Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 57

Wątek: Galeria

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: Galeria

CRX - to będzie trudne bo ludzie są różni, różnie podchodzą do życia i do Forum. Dyskusja w tym wątku dobitnie to pokazuje.

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Mam swój typ na "hatera'a galerii" albo może bardziej prawidłowe określenie "krytyka naczelnego zrodzonego z neostrady". Zazwyczaj typ ocenia jedynie to, co mu się nie podoba lub to czego sam nie potrafi zrobić dając niskie oceny (czepiając się wybitnie niektórych osób). Dowcip polega na tym, że zdjęcia tych osób są w większości bardzo dobre. Jak każdemu oczywiście nawet im może zdarzyć się coś gorszego. Mam tu na myśli macieknr1, ale w moim guście 95% jego prac jest naprawdę bardz, brdzo dobrych (ale oczywiście nawet te są oceniane bardzo nisko, bądź w ogóle [gdy zaczną przeważać 4 i 5]). Oczywiście sam prawie nic nie wrzuca - bo przecież łatwiej samemu krytykować niż wystawiać się na krytykę. Wydaje mi się, że do prywatnych wycieczek istnieją prywatne wiadomości a nie galeria.

CzaRmaX - zgadzam się ze wszystkim co napisałeś w 100%.
    No widzisz i tu pojawia się problem bo dla jednego na przykład ustawiane zdjęcia często tej samej osoby, które są prezentowane jako streetowe będą świetne lub doskonałe, a dla kogoś innego tylko przeciętne lub wręcz słabe. I teraz osoba, która dała takiemu zdjęciu 5 będzie myślała, że ta co dała na przykład 2 to robi to z jakiś niskich pobudek. A ona po prostu potraktowała to zdjęcie jako pozowany portret, a przyznasz, że inaczej ocenia się pozowane zdjęcia, a inaczej typowo streetowe, gdzie albo złapiesz moment albo nie.

Są też ludzie którzy zachwycają się obróbką, która często jest jakąś tam wariacją programów typu SEP lub podobnych, a innym to się nie będzie podobało. Niestety nie damy rady wszystkiego ocenia tak samo i trzeba się z tym pogodzić

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Nie dowiesz się czytając "Fatalnie"
    Uważam, że sam komentarz wystarczy aby się dowiedzieć, dlaczego zdjęcie się podoba lub nie.
    Myślę, czym się naraziłem oceniającemu? Przecież zdjęcie nie jest wcale takie złe
    I tu pojawia się kolejny problem bo dla mnie na przykład sprawa jest prosta dostaje 5 - zdjęcie się bardzo ale to bardzo podoba, dostaję 0 zdjęcie dla oceniającego jest beznadziejne. Ne potrzebuję uzasadnienia ani dobrej ani złej oceny - widzę też kto ocenia, czasami mogę zajrzeć do jego galerii co też często daje sporo do myślenia.

I teraz pojawia się problem bo jak coś się oceni powiedzmy na 2 (czyli znośnie) to czasami dostaje się PW z pytaniem a dlaczego tylko 2. Hmm, no trzeba się w to naszym zdaniem kiepskie zdjęcie wgłębić i coś napisać, tylko co? Ja na przykład wczoraj obejrzałem kiepski film, już nawet tytułu zapomniałem. I teraz jakby ktoś mnie spytał jak mi się podobał to odpowiedziałbym, że był beznadziejny i nie warto go oglądać. I teraz pojawia się pytanie dlaczego beznadziejny? No cóż, hmm, był nudny, odtwórczy, hmmm, cóż by tu jeszcze powiedzieć? Zdecydowanie łatwiej (przynajmniej mnie) odpowiedzieć na pytanie dlaczego coś mi się podoba. Tu mogę zaszaleć z uzasadnieniem. Ale w przypadku 5tek jeszcze nikt nie wysłał mi PW dlaczego dałeś aż 5

| OlyJedi Awatar robert1088
    Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria

Gryphoon - do galerii tylko zdjęcia z Olympusa .
    Ja mówię stanowcze nie . Jestem na tym forum już trochę czasu i system nie jest dla mnie żadną religią, a do galerii wstawiam foty o których chcialbym usłyszeć jakiś komentarz .
    Dlaczego chcesz mi odebrać taką możliwosć ?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Gryphoon Zobacz posta
    ..Ja w ramach osobistego protestu nie oceniam w Galerii zdjęć spoza Olka...
    Czyli jak zdjęcie nie posiada danych EXIF dla "bezpieczeństwa" nie oceniasz? Przyznam ja kojarzę tylko kilka osób na forum czym fotografują, a i to może być czasem mylne.
    Edit.
    Można by się jeszcze zastanowić, jak korpus Olka, a obiektyw panasonica (lub odwrotnie) np. 20 1.7 co bardziej wpływa na zdjęcie i czy można oceniać
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 6.07.14 o 12:53
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Dobra, dodałem
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Może dla zdrowia psychicznego ?
    Jakieś pewnie 1,5 roku nic nie wstawiam. Wiesz dlaczego ? Ludź który przez miesiące nie pojawia się na forum, w momencie wstawienia zdjęcia do galeria pojawia się jak duch i daje zero, jeden./.../
    Bo to informatyk był.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    Jest też znaczne grono wyjadaczy takie jak (UWAGA BĘDĘ SIĘ CZEPIAŁ i WYMIENIAŁ I ZA BRAK CZYJEGOŚ WYMIENIONEGO NICKA PRZEPRASZAM) Bodzip, APZ, Helmuth, Mirek itd. którzy kiedyś wstawiali sporo fot a od długiego czasu jest ich tam jak na lekarstwo.
    Wymieniono mnie z Nika wiec odpowiem dlaczego malo lub wcale nie wstawiam.Nie dlatego,ze mi sie znudzilo,albo jakis niesmak mam.Po prostu sila wyzsza,Jakos tak wyszlo,ze sily brak i cos innego po glowie chodzi.Jednak czasem cos tam blysnie z czasu z przed i to jest mz. dobra oznaka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

A ja tam znów i oceniam i wrzucam od siebie falami . Co do zdjec "nieolympusowych".. do galerii zwyklej wszystkie do publicznej tylko 43 i mikro43. Koniec. Kropka.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    A ja tam znów i oceniam i wrzucam od siebie falami . Co do zdjec "nieolympusowych".. do galerii zwyklej wszystkie do publicznej tylko 43 i mikro43. Koniec. Kropka.
    T.
    Ty zanim wrzucisz następne: zgłąb głębię głąbie(sorry za głębię)
    Robisz piękne zdjęcia Mr. Ti tylko czemu tak PŁASKO??????
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    ... zdjęcie dla oceniającego jest beznadziejne. Ne potrzebuję uzasadnienia ...
    Mnie interesuje dlaczego.
    Czy dla tego, że
    - mnie nie lubi?
    - ta tematyka zdjęć go nie interesuje?
    - temat, kadr, obróbka (tego akurat zdjęcia) mu się nie podoba?
    Przyznasz, że dwa pierwsze powody niewiele mają wspólnego z obiektywną oceną.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    /.../
    z obiektywną oceną.
    Niema czegoś takiego.