Strona 190 z 415 PierwszyPierwszy ... 90140180188189190191192200240290 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.891 do 1.900 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Jak padło 46,5 mm to sobie przypomniałem, że na początku tego wątku ktoś już podawał taki wymiar.

PS Na początku tez chciałem kupić zamiennik JJC ale jest inaczej skonstruowany i według mnie brzydki.
    Też próbowałem zaadaptować tulejkę, która została mi po K-M Z1, ale niestety brak tej połówki milimetra powodował, że mogłem sobie kręcić i kręcić

Mieszka w
    podkarpackie
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaclas Zobacz posta
    Skąd wziąłeś rozmiar tej średnicy?
    Na szybko wujek google zasugerował taką średnicę, ale wychodzi na to, że informacja jest błędna:

http://www.skapiec.pl/site/cat/3403/comp/4530881
    http://46.248.164.37/opinie-2922874-...5631bw000.html
    http://www.opineo.pl/opinie-2922874-...5631bw000.html

---------- Post dodany o 11:30 ---------- Poprzedni post był o 11:11 ----------

Ja kupiłem XZ-2 w lipcu 2013 za 1.800 zł to według takiej teorii powinienem popełnic sepuku. Ale nie narzekam bo aparat wart jest swojej ceny, a że teraz sprzedawany za pół darmo to tylko sie cieszyć a nie znów biadolić.
    Bez obrazy, ale na chwilę obecną nie ma dla mnie znaczenia ile zapłaciłeś za aparat, czy też dekielek dwa lata temu. Ja jestem na etapie zakupy w tym momencie i nie mam zamiaru analizować, czy ktoś jakiś czas temu dokonał świadomego zakupy, czy przepłacił i teraz żałuje, czy też...skorzystał z jakieś promocji i jest zadowolony.

Stwierdzam jedynie fakt, że Olympus przesadził z ceną tej osłony. Skoro Chińczyk jest w stanie sprzedać taki produkt za 50zł (wliczając w to koszta wysyłki do Polski), to drogą dedukcji...taki dekielek sklep musi kupować od Olymusa, czy też dystrybutora za 10zł. Zatem narzucanie końcowemu klientowi 1000-1500zł marży za kawałek plastiku jest lekkim absurdem. Cóż, nie mam alternatywy, a zależy mi na tej osłonie, więc ją sobie kupię, ale obiektywnie stwierdzając jest za droga.

Z perspektywy klienta uczciwsze byłoby gdyby Olympus dodawał w standardzie taką osłoną oraz klasyczną ładowarkę, oczywiście podwyższając odpowiednio cenę XZ-2. Producent ma jednak świadomość, że od strony marketingowej lepiej walczyć z konkurencją tańszym zestawem podstawowym, bo i tak 99% osób dokupi jeszcze coś z jego asortymentu.
    Ostatnio edytowane przez cointreau ; 28.05.14 o 12:03

Galipette
    Gość

Cytat Zamieszczone przez cointreau Zobacz posta
    .... ale obiektywnie stwierdzając jest za droga.
    Masz rację ale naprawdę warto, ponieważ to oryginalny produkt specjalnie zaprojektowany dla xz-1 i xz-2. A ta różnica 50 zł nie jest istotna kiedy spojrzysz na jakość wykonania tego dekielka JJC. Podsumowująć są to dobrze wydane pieniądze.

Zastanawiam się nad takim filtrem UV. Ktoś coś może powiedzieć na ten temat?
    Czy nie będzie to miało wpływu na zdjęcia i światło wpadające do obiektywu?
    Ostatnio edytowane przez Galipette ; 28.05.14 o 11:42

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Czy nie będzie to miało wpływu na zdjęcia i światło wpadające do obiektywu?
    Oczywiście, iż będzie miało wpływ na to co wpada do obiektywu... natomiast na zdjęcia filtr UV wpływ będzie miał znikomy, ponieważ o ile mi wiadomo przed samą matrycą jest zawsze montowany filtr UV, więc w sumie to tylko przejdzie światło po drodze przez dwa takie same filtry. Natomiast dużym plusem jest fakt ochrony szkła obiektywu i powłok - chociażby przed palcowaniem. (Jakość filtra Uv pomijam w rozważaniach)
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

