wszystko na czuja i swoje oko. Zmniejszyłem do 1024 na długim boku i wyostrzyłem po zmniejszeniu.
---
Uczestnik I Rejsu PBO 2013 / Uczestnik II Rejsu PBO 2014 / Z Olympusclubem na Santorini / Golus Urlaub Racing Team / Buenos Aires - wczesna jesień, wczesną wiosną. / Sandomierz - czyli sprawdzamy dlaczego Ojciec Mateusz ma zawsze z górki? / Marrakech Express / Autobahn 1
Program super już w nim grzebie wielkie dzięki a jak chodzi o stabilizacje to będę kucał i opierał się pewnie o jakieś drzewo jak się znajdzie lub słup![]()
---
E-420 ma stabilizację - pogrzeb w menu. Jest opcja IS1, IS2, IS3. IS3 to pełna stabilizacja, te dwie pozostałe to musisz sprawdzić bo nie pamiętam
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||