Strona 335 z 415 PierwszyPierwszy ... 235285325333334335336337345385 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3.341 do 3.350 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar Mike017
    Mieszka w
    Ełk / Płock
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria
    tak, będzie odpowiedni pod warunkiem że dokupisz jeszcze przejściówkę 52/55
    choć tańszym rozwiązaniem było by kupienie tulejki do minolty Z3 ( 7 zł )plus w/w pierścień

http://allegro.pl/tulejka-do-minolta...865577101.html

http://allegro.pl/redukcja-filtrowa-52mm-na-55mm-adapter-52-55-w-wa-i5030458276.html

w
    szystko razem 21 zł z przesyłką
    Ostatnio edytowane przez Mike017 ; 9.02.15 o 00:12

| OlyJedi Awatar Tomakinho
    Mieszka w
    PL Leszno
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Wielkie dzięki za szybką odpowiedz

Jd
    Gość
    Dla XZ-2 jedynym porządnym rozwiązaniem jest CLA-12 i TCON 17X. Przerabiałem zamienniki o średnicy 52 mm i na pewnym ogniskowych występuje straszna winieta kołowa. CLA 12 jest na całej długości o średnicy 55 mm niezbędnej aby nie występowała winieta. Tylko mocowanie do aparatu ma węższe. Natomiast zamienniki maja na całej długości średnicę 52 mm tylko na końcu jest rozszerzenie do 55 mm.
    Kup co Ci radzą ale abyś później nie żałował.
    A tak w ogóle gra nie jest warta zachodu i kosztów. Po założeniu tych urządzeń z aparatu robi się straszna pokraka.

PS Jak chcesz mieć szerszy zakres ogniskowych kup sobie Stylusa - 1
    Ostatnio edytowane przez Jd ; 9.02.15 o 10:39

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    83
    Moja galeria
    Wrzucałem zdjęcia XZ-2 do swojego wątku, tutaj dam jedno: czy Waszym zdaniem poprawnie jest technicznie? Coś mi nie pasuje, ale nie wiem co skopałem.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1260039_1.jpg
Wyświetleń:	657
Rozmiar:	569,9 KB
ID:	140435
    XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.

| OlyJedi Awatar Mike017
    Mieszka w
    Ełk / Płock
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Dla XZ-2 jedynym porządnym rozwiązaniem jest CLA-12 i TCON 17X. Przerabiałem zamienniki o średnicy 52 mm i na pewnym ogniskowych występuje straszna winieta kołowa. CLA 12 jest na całej długości o średnicy 55 mm niezbędnej aby nie występowała winieta. Tylko mocowanie do aparatu ma węższe. Natomiast zamienniki maja na całej długości średnicę 52 mm tylko na końcu jest rozszerzenie do 55 mm.
    Kup co Ci radzą ale abyś później nie żałował.
    A tak w ogóle gra nie jest warta zachodu i kosztów. Po założeniu tych urządzeń z aparatu robi się straszna pokraka.

PS Jak chcesz mieć szerszy zakres ogniskowych kup sobie Stylusa - 1
    Oj chyba wprowadzasz kolegę w błąd, bo w każdym przypadku, bez względu na zamontowaną tulejkę redukcyjną i tak można korzystać tylko z maksymalnego przybliżenia aparatu, żeby nie było widać wnętrza założonego zestawu. Nie mam oryginalnej przejściówki ale w wielu miejscach w internecie można przeczytać i zobaczyć to o czym piszę. Zresztą wystarczy zostawić na aparacie samą tuleję ( tę 52 mm ) by przekonać się że nie jest widoczna dla obiektywu.
    Ostatnio edytowane przez Mike017 ; 9.02.15 o 13:27

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Careme Zobacz posta
    Wrzucałem zdjęcia XZ-2 do swojego wątku, tutaj dam jedno: czy Waszym zdaniem poprawnie jest technicznie? Coś mi nie pasuje, ale nie wiem co skopałem...
    Podostrzyłeś po zmniejszeniu zdjęcia. Wygląda mi, że nie albo zdecydowanie za mało. Więcej jeśli chodzi o technikalia to nie widzę.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    A mógłbyś nieoświeconemu podpowiedzieć, dlaczego masz takie parametry zdjęcia:
    ISO 800
    przysłona f8
    czas 1/25 s ?
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

Jd
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Mike017 Zobacz posta
    ja oryginalny pasek zapiąłem do pokrowca a do aparatu przyczepiłem taki krótki nadgarstkowy który mieści się razem z aparatem w środku, dzięki temu jak wyjmuję aparat to futerał spokojnie wisi na szyji i nie ma problemu co z nim zrobić na czas zdjęć.
    Moze wyjaśnisz mi do czego doczepiłeś ten oryginalny pasek ??? Dzisiaj dotarł do mnie ten futeralik z tego samego źróła i nie ma na nim żadnych zaczepów aby dopiąć pasek.

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    83
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Podostrzyłeś po zmniejszeniu zdjęcia. Wygląda mi, że nie albo zdecydowanie za mało. Więcej jeśli chodzi o technikalia to nie widzę.
    Tak. Podostrzyłem jak zwykle, ale istotnie coś z ostrością mi nie pasuje.

Cytat Zamieszczone przez jarod69 Zobacz posta
    A mógłbyś nieoświeconemu podpowiedzieć, dlaczego masz takie parametry zdjęcia:
    ISO 800
    przysłona f8
    czas 1/25 s ?
    Priorytet przesłony był wybrany - reszta ISO i czas - dobrał sam aparat. Zdjęcie z ręki robione.
    XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.

| OlyJedi Awatar Mike017
    Mieszka w
    Ełk / Płock
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Moze wyjaśnisz mi do czego doczepiłeś ten oryginalny pasek ??? Dzisiaj dotarł do mnie ten futeralik z tego samego źróła i nie ma na nim żadnych zaczepów aby dopiąć pasek.
    na tylnej ściance futerału doszyte są małe uszka z materiału, (widać je na zdjęciu z linku który zamieściłeś) i za nie zaczepiłem metalowe końcówki paska które odczepiłem od aparatu

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	image-18587649-big.jpg
Wyświetleń:	183
Rozmiar:	39,5 KB
ID:	140437

P.S. być może zmyliła Cie konstrukcja pokrowca, w tym przypadku zapięcie na magnesy jest od tylnej strony aparatu, inaczej niż zazwyczaj, ale tak własnie przemyślany jest ten pokrowiec
    Ostatnio edytowane przez Mike017 ; 9.02.15 o 15:30

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów