Oczywiscie mozna, kwestia otwarta do dyskusji.
Odnioslem wrazenie, ze problemem jest, ze ktos daje 1,2 nie piszczac kompletnie dlaczego tak nisko ocenia zdjecia.
Nie daje to autorowi zdjecia mozliwosci poprawy, rozwoju.
Oczywiscie oceny 4,5 tez mozna komentowac, zawsze jest miejsce do poprawy i rozwoju, po prostu bardziej sensowne mi sie to wydawalo w przypadku nizszych ocen.
Choc z drugiej strony jak ktos da ocene niska, z czystej zlosliwosci to i tak sie do tego pewnie nie przyzna, nawet jesli bedzie musial dodac komentarz
Xz-2 || Ocena moich zdjec: Pierwsze koty za ploty... poczatki z fotografia
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Siedzę, piję kawę w knajpce pod zamkiem w Olsztynie na Jurze i czytam...
The question is, who cares?
Ostatnio edytowane przez apz ; 6.07.14 o 15:34
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Niczego nie chcę Ci odbierać. Po prostu wydaje mi się to dziwne. Jeślibym szukał systemu i rozważał np. Olka - zajrzałbym tu - i od razu do Galerii. Właśnie po to żeby zobaczyć co ten system potrafi.
Ja wiem, rozumiem - sympatia i atmosfera. Fajnie. Moim zdaniem to dziwnie wygląda i tyle. Nie bój się - wojen systemowych nie zamierzam prowadzić i onanistą sprzętowym także nie jestem.
C-740, SP550UZ, E-510, E-5 + dodatkowe zabawki
Moje wątki: Gryphoon'owe podwórko, Gryphoon w Australii, Łódź Bajkowa
Akcje: Spotting Okęcie - 6.01.2014
Ale fajny temat CzaRmax poruszył. Po lekturze dotychczasowych postów, pozwólcie zatem Waszmościowie, że i ja specjalista od zdjęć krzywych (zezowaty) i wstrząśniętych (ach ten rower) głos swój do dyskusji dołączę.
Nie ma złotego środka na poprawienie rzeczywistości w galerii forumowej, ale..............coś zrobić warto i każdy z Was chcąc swą cegiełkę dołożyć, może mieć w tym swój udział.
Bo że jest to nasza wizytówka i trzeba ją traktować jak skarb, to chyba się ze mną zgodzicie.
Jestem zdania że każde zdjęcie w galerii powinno być ocenione, tak jak kto uważa. Wtedy autorowi dostarczy się materiału do przemyśleń.
Niechlubnymi wyjątkami typu przesłodzone czy złośliwe można się zając w ramach selekcji naturalnej, i tu jest pole do propozycjii ew. reakcji moderatorów
Jeśli zdjęcie faktycznie odbiega (in minus) od przyzwoitego poziomu) i da temu wyraz spora grupa oceniających- powinno być usuwane o ile nie zrobi tego sam autor.
Przykre jest to, że tak wielu z Was zrezygnowało z oceniania, dla świętego spokoju czy ze zniechęcenia różnymi przypadkami. Jeśli ten stan się utrzyma, nic nie zmienimy. A zwyycięży opcja wycieczkowania od wielkiego dzwonu i jej skutki uboczne.
Tak jak wiele zdjęć zrobiłem, tak wiele zdarzyło mi się zepsuć- jak każdemu. Ale to jedyna droga by się czegoś nauczyć i cieszyć pasją focenia.
I dlatego jak ja oceniam, doceniam to co autor zrobił i co chciał pokazać. Po zdjęciach jeździć z dwójami nie lubię, bo nie czuję się zbytnim ekspertem.
Jeśli fotka jest kiepska i dacie temu wyraz w rozsądnej formie, autor z pewnością wyciągnie z tego wnioski.
Pozdrowerki![]()