Awatar Boa
    Mieszka w
    Luboń/k.Poznania
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Jeśli nie, to już przed zakupem XZ-2 trzeba doliczyć ponad 100zł, bowiem nie wyobrażam sobie komfortowego korzystania z aparatu bez tej osłony.
    Możesz wyjaśnić dlaczego
    Używałeś już w ogóle xz-2

Bez obrazy, ale na chwilę obecną nie ma dla mnie znaczenia ile zapłaciłeś za aparat, czy też dekielek dwa lata temu. Ja jestem na etapie zakupy w tym momencie i nie mam zamiaru analizować, czy ktoś jakiś czas temu dokonał świadomego zakupy, czy przepłacił i teraz żałuje, czy też...skorzystał z jakieś promocji i jest zadowolony.

Stwierdzam jedynie fakt, że Olympus przesadził z ceną tej osłony. Skoro Chińczyk jest w stanie sprzedać taki produkt za 50zł (wliczając w to koszta wysyłki do Polski), to drogą dedukcji...taki dekielek sklep musi kupować od Olymusa, czy też dystrybutora za 10zł. Zatem narzucanie końcowemu klientowi 1000-1500zł marży za kawałek plastiku jest lekkim absurdem. Cóż, nie mam alternatywy, a zależy mi na tej osłonie, więc ją sobie kupię, ale obiektywnie stwierdzając jest za droga.

Z perspektywy klienta uczciwsze byłoby gdyby Olympus dodawał w standardzie taką osłoną oraz klasyczną ładowarkę, oczywiście podwyższając odpowiednio cenę XZ-2. Producent ma jednak świadomość, że od strony marketingowej lepiej walczyć z konkurencją tańszym zestawem podstawowym, bo i tak 99% osób dokupi jeszcze coś z jego asortymentu.
    Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale de facto przymusu kupowania Olympusa XZ-2 nie ma. To nie chleb, mleko, czy papier toaletowy.

Cytat Zamieszczone przez Galipette Zobacz posta
    I tu masz rację zanim doszedł do mnie automatyczny dekiel to ten dołączony do aparatu kilka razy zaliczył upadek.
    To nie nasza wina, że:
    Cytat Zamieszczone przez Galipette Zobacz posta
    /.../tak byłem podjarany aparatem, że nie zauważyłem że dali sznureczek do dekielka

Awatar wulisu
    Mieszka w
    Edinburgh
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

PS Na początku tez chciałem kupić zamiennik JJC ale jest inaczej skonstruowany i według mnie brzydki.
    Dokładnie jak mówisz też chciałem kupić ten zamiennik ale wygląda koszmarnie, moim zdaniem szkoda kasy jak kuż kupować to ten oryginalny.
    Ostatnio edytowane przez wulisu ; 28.05.14 o 16:00

Galipette
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Boa Zobacz posta
    To nie nasza wina
    Trochę Wasza, bo przez Was i ten wątek o xz-2 kupiłem taki fajny aparat

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wulisu Zobacz posta
    Dokładnie jak mówisz też chciałem kupić ten zamiennik ale wygląda koszmarnie, moim zdaniem (tutaj) kasy, jak kuż kupować, to ten oryginalny.
    Szkoda Ci było szkoda?
    Nie ma porównania. Olympusowski LC-36A pasuje idealnie kolorystycznie, a chromowana otoczka dodaje jej klasy

Galipette
    Gość

W tym zamienniku JJC to wstawili takie zawiasy jakby miały utrzymać drzwi od stodoły, gdzie przy oryginalnym w ogóle tego nie widać

Mieszka w
    podkarpackie
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Możesz wyjaśnić dlaczego
    Wyjaśniać dlaczego białe, to białe, a czarne, to czarne...nie ma potrzeby.

Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale de facto przymusu kupowania Olympusa XZ-2 nie ma. To nie chleb, mleko, czy papier toaletowy.
    Zupełnie nie zrozumiałeś tego co wcześniej napisałem. Jeszcze raz, powoli przeczytaj sobie to wszystko, a może zrozumiesz sens mojej wypowiedzi, tylko...nie spiesz się.

---------- Post dodany o 15:05 ---------- Poprzedni post był o 15:02 ----------

Ostatnio edytowane przez cointreau ; 28.05.14 o 15:42

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów