Strona 188 z 415 PierwszyPierwszy ... 88138178186187188189190198238288 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.871 do 1.880 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Mieszka w
    podkarpackie
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Cytat Zamieszczone przez zosia Zobacz posta
    Nie ma czegoś takiego jak aparat obiektywnie idealny- zawsze są jakieś kompromisy.
    Nie zrozumiałaś mnie...z subiektywnego punktu widzenia aparat kompaktowy nigdy nie będzie idealny, szczególnie jeśli patrzysz z perspektywy osoby mającej bagaż doświadczeń w posługiwaniu się jakąś lustrzanką. Moją intencją było pokuszenie się o tezę bardziej obiektywną...Otóż stwierdzenie, że konkretny model kompaktowy (w swojej klasie cenowej oraz w danym okresie czasowym) jest modelem bezkonkurencyjnym, nie jest do końca nieuprawnione. Wystarczyłoby, żeby w ZX-2 wyeliminowano wady o których wspomniałem, czyli: jakość wykonania zaczerpnęli z X10, X20 lub choćby EX-1, tryb video z LX-7 i na koniec postarali się o lepszy wyświetlacz oraz 24 mm jak w EX-1. Od strony technologicznej jest to oczywiście do zrobienia, ponieważ Olympus wykonał już najtrudniejszą robotę (jakość optyki), tak więc zostało dopracować jedynie kilka elementów, ale z jakiś powodów tego nie zrobił, chociaż "historia fotografii" zna przypadki, kiedy dany model aparatu był wiodącym na rynku w swojej klasie cenowej i powtarzam...przez dany okres.

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    Trzeba się jednak nauczyć wybierać świadomie.
    W tej kwestii (po przeczytaniu całego wątku) zgadzam się z Tobą, ale domyślam się, że właśnie temu ma służyć aktualny temat poświęcony XZ-2

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    Osobiście wolę mieć obiektyw troszkę ciemniejszy i z dłuższą ogniskową na krótkim końcu ale za to użyteczny w całym zakresie.
    Również utwierdziłem się w tym przekonaniu, chociaż przykro, że nie dopracowano tego modelu (jak już wspomniałem), bo było to...realne.

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    ...mam świadomość, ze XZ-2 jest ok, ale to nie jest pępek świata
    sprzętu foto
    Niech to będzie moj puenta...
    Cieszmy się tym aparatem (mam nadzieję - niedługo również ja), bo mamy takie prawo, ale nie popadajmy jednocześnie w przesadne uwielbienie, żeby nie zatracić głównej wartości tego forum (profesjonalizmu)...jaki niewątpliwie zdążyłem tutaj dostrzec u wielu osób.
    Ostatnio edytowane przez cointreau ; 27.05.14 o 12:19

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Stworzenie super idealnego aparatu w tym przedziale cenowym byłoby strzałem we własne kolano dla wszystkich producentów sprzętu (włącznie z producentem takiego aparatu - bo co dalej ulepszać bez drastycznego podnoszenia ceny?), jak sprzedawać następne modele? Przykładem może być Mercedes, który się ekonomicznie pośliznął na pancernym modelu 123 i o mało nie dobił modelem 124...
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

Mieszka w
    podkarpackie
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarod69 Zobacz posta
    Stworzenie super idealnego aparatu w tym przedziale cenowym byłoby strzałem we własne kolano
    W dużej mierze masz rację, ale przecież w fotografii nie ma takiej prostej zależności, że każdy nowszy model jest automatycznie ulepszony. Przykładem niech będzie EX-1 i EX2F. Ten drugi niby nowszy, poprawiono kilka spraw, ale w kilku się cofnęli. Nowszy nie oznacza od razu lepszy. Oba modele podobno dobrze się sprzedają w klasie kompaktów cyfrowych. Kiedyś pewnie wyjdzie następca i Samsung też nie będzie miał z nim problemów. Nie każdy potencjalny kupujący jest obeznany w temacie, nie każdy ma pełną świadomość zakupu, dużo także zależy od pozycji marki na rynku, od ceny, marketingu, polityki cenowej producenta oraz kilku innych czynników...W efekcie końcowym większość towarów i tak znajduje swojego odbiorcę.
    Ostatnio edytowane przez cointreau ; 27.05.14 o 11:44

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Jeśli szukamy aparatu czy jakiegokolwiek sprzętu pierwsze co należy zrobić to wyeliminować z własnej świadomości właśnie marketing. Lata temu kiedy pracowałem jeszcze w jednej z firm komputerowych jako handlowiec-serwisant mój szef miał takie powiedzonko:
    "Sprzedaj klientowi to co ty chcesz sprzedać a nie to co on chce kupić, będziesz dobrym handlowcem". I to jest kwintesencja marketingu właśnie .
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Awatar Boa
    Mieszka w
    Luboń/k.Poznania
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cointreau Zobacz posta
    /.../chociaż przykro, że nie dopracowano tego modelu (jak już wspomniałem), bo było to...realne.

Oczywiście, że realne, aczkolwiek marketingowo nieuzasadnione

Mieszka w
    podkarpackie
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Nie pamiętam, czy o tym wspominaliście...Czy istnieje alternatywa do oryginalnej (drogiej) osłony obiektywu LC-63A? Pisaliście już, że można kupić zamienniki baterii oraz ładowarki, ale czy jest również dostępny właśnie taki dekielek? Jeśli nie, to już przed zakupem XZ-2 trzeba doliczyć ponad 100zł, bowiem nie wyobrażam sobie komfortowego korzystania z aparatu bez tej osłony.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Jest JJC ALC-XZ1. Prawdopodobieństwo nabycia w Polsce - niewielkie.
    http://krytky-objektivum.heureka.cz/jjc-alc-xz1/
    http://www.amazon.co.uk/JJC-Automati.../dp/B0051EL0CC
    Więc trzeba się pogodzić z dodatkowym kosztem 100zł za autodekiel.
    The question is, who cares?

Mieszka w
    podkarpackie
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Zastanawiam się...ta osłona ma średnicę 52mm, tak więc kompatybilne powinny być również dekielki innych producentów np. Samsung (seria EX1/EX2/TL500) ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Jeśli skok gwintu będzie taki sam.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cointreau Zobacz posta
    Zastanawiam się...ta osłona ma średnicę 52mm, tak więc kompatybilne powinny być również dekielki innych producentów np. Samsung (seria EX1/EX2/TL500) ?
    Skąd wziąłeś rozmiar tej średnicy?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów