W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Juz rozumiem . Zrobiłem jak piszesz i jest git. Teraz tylko czekam na smyczki bo do LX100 tez założę smyczkę.
Dzieki.![]()
Nie ustawiacie sobie sztywnego ISO???
A mieszasz wtedy wartością np. przysłony i widzisz co dzieje się z czasem (przy okazji właśnie program aparatu z czułością nie robi sobie co chce i masz jakąś możliwość panowania nad ustawieniami)... chociaż może to stałe iso (din, asa) mam z czasów analogów i klisz...
Ostatnio edytowane przez jarod69 ; 9.02.15 o 16:02
Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Dla mnie akceptowalny poziom szumów jest przy ISO100 (zarówno w XZ-2 jak i w eos 1ds), ale to takie indywidualne skrzywienie- bardziej psychiczne niż rzeczywiście widoczne na zdjęciach.
Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.
Tak. Przy EM10 mam ustawione ograniczenie ISO na maks. 6400. Takie ustawienie wynikało z testów ISO, z kt. wynikało, że powyżej tej wartości spadek jakości zdjęcia jest już widoczny. Robię zdjęcia bez względu na to czy jest słońce czy też nie, więc nie zawsze później odszumianie w programie daje pożądane rezultaty.
Tak. To jest mój zastępczy aparat i rzadko nim zdjęcia robię. Teraz EM10 jest w naprawie i stąd mój post. Jeszcze nie szukałem w necie czy jakiś test dla matrycy XZ-2 pod kątem ISO był robiony.
Nie wiem czy wystarczająco teraz objaśniłem wcześniejszą odpowiedź.
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Jeszcze żadnego testu matrycy aparatu nie przeczytałem i pewno nie przeczytam, bo bym na 100% żadnego aparatu nie kupił
Ja ogranicznik ISO ustawiam na podstawie własnych organoleptycznych testów.
The question is, who cares?
dla mnie to było ISO800