Syrenka? Piękna. Kto zrobił to cudo?
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.
Syrenkę stworzył ktoś prywatnie, dziś jeździła w Płocku właśnie w towarzystwie busa TVN-turbo, więc coś tam znowu kręcili na jej temat a trzeba przyznać że udał się jej projekt !
Osobiście nie lubię używać kilku programów do zdjęć , ja używam Lightrooma do obróbki a jeśli chcę pracować na warstwach to przełączam się do photoshopa z którym lightroom świetnie jest zintegrowany. Oprócz tego używam rożnych filtrów firm trzecich których nie znajdę w OV3 .
Ale zgadzam się że dla kogoś kto nie ma dużych wymagań ten program ma aż nadto możliwości. Pozdrawiam
Czy ktoś z was zauważył może dziwną tendencję XZ-2 do "ocieplania" zdjęć? Szczególnie jest to widoczne w sytuacjach, gdzie występuje mocne słońce, a zarazem nieco cienia w kadrze, chociaż nie jest to regułą. Mam wrażenie, że AWB sugeruje się obecnością cieni i niepotrzebnie ociepla zdjęcie. Poniżej kilka zdjęć wykonanych w ostatnią niedzielę, ok. południa, więc efekt zażółcenia nie wynika z niskiej pozycji słońca. Balans bieli ustawiony na auto. Niestety prawie wszystkie zdjęcia wykonane w "mieszanych" warunkach oświetleniowych nadają się do lekkiej korekty balansu bieli. Jakieś pomysły?
A może nie mam racji i się czepiam? Proszę o komentarze.
Poszukaj w menu aparatu w sekcji trybików, opcji "zachowaj ciepły kolor" i wyłącz to. W E-M10 jest to sekcja G, w XZ-2 też powinno być.
OK, dziękuję, poczytam trochę o tej opcji w instrukcji bo nazwa w tym konkretnym przypadku jest raczej myląca - chodzi mi o zachowanie zimnego koloru![]